Hava Durumu

Filistinli sporculara Çavuşoğlu'ndan jest

Yazının Giriş Tarihi: 17.09.2019 08:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.09.2019 08:47

İsrail'in uyguladığı işgal ve baskı politikalarına rağmen onurlu duruşunu sürdüren Filistin'in Türkiye için yeri ayrı. Filistinliler, yalnız bırakılmaya çalışıldığı her platformda, Türkiye'yi ve Türk insanını yanında buluyor. Bağımsızlık ilanında da Filistin'i ilk tanıyan ülke Türkiye olmuştu.


Uluslararası siyasetin yanında dünyada söz sahibi olmanın bir yolu da spor. Filistinliler, bu alandaki çalışmalarında da Türkiye'yi yanında buluyor.
İki ülke arasında yapılan görüşmeler sonucu Filistinli sporcular kamplarını Türkiye'de yapıyor. Geçtiğimiz hafta Filistin Dövüş Sporları Federasyonu Başkanı Tareq Khalifa ve Ayoub Abunejma, Mohammed Alarda, Emad Turkman, Ali Aburumaila adlı güreşçiler kamp için Bursa'ya geldi.


Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ağırlanan ve Atıcılar'daki tesislerde kalan Filistin kafilesi, önceki gün TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu tarafından Bursaspor ile Osmanlıspor arasında oynanan karşılaşmaya davet edildi. VIP tribünde karşılaşmayı izleyen ekiple görüşen Çavuşoğlu, sporculara Bursaspor forması armağan ederek, sorunlarını dinledi.


Filistinli gençlerin uluslararası spor müsabakalarında temsil edilmelerini sağlamak için altyapının oluşması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, Türkiye'nin bu anlamda her türlü desteği vereceği ve önümüzdeki günlerde Filistin'e antrenör gönderilmesi de dahil çeşitli projelerin hayata geçirileceğini söyledi.

ENDİŞELENDİREN İŞSİZLİK RAKAMLARI

Ekonominin en iyi barometrelerinden biri istihdam rakamları. Dün açıklanan haziran ayı rakamları maalesef pek iç açıcı değil.
Özeti şu; 4 milyon 253 bin kişi işsiz. Bu rakam mayısta 4 milyon 157 bindi. İşsizlik yüzde 13. Okur-yazar olmayanlarda işsizlik oranı yüzde 7,2'ye iniyor, lise altı eğitimlilerde yüzde 12,2'ye, yüksekokul mezunlarında yüzde 13'e, mesleki veya teknik lise mezunlarında yüzde 14,8'e, lise mezunlarında yüzde 16,4'e, gençlerde yüzde 24,8'e çıkıyor. Ne okulda ne işte olmayan genç nüfus yüzde 26,2 düzeyinde. Yani 4 gençten biri okulda değil ve çalışmıyor. 28 milyon 512 bin kişilik istihdamın 10 milyon 47 bini (yüzde 35,2) kayıt dışı çalışıyor. 3 milyon 75 bin kişi ücret almadan aile işçisi konumunda. Bunların 2 milyon 190 bini ise kadın.


Rakamlar Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay da aynı endişeleri paylaşıyor olmalı ki yaptığı açıklamada, artık, buzdağının altına müdahale zamanının geldiğine işaret ederek, daha 'proaktif' yani daha müdahaleci bir çözüm çağrısında bulunuyor.

DEPREM UZMANINI KORKUTAN ÇANKIRI DEPREMLERİ

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Geomatematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Bursa'nın yakından tanıdığı bir deprem uzmanı. 2010 yılında Japonya'dan bir enstitü ve Amerikalı bilim insanı arkadaşlarıyla Bursa fayı üzerine uydular aracılığıyla çalışmalar yapmış, haritalarda görülmeyen fay hatlarını tespit etmişti.


Çankırı'da hafta sonu meydana gelen depremler sonrası sosyal medya hesabından, ' İşte bu deprem Marmara için beni korkutur' yorumunu yapan Prof.Dr. Kutoğlu'nu arayarak böyle bir değerlendirmeyi neden yaptığını sorduk. O da anlattı:
'Marmara'daki stres en üst seviyedeyken orta ölçekli de olsa depremlerin Çankırı'ya dönmesi beni ürküttü. Yer bilimciler diyor ki o deprem orayı, bu deprem şurayı etkilemez. İstatistiklere bakın Çankırı depremine eşlik eden Marmara'da bir sürü küçük deprem oluştu.
Bunlar birbirine vagon misali bağlı. Vagona arkadan biri çarptığı zaman öndekine kadar enerjisini aktarıyor. Marmara ağzına kadar stresle dolu. Bardak dolu üzerine bir tüy bıraksanız sıkıntılı bir durum.


Çankırı ise Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda önemli bir yer. Fay hattı burada krip hareketi dediğimiz bir yay çiziyor. Fayın tansiyonunu gösteren bölge. Literatürlerdeki bilgi ise krip hareketleri büyük depremler öncesi hız değiştirebilirler. Prof. Dr. Kutoğlu'nun uyarısı tüyleri diken diken eden ve dikkate alınması gereken türden...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.