Hava Durumu

Finali Kavlak yaptı; 130 bin metal işçisi anlaştı

Yazının Giriş Tarihi: 13.01.2022 08:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.01.2022 08:11

Türk sanayisinin can damarı metal sektörünün gözü kulağı iki günden beri İstanbul’daydı. Dün sabaha karşı atılan imzalarla, 60 bini Bursa’da toplam 140 bin metal işçisi adına toplu iş sözleşmesi imzalandı. 

Peki, bu süreç nasıl başlamıştı ve hangi hamleler sonuca ulaştırdı?
Türkiye'nin özel sektördeki en büyük toplu iş sözleşmesi olma özelliği taşıyan Türk Metal Sendikası ile MESS arasında 12 Ekim'de başlayan ve sendika üyesi 130 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, 60 günlük yasal süre içinde anlaşma sağlanamamıştı. Arabulucu görüşmelerinde de sonuç alınamayınca Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, grev kararını 25 Aralık'ta Gemlik'te açıklamıştı.  
Grev kararının açıklanmasının yapılan ve 2 Ocak’taki Kocaeli mitinginin ardından gerçekleştirilen ikinci görüşmeden de sonuç alınamayınca Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Bursa 3 nolu şubesinin genel kurulunda mesajını verdi:

Bundan sonraki görüşmelere ben katılacağım…
Görüşme maratonu 11 Ocak günü akşam 19.30’da İstanbul’da başladı. Müzakereler önceki akşam yeniden başladı ve 7 saat süren müzakere sonucu dün sabaha karşı 02.30’da imzalar atıldı. 
Sözleşme görüşmelerine, saat 22.00’den itibaren metal iş kolundaki Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve Özçelik-İş Genel Başkanı Yunus Değirmenci de bu anlaşmaya imza koydu. 
Varılan anlaşma sonucu saatlik ücret ortalamasına yıllık yüzde 65,67 zam alındı. İkinci 6 ay için de tüm işçilerin saat ücreti yüzde 30 arttı. Enflasyon bu oranın üzerinde gerçekleşirse, yani 32, 34, 36, ne çıkarsa o enflasyon oranı alınacak. Yüzde 30’un altında çıkarsa da yüzde 30 geçerli olacak. 
Sosyal hakların birinci yılı için yüzde 35 artış, ikinci yılda ise enflasyon oranında zam alındı.
Sözleşmeyi değerlendiren Pevrul Kavlak, hep birlikte zor ve yorucu bir süreç yaşandığına dikkat çekerek,  ‘8 Ocak’ta Bursa 3 Nolu Şubemizin Olağan Genel Kurulu’nda, görüşmelere katılacağımı ve üyelerimizin delikli kuruşunu dahi o masada bırakmayacağımı söylemiştim. Bugün bunu başarmanın, onurunu ve mutluluğunu yaşıyorum’ dedi. 
Türk Metal Sendikası’nın üyeleri için en iyi sözleşmeleri imzalayan sendika olduğunun altını çizen Kavlak, şöyle devam etti:
‘Bunu bir kez daha kanıtladık. Yine büyük bir başarı elde ettik. Bu yalnızca bizim değil, bize inanan, güvenen, her koşulda destek olan, güç veren siz değerli üyelerimizin başarısıdır. Biz bu süreci yürütürken, çip krizinin arkasına sığınmadık. Ekonomide yaşanan belirsizlikleri, işyerlerimizin yaşadığı sorunları, ihracattaki daralmayı, hiçbir şeyi ama hiçbir şeyi bahane etmedik. Kimse bizim grevimizi erteleyemez, sözleşmemizi Yüksek Hakeme gönderemez dedik. Ne grev kararımız ertelendi ne de sözleşmemiz Yüksek Hakem Kurulu’na gitti.  Üç yıllık sözleşme talebini yine masadan çektirdik.   MESS’in masaya getirdiği, esnek, kuralsız, güvencesiz çalışma biçimlerini geri çevirdik. Kazanılmış haklarımızı geriye götürmeyi amaçlayan tüm maddeleri geri çektirdik. Size ne söz verdiysek hepsini yaptık. İşte bunun için onurluyuz, gururluyuz’
Kavlak, görüşmelerde duyarlı yaklaşım gösteren MESS yönetimine ve Başkanı Özgür Burak Akkol’a da teşekkür etti. 

İLK KADIN BAŞKAN SON GÖRÜŞMELERE NEDEN KATILAMADI?

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol da anlaşmayla sonuçlanan MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi’ni yazılı açıklama ile değerlendirdi. Akkol, ‘Bu anlaşmayla istihdam, çalışma barışı ve sektörün rekabet gücü korundu. Süreci hem işverenlerimiz hem de işçi arkadaşlarımız için en iyi şekilde tamamladık. Çalışma hayatına 'Ben değil biz' anlayışıyla yaklaşmaya devam edeceğiz. MESS işçisi, her zaman ayrıcalıklı olmaya devam edecektir’ dedi. 
 Bu arada, Türk Metal’in 60 bine yakın üyesinin bulunduğu Bursa’da geçen nisan ayında Türkiye’de bir ilke imza atılarak, kadın şube başkanı ataması gerçekleştirilmişti. Bu görevi başarıyla sürdüren Türk Metal Sendikası Bursa Şube Başkanı Selda Tekman, 2 Ekim’de yapılan ilk genel kurulla koltuğa bu kez seçilmiş başkan olarak oturmuştu.  

Tekman, Türk Metal’in MESS ile sürdürdüğü toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde Genel Başkan Yardımcısı Uysal Altundağ başkanlığındaki heyette yer alıyordu. Tekman, imzaların atılmasını sağlayan son iki görüşmeye korona temaslısı olduğu için katılamadı. 
Görüşmeleri karantinada bulunduğu evinden takip eden Tekman, anlaşma sağlandıktan sonra haberi sosyal medya ve telefon aracılığıyla sendikasına bağlı üyeleriyle paylaştı. 

GÜLEÇ, SKAL ŞUBE BAŞKANI OLDU

SKAL Kulüp, dünya turizm profesyonellerinin küresel turizmi ve arkadaşlığı yaymaya çalıştığı uluslararası en yaygın ve en eski turizm sivil toplum örgütlerinden biri.

Skal Kulüp sayesinde turizmin üst düzey yöneticileri olan üyeleri, yerel, ulusal ve uluslararası platformlarda buluşuyor ve turizmin gündeminde bulunan belli başlı konuları ele alarak vizyon belirliyor. 


Türkiye’deki 17 şubeden biri olan Bursa Skal Kulüp’te önceki gün görev değişikliği yapıldı. Mustafakemalpaşa Hande Otel Sahibi Gülçin Güleç Bursa Skal Kulüp başkanlığına seçildi. Başkanlık görevini bir önceki dönem başkanı Serdal Can’dan alan Güleç’in yönetim kurulunda İsmail Kuru, Ahmet Aydın, Sema Kara, Akın Eskin yer alıyor. 


Geçmiş dönem başkan ve yönetimlerinin çok önemli işlere imza attığını vurgulayan Güleç, ‘İlk hedefim, Skal Kulüp ile  yerel yönetimlerle bir araya getirmek. Skal Kulüp turizm alanında dünyanın en önemli networklerinden biri. Bursa rotayı turizme çevirdiği için yerel yönetimlerle ilişkiler bu açıdan büyük önem taşıyor’ dedi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.