Hava Durumu

Fuar trenini kaçırmadan yeni merkez kurmalı

Yazının Giriş Tarihi: 05.01.2018 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.01.2018 08:05

Üretmek kadar pazarlamak da büyük çaba gerektiriyor. Dünyanın en iyi ürününü imal etseniz bile onu dünyaya tanıtıp satmadıktan sonra bir anlamı yok.
O yüzden ister iç pazar, ister dış pazar olsun üreticinin fuarlarda boy göstermesi şart.
Fuarcılık denince de akla gelen ülke Almanya.
2014 yılında Frankfurt kentinde kurulan ve ev tekstilinin dünya vitrini olan Heimtextil, geçen yıl da Köln'de bu kez gıda devlerinin buluştuğu Anuga fuarlarını görme imkânım oldu.
Messe gibi Alman hükümetinin de ortak olduğu şirketin yönettiği bu fuarların tamamını gezebilmeniz için açık kaldığı süre bile yetersiz kalıyor.
O zaman kendime şu soruyu sormuştum; Bunlar fuarsa bizimkiler ne?
Haksızlık da yapmayalım...
Frankfurt'un bugün AB'nin finans merkezi olmasının altında, 1585 yılında, küçük bir tüccar grubunun ilk adımlarını attığı fuar sistemi yatıyor.
Yani tamı tamına 432 yıllık tarihi birikimin sonucu.


BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş ve TÜYAP Bursa Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü dün düzenledikleri basın toplantısında Bursa'nın 2017'deki fuarcılık faaliyetlerini anlatarak, 2018 yılı hedeflerini açıkladılar.
BTSO ve onun stratejik ortağı olan TÜYAP Bursa Fuarcılık, 2017 yılında 13 fuar organizasyonunda 722 bin iş profesyonelini ağırladı.
Geçen yıl Bursa'da düzenlenen fuarlardan bazıları artık dünya çapında kendinden söz ettirecek hale geldi. Örneğin Blok Mermer Fuarı kendi alanında Türkiye'de ilk sırada yer alırken, Tarım, İnşaat, Junioshow ikinci, Endüstri ve Kitap fuarları ise üçüncü sırada yer aldı.
2018 yılı ise 10-13 Ocak tarihleri arasında Junioshow ile başlıyor. 2018 yılında düzenlenecek 15 fuar projesine bin firma temsilciliğinin katılması hedefleniyor.
Bu yıl 100 ülkeden 800 bin ziyaretçiyi buluşturmayı hedefleyen Bursa'nın fuar alanının yetersizliği konusunda görüşler var.
Hem İsmail Kuş hem de İlhan Ersözlü, yeni fuar alanı oluşturulması konusunda aynı fikirde. İsmail Kuş, BTSO olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade ederken, Ersözlü, İzmir ve Konya örneğine dikkat çekti. İzmir'in kurduğu yeni fuar alanıyla İstanbul'daki fuarları çekmeye başladığını kaydeden Ersözlü, 'Ya kendi yerinde ya da uygun bir alanda yeni fuar merkezi kurmamız lazım. Aksi halde Bursa, yerinde sayar ve geriye düşebilir" dedi.
Bize göre de, BTSO ile TÜYAP'ın görüş birliği varsa, gereğini yapmak kent yöneticilerine düşüyor.

Mimarlar Odası'ndan Kent Meydanı projesine 11 öneri

'Bursa'nın 15 yıllık hayali gerçek oluyor' başlıklı yazımda, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Mimarlar, İnşaat ve Şehir Plancıları Odası başkan ve yöneticilerinin Kent Meydanı projesiyle ilgili bir araya geldiklerini anlatmıştım.
Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Can Şimşek'ten görüş istediğimde, rapor olarak açıklayacaklarını söylemişti. Dün MMO'dan 11 maddelik açıklama geldi. Uzun olduğu için 11 maddeyi özetleyerek aktarmak istiyorum.
MMO öncelikli olarak meydanın doğru olarak tanımlanmasını ve bu alanda yapılaşmanın önünü açacak ucu açık plan notlarından uzak durulmasını istiyor. Meydanda var olacak yapılaşmanın ise müzik, resim, tiyatro atölyeleri ile dokuma, bıçakçılık, hediyelik eşya satışının ötesine geçilmemesi öneriliyor. Doğrudan ticari faaliyet yapacak kıyafet, mobilya, beyaz eşya gibi işyerlerine izin verilmemesi uyarısında bulunuluyor.


Meydanın 24 saat yaşamasına olanak sağlayacak ve buradaki kamu binalarına katkı sağlayacak yeme-içme alanlarının da kısıtlı sayıda ve ticaret yoğunluğunu artırıcı olmaması isteniyor.
Engelli ve çocuklu annelerin pusetle dolaşımı için düzenleme yapılmasını öneren MMO, tuvalet, bebekli anneler için emzirme odaları gibi yerlerin kolay ulaşılabilir ve yapısal olarak varlığını olabildiğince az hissettirecek şekilde konumlandırılması talep ediliyor.
Otoparkın yeraltında uygulanmasının da istendiği önerilerin arasında en önemlisi ise projenin yarışma ile belirlenmesi.
Dündar'ın Mimarlar Odası'nın önerilerini Çekirge Meydanı Projesi'ndeki gibi şeffaflık anlayışıyla dikkate alacağına inanıyorum. Ancak, proje yarışmasına pek sıcak baktığını söyleyemem...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.