Hava Durumu

Gemlik, dönüşüm için orman kadastrosunu bekliyor

Yazının Giriş Tarihi: 05.08.2018 07:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.08.2018 07:45

Henüz Akdeniz ve Ege'nin tatil beldeleri keşfedilmeden Marmara'nın üç incisi olan Gemlik, Mudanya ve Erdek, İstanbul, Ankara ve Eskişehir'de yaşayanların gözde turizm mekanları arasındaydı.
Geçen yıllar içinde Gemlik rotasını sanayiye çevirince turizmden uzaklaşarak ekonominin kalbinin attığı kente dönüştü. Nüfusu da göçlerle 30 yılda neredeyse 10 kat arttı.
Oysa Marmara'ya olan 38 kilometrelik kıyı şeridiyle Gemlik'te turizm alanında birçok yatırım yapılabilirdi. O tren kaçsa da, İstanbul-Bursa- İzmir otoyolu hâlâ sayfiye özelliği taşıyan Kumla, Narlı ve Kurşunlu'yu yeniden cazibe merkezi haline getirdi. Yeni otobanla İstanbul-Kumla artık bir saatlik mesafede. Üstüne bir de mahalleye doğalgaz bağlanınca Kumla ve Kurşunlu, İstanbul'un insanı boğan şehir hayatından kaçanların yeni adresi haline geldi.
Büyükşehir ve Gemlik Belediyesi'nin başta sahil olmak üzere yürüttüğü projeler de hem Kumla'nın hem de Kurşunlu'nun değerini artırdı.
Uzunca bir süredir hatta 1999 depreminden beri toparlanma sırası Gemlik'e gelmişti. Marmara'nın en güzel körfezinde yer alan ilçe merkezi bir çanağın içinde sıkışıp kalması nedeniyle kentleşmenin en çarpık şeklini yaşamıştı.
AS TV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin konuğu olan Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, çözüm için AK Parti'nin iktidara geldiği yıldan beri çaba harcadığını ve toplu konut sözü verdiğini anlattı.
16 yılda TOKİ, Türkiye'nin dört bir yanında 800 bin konut üretirken, bir tane bile Gemlik'e düşmemişti. Sonunda, belediye Gemport'taki hisselerini satarak, kendi çözümünü Cihatlı'da kendisi üretti.
Köyün merasında bin 400 konut yükseldi. Hemen yanı başına da yeni devlet hastanesi yapılınca bu konutların da cazibesi arttı. Öyle ki bin 400 konut için yapılan başvuru sayısı 18 bini aştı. Yakında bu konutların da tapu dağıtımı gerçekleştirilecek.
Gemliklilerin de güvenli konutta yaşama taleplerini gösteren bu ilgi üzerine KHK ile yeni konut alanları belirlendi. Bu süreçte 'nakil' kelimesi nedeniyle yaşanan sıkıntıların büyük bir bölümü de aşıldı. En son Bakanlar Kurulu Kararı ile 266 hektarlık alanın sınırları belirlendi. Şimdi Gemlik, yeni konutları bekliyor.
Programda projenin hangi aşamada olduğunu sorduğumuz Refik Yılmaz, Orman Müdürlüğü Kadastro Komisyonu'nun çalışmalarını tamamlamasını beklediklerini söyledi. Komisyon kararından sonra arazi önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ardından da Gemlik Belediyesi'ne geçecek. Yılmaz'ın öngörüsüne göre, kararın ilanı, itiraz süreleri var. Bunun yanı sıra dava açılmazsa yıl sonuna kadar temel atma töreni gerçekleştirilecek.

ZORLAMA YOK, TAKAS VAR

Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, karar çıktığından beri mahalle mahalle dolaşarak kafalarında binbir soru bulunan Gemliklilere projeyi anlatmaya çalışıyor. Üzerinde durduğu en önemli konu ise dönüşümde asla zorlama olmayacağı.
Yılmaz, 'Fabrikada yıllarca çalıştıktan sonra emekli olan bir kişinin 30-40 yıl önce deniz kumu kullanılarak yapılan binasını yenileme imkanı yok. Bunu belediye yapacak. Osmaniye Mahallesi'nde öyle sokaklar var ki güneşi görmüyor. Biz sadece yüzde 35'i inşaat alanı olacak bölgede yapacağımız deniz manzaralı konutlarla bu eski daire sahiplerine takas imkanı sunacağız' dedi.
Dönüşümle elde edilecek alanlar da sosyal donatı için kullanılarak ilçe merkezindeki yoğunluk da azaltılmış olacak.

HER HAFTA BİR AÇILIŞ YA DA TEMEL ATMA

Gemlik uzun yıllardan beri kamu yatırımları konusunda istediğini alamamıştı. En son belediye yaşam merkezi yapmış, ancak eski bina depreme dayanıklı olmadığı için yıkılıp cami yapılınca belediye de buraya taşınmıştı.
Devlet hastanesi ve okullar ise hayırseverlerin katkılarıyla gerçekleşmişti. Ancak son 5 yıldan beri Gemlik'te kamu yatırımları konusunda da önemli mesafe kaydedildi. Yeni hastanenin yanı sıra Adliye binasının temeli atıldı. Liman Başkanlığı binası yapıldı. Belediye ise hemen hemen tüm mahallelerde ya sağlık merkezi ya mahalle konağı ya da spor tesisi yatırımları gerçekleştirdi.
Başkan Refik Yılmaz'ın programda anlatmak için getirdiği tablonun tamamını buradan yazmama imkan yok ama 2018 yılının her haftasında ya bir temel atma ya da bir açılış gerçekleştirilmiş.
Bu arada hayırseverlerin katkıları da devam ediyor. Önümüzdeki aylarda Borusan ortaokul, Baktat Fen Lisesi ve Yıldırım Holding de lojistik lise yapacak.


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.