Hava Durumu

Gemlik dönüşümü Bakanlar Kurulu'nda

Yazının Giriş Tarihi: 08.03.2018 08:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.03.2018 08:42

Türkiye'de belki de ilk kez bir felaket yaşanmadan depremle ilgili çok önemli bir adım atılacak. Marmara depremi sonrası Gölcük ve Yalova'da, daha sonraki yıllarda Van'da, felaket nedeniyle evlerini kaybeden vatandaşlara binlerce konut yapıldı.
Felaketlerde hem yıkılan konutlar, hem de yeni yapılan yerleşim alanlarıyla ekonomi iki kez kayba uğradı.
Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan Gemlik, deprem riski altında. Marmara depremi sonrası Gemlik'teki yerel yöneticiler ve Bursa milletvekilleri, ilçenin depremden en az oranda etkilenmesi için çözüm yolları aradılar.
Çünkü yapı stokunun büyük bölümü depreme dayanıksız malzeme ile yapılmış, zemin ise fore kazıkların bile tutmayacağı kadar bataklıktan oluşuyor.
Belediye iki yıl önce Cihatlı'da ilk adımı attı. Bin 400 konut için 17 bin başvuru dikkat çekiciydi.
Bu rakam Gemliklilerin de deprem endişesinin en önemli göstergelerinden biriydi.
Ardından girişimler sonuç verdi ve Kanun Hükmündeki Kararname ile orman vasfını yitirmiş alan konut için tahsis edildi.
İstenilen olmuştu. Yalnız KHK'da yer alan 'nakil' ibaresi Gemliklilerin kafasında depremden daha büyük endişe yarattı.
Kimileri Gemlik boşaltılıp liman için depolama alanı yapılacak derken, kimileri işi rafineri kurulmasına kadar götürdü.
Baia Hotel'de yapılan Sönmez Medya Buluşmaları'nın bu haftaki konuğu olan Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, bu konudaki sorularımızı yanıtladı.
Yılmaz, depolama alanı ve rafineri söylentilerinin tamamen asılsız olduğunu vurgularken, liman ve depolama için adres olarak askeri harayı gösterdi.
Peki, şehir merkezi ne olacak?
Yılmaz, yeni belirlenen alanda sadece konut yapılacağını, yamaç olan bölgede çarşı ve pazar inşa etmenin mümkün olmadığına dikkat çekti. Yalova'yı örnek gösteren Yılmaz, 'Deprem sonrası Yalova da yeniden inşa edildi ama çarşı pazarı yerinde kaldı' dedi.
Refik Yılmaz, dönüşümün tamamen vatandaşın rızasına göre yapılacağının altını çizerek, yeni yapılacak konutlarda arsa payı ve kâr alınmayacağını özellikle vurguladı. Tabii yerinde dönüşüme de öncelik verilecek. Ancak imkan yoksa boşaltılacak binalar yıkılarak yeşil alan haline getirilecek.
KHK ilgili son gelişmeden de haber verelim. Orman ve Su İşleri Bakanlığı uzmanları geçen hafta cuma günü bölgedeki incelemelerini tamamlayarak Ankara'ya döndü. Hazırlanan tasarı önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılacak. Bir aylık askı süresi var. Refik Yılmaz'a göre, yaz aylarında temel atılır.

Çavuşoğlu devreye girdi krediler açıldı

Gemlik'te KHK yayınlandıktan sonra sadece dedikodu mekanizması çalışmadı. Bankaların konut kredilerini bir anda kapatması endişeleri bir kat daha artırdı. Emlak fiyatları altüst oldu. Bankalar sıfır binalara bile kredi vermedi. Bu noktada Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu devreye girdi. Bankalarla görüşmeler sonucu sıfır dairelerle ilgili sorun çözüldü. İkinci el konutlarla ilgili birkaç banka dışında sorun kalmadı.

İYİ Parti'de kongre heyecanı

Kuruluş aşamasını tamamlayan İYİ Parti, ilçe kongrelerinin ardından 11 Mart Pazar günü Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde 1'inci il kongresini gerçekleştirecek. Genel Başkan Meral Akşener, daha önce Bursa'ya birkaç kez geldiği için tercihini Kayseri kongresi için kullanacak. Bursa İl Kongresi partinin yine önemli isimlerinden Aytun Çıray'ı ağırlayacak. Çıray, kongrede divan başkanlığı yapacak.
Sönmez Medya'yı yönetim kurulu üyeleriyle birlikte ziyaret eden İYİ Parti İl Başkanı Yüksel Yılmaz, deneyimli bir politikacı. İttifak konusundaki soruları Meral Akşener'in sözleriyle yanıtlarken, yerel yönetimler konusunda, iddialı olduklarını söyledi. Erken seçim beklemediklerini kaydeden Yılmaz, 17 ilçenin tümüne talip olduklarını ve tarihe geçecek sonuçlar elde edeceklerini kaydetti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.