Hava Durumu

Gemlik'in yol haritası Ankara'da belirleniyor

Yazının Giriş Tarihi: 18.01.2018 08:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.01.2018 08:04

Gemlik, sadece Bursa'nın değil, eğer korunabilseydi doğal bir akvaryum olarak Marmara'nın gözbebeğiydi.
Topoğrafyasını Kuzey Anadolu fay hattına borçlu. Depremsellik kaderi doğal güzelliğinin nedeni. Birbirinden değerli ve dünyada eşi benzeri olmayan tarım ürünlerinin varlığı da, bu jeolojik yapı kaynaklı.
Bir de madalyonun diğer yüzüne bakalım.
Bu güzelliklere sahip Gemlik, Anadolu'nun batıya büyük göçünün en büyük darbesini ve acısını da maalesef yaşadı.
Çok değil, bundan 30 yıl önce nüfusu 10 bin olan ilçede yaşayanların sayısı geçen yıl şubat ayındaki resmi rakamlara göre 107 bin 139 oldu.
Tam 10 kat artışı hiçbir yerleşim bölgesi kaldıramaz.
Nitekim Gemlik de kaldıramadı.
Plansız ve hızlı yapılaşmanın girdabına kapıldı. İlçe o kadar büyüdü ki bir yanı Karsak Boğazı'na dayanırken, diğer yanı deniz olduğu için çanakta sıkışıp kaldı. İlçe merkezindeki tarihi bitişik nizam anlayışı maalesef yeni plansız alanlarda da devam etti.
1999 felaketi sonrası deprem kıskacı altında olduğunun nihayet farkına varılan Gemlik'te çözüm yolları nihayet aranmaya başlandı.
Geçen süre içinde görev yapan belediye başkanlarının tümü aslında tehlikenin farkındaydı. Ancak Gemlik öylesine büyümüştü ki çözüm bulmak ancak merkezi hükümetin müdahalesiyle mümkündü.
Yıllar sonra Ankara, Gemlik'in sesini duydu.


Kanun Hükmünde Kararname ile ilk adımı atılan çözüm, Gemlik'in taşınması olarak algılandığı veya dillendirildiği için tepkilere neden oldu.
Kimileri Gemlik'in boşaltılarak liman yapılacağı, kimileri rafineri kurulacağı iddialarıyla ortaya çıkınca normal olarak Gemliklilerin de kafası karıştı.
Bu öyle bir karışıklık ki inşaatlar ve emlak satışları durdu, daire fiyatları geriledi.
Vatandaşlarla birlikte toplantı yapan Belediye Başkanı Refik Yılmaz, taşınma sözünü telaffuz etmediğini defalarca söylese de vatandaşın kafasındaki soru işaretleri devam ediyor.
Oysaki ortada sadece Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 300 hektarlık alan tahsisi dışında somut bir şey yok.
Başkan Yılmaz, önümüzdeki günlerde Gemlik'te neler yapılacağı ve dönüşümün nasıl gerçekleşeceği konusunda bugün Ankara'da Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile görüşecek. Bu görüşmenin ardından yol haritası da ortaya çıkacak.

Başkan Yılmaz: Kurtuluş projesi
Refik Yılmaz, Ankara'daki görüşmede KHK ile belirlenen bölgede uygulanacak projenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda masaya yatırılacağını belirterek, çıkılan yolun Gemlik'in kurtuluş projesi olacağını vurguladı.
Toplantıda verdiği örneği tekrarlayan Yılmaz, 'Öyle yerler var ki 5 katlı bitişik nizam. Çevresinde bir metrekare boş yer yok. Bu binaları yıktığınızda yerine 3 kat yapmak zorundasınız. O zaman bin bir güçlükle ev sahibi olanlara dairelerini nasıl vereceksiniz? Oturanlar zaten güçlükle ev sahibi olan insanlar 100-150 bin liralık farkı nasıl ödeyecek?
Bu binalarda yaşayan vatandaşlarımız için yeni bölgede konutlar yaparak fark ödemeden ev sahibi yapacağız' dedi.

Fore kazık sondajındaki korkutan görüntü

Gemlik'in zemininin sağlam olmadığı ve meydana gelecek depremde yeraltından siyah balçık çıkacağını merhum Prof. Dr. Aykut Barka, 2000 yılında Gemlik'i ziyaret ederken söylemişti. Geçtiğimiz günlerde Orhangazi Caddesi'nde bir bina için fore kazık çakmak isteyen firmanın sondajında yaşanan görüntü, Prof. Dr. Barka'nın ne denli haklı olduğunu bir kez daha gösterdi.
Firma fore kazık için 25 metre derinliğe inerken balçık dışarıya taşmış, fore kazık ise aşağıya kaymıştı.


Bu fotoğrafları sosyal medyada paylaşan mühendis ise şu cümleyle durumu özetlemiş:
'Gemlik merkezde 25 metreye kadar devam eden zemin... Olası bir depremde Gemlik'in Allah yardımcısı olsun..'
İşte Gemlik merkezindeki tehlike bu...
O yüzden siyasi tartışmaların bir yana bırakılarak, iktidar-muhalefet hatta tüm Gemlik, büyük felaketi yaşamadan dönüşüm için orta yol bulmak zorunda.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.