Hava Durumu

Gemlik, işaret fişeği oldu: Dönüşüm kredisi arttırıldı

Yazının Giriş Tarihi: 14.02.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.02.2021 07:30

Resmi Gazete dün yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile kentsel dönüşümü hızlandıracak ve vatandaşlara mali kolaylık sağlayacak yeni bir düzenleme daha hayata geçirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yapılarını kentsel dönüşüm kapsamında yenileyenler için kredi miktarlarının arttırıldığını belirterek, yeni düzenlemeyle arttırılan kredi miktarlarını şöyle sıraladı:

'Binasını dönüştürecek hak sahiplerinin bankalardan kullanacağı kredi 125 binden 200 bine, toplam kredi tutarı 625 binden bir milyona, bina güçlendirme kredisi ise 50 binden 80 bine çıkarıldı.

Aslında bu düzenlemenin fitili Gemlik Hisar Sitesi'nde yaşanan sorunla ateşlendi. Hisar Sitesi'ndeki 66 konutun depreme dayanıksız olduğu bir bloktaki inceleme sonucu ortaya çıkmış, binaların boşaltılması istenmişti.

Hak sahipleri binalarını kentsel dönüşümle yenilemek istiyor ancak kredi tutarları 2012'den beri güncellenmediği için yetersiz kalıyordu.

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, konuyu TBMM'de yaptığı konuşma ile gündeme getirerek, 'Şimdi söyleyeceklerim sadece tutanaklara geçsin, tarihe not edilsin diye söylenmiyor' vurgusu yapmış, binada oturanlar ölmeden bir düzenleme bakanlık tarafından düzenleme yapılması çağrısında bulunmuştu.

Gemlikli olan ve halen ilçede oturan AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık, sorunun ısrarla takipçisi oldu. Site sakinleri ile görüştü taleplerini dinledi. Dönüşüm için devletin faiz desteği sağladığı kredilerin arttırılmasını ve 200 bin liraya çıkarılmasını isteyen site sakinlerinin sorununu aralık ayında TBMM AK Parti Grup toplantısında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a iletti.

Talebe olumlu bakan 'çalışalım' dedi. 15 gün önce yine grup toplantısında, gelişmeleri soran Zafer Işık, bakandan 'tamam hallettik. Cumhurbaşkanlığına gönderdik' yanıtını alan Işık, yine grup toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüştü. Görüşmede bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da not aldı.

Dün görüştüğümüz Zafer Işık, soruna çözüm getiren kararla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Kurum'a teşekkür ederek, kredi limitlerinin arttırılmasının Gemlik'in yanı sıra aynı sorun yüzünden dönüşüm yapamayanların ihtiyacına yanıt vereceğini söyledi.

Bu arada, CHP Vekili Kayışoğlu da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Zafer Işık'ın takibini özellikle vurgulayarak, 'Bir adımdır ama yetmez. Aslolan insanlar ölmeden önce riskli binaların devlet desteğiyle dönüşmesidir' mesajını verdi.

İMO: TIKANAN YERLERİN ÖNÜNÜ AÇACAK

Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile kredi miktarlarının arttırılmasını değerlendiren İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, olumlu bir gelişme olarak nitelendirdiği kararın tıkanan yerlerin önünün açılmasını sağlayacağını söyledi.

Riskli yapıyı yıkıp yeniden yapacaklara bağımsız bölüm başına verilen ve 200 bin liraya çıkarılan kredinin faiz desteğini bakanlığın karşıladığını hatırlatan Albayrak, yıkılacak olan yapıda bir malik en fazla 5 bağımsız bölüm için toplam 625 bin lira olan miktarın da bir milyona çıkarıldığını, bunun da faiz desteğini bakanlığın karşılayacağını hatırlattı.

Kentsel dönüşümün birçok parametresi olduğunu vurgulayan Albayrak, 'Bankalar bu krediyi kullandırırken, hak sahibini resmen duvara tırmandırıyorlar. Bir de ödemesi var. İnsanların geliri olacak ki bu krediyi ödeyebilsin' dedi.

BEYAZ ÖRTÜ UZUN SÜRE KALKMAYACAK!

Sosyal medyada uzun süreden beri takip ettiğim Meteoroloji Uzmanı Kerem Ökten'in dedikleri bir bir çıkıyor. Daha önce birçok uzman sıcak bir kış geçireceğimizi söylerken, Ökten, kar yağışı öngörüsünde bulunmuş, dediği günlerde de kar yağışı gerçekleşmişti.

15 gün önce yeni tahminde bulunan Ökten'in yoğun kar yağışı öngörüsü, bu kez daha şiddetli bir kış içeriyor. ABD ve AB hava izleme raporlarını inceleyerek sonuçlara ulaştığını ifade eden Ökten'e göre, bu kez gelen Sibirya cephesi, geçen seferki kar yağışından daha etkili olacak. Çünkü geçen sefer İzlanda'dan gelen soğuk hava dalgası yol kat ettikçe etkisini kaybederken, Sibirya cephesi ise yaklaştıkça etkisini arttırıyor.

Ökten'in öngörüsüne göre, bazı yerlerde bir metreye ulaşacak kar kalınlıkları oluşacak ve beyaz örtü uzun süre kalmayacak. 9 Mart'a kadar karlı ve soğuk hava bizleri bekliyor.

Kuraklık yüzünden uzun süredir kötü hava koşulları veya kar kabusu gibi terimleri kullanmıyorum. Çünkü yağan her kar veya yağmur bereket taşıyor.

BOZBEY: 'EKOKENT ÖRNEK BİR PLANDIR

Nilüfer Belediyesi tarafından 2010 yılında çalışmalarına başlanan ve 'Ekokent' adıyla bilinen Nilüfer Batı Gelişme Bölgesi Uygulama İmar Planı, altıncı kez mecliste kabul edilerek Büyükşehir Belediyesi'ne gönderilmişti.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın bu gelişme üzerine, 'Projeyi Bursa'nın tartışmasını istiyorum. Akademik odalar baksın' çağrısı yapmış, Nilüfer Belediyesi de 10 yıllık sürecin sonunda değişen yönetmeliklere göre son düzenlemeler yapılarak yeniden onaya gönderilen projenin son halini TMMOB'a bağlı meslek odalarının temsilcilerine sunumunu gerçekleştirmişti.

Yazım üzerine kendi döneminde yapılan planla ilgili 20 yıl Nilüfer Belediye Başkanlığı yapan Mustafa Bozbey'den mesaj geldi.

Ekokent Planı'nın Bursa ve Türkiye'ye örnek bir plan olduğunu ifade eden Bozbey, 'Bu planı geciktirerek kentsel dönüşüm adı altında, kent içini yaşanmaz hale getirenleri Bursalılar asla affetmeyecektir. Ekokent planı, altyapı ve üstyapı olarak orada yaşayacakların eğitimden yeşil alana, raylı sisteme, ulaşım sistemine, sosyal alanlara, kültürel alanlara, kamu alanlarına yürüme mesafesinde karşılayacak bir plandır' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.