Hava Durumu

Gemlik Körfezi nefes alınca hayat buluyor

Yazının Giriş Tarihi: 07.06.2020 09:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.06.2020 09:02

Büyüleyici güzelliği Orhan Veli'yi o kadar etkilemiş ki 'Gemlik'e doğru denizi göreceksin sakın şaşırma' dizeleriyle bunu ölümsüz hale getirmiş.
Eğer koruyabilseydik doğal bir akvaryum olan Marmara Denizi'nin incisi Gemlik Körfezi bugün Türkiye'nin hatta belki de dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biri haline gelirdi.

Bir yanı kuzey rüzgarlarına kapalı denize girmeye olanak sağlarken öte yakası iyotla yüklü temiz havası ile insana hayat veriyor. Bu iklim sayesinde dünyaca ünlü Gemlik zeytini, yaz kış değişmeyen yeşili ile tabloyu tamamlıyor.
Maalesef son 50 yıllık betonlaşma sevdası, Gemlik'in bu güzelliklerinin üzerinden de bir silindir gibi geçti. Hangi aklı evvelin önerisi bilmiyorum ama körfeze ilk hançerlerden biri azot sanayi ile vuruldu. Ardından sanayii tesisleri Gemsaz yarımadasını işgal etti. Sanayi tesisi olunca göç başladı. Ardından da plansız ve çarpık kentleşme. Gemlik'le de sınırlı kalmadı. Taa Armutlu'ya kadar tüm sahil şeridi beton bloklarla doldu. Çevre bilincinin gelişmesiyle işin farkına vardık.
Bitkisel hayata giren Gemlik Körfezi, yapılan en ufak bir müdahaleye hemen tepki verip kendini onarmaya başladı. Sunği- pek'in kapatılmasıyla başlayan süreç, sanayi ve evsel atıklar için yapılan arıtma tesisleri ile devam etti.
Bir zamanlar Ankara ve Eskişehirlilerin bugünkü Bodrum'u olan sayfiye yeri Kumla'da yeniden denize girilmeye başlandı. Adım adım kirlilik üreten kaynaklar kurutulunca Gemlik Körfezi nefes almaya başladı. Yıllardır görülmeyen balık ve midye türleri temizlenen denizde hayat buldu.
Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, dün Çevre Haftası dolayısıyla atıkları çıkarmak için yaptığı dalış sonrası da müjdeli haberi verdi: Deniz kendini yeniliyor. Nesli tükenmekte olan midye ve balık türlerini gördüm.
Körfez nefes alınca hayat buluyor....

İLK RAPOR BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ'NDEN

Gemlik'te uzun yıllardır faaliyet gösteren bir kimya fabrikasının ek tesisleri için deniz suyunu soğutma sisteminde kullanması geçen yıl tepkilere neden olmuştu. İşlemin deniz suyunu ısıtması nedeniyle körfezin doğal yapısının bozulacağını savunan Sertaslan, konuyu bilim insanlarına inceleteceğini açıklamıştı.

Sertaslan, dün Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü'nden Prof. Dr. Orhan Yenigün, Prof. Dr. Turgut Onay, Prof. Dr. Burak Demirel'in hazırladığı 25 sayfalık raporun tamamlandığını söyledi.
Dalış sonrası 'Körfezime dokunma' tişörtü giyerek açıklama yapan Sertaslan, üniversitenin hazırladığı raporun endişelerinde haklı olduklarını gösterdiğini vurgulayarak, Boğaziçi Üniversitesi'nin yaptığı araştırmada, ÇED raporunun yetersiz ve hazırlanan projenin derin deşarj sistemi olmadığını, yapılacak işlemin zaten kirli olan körfez suyunu daha kirli hale getireceğinin belirlendiğine dikkati çekti.

DENİZDEN ÇIKARILANLARDAN ALINMASI GEREKEN DERS

Sertaslan ve başkan yardımcısı Zeynep Akış Serintürk'ün profesyonel dalgıçlarla eşliğinde gerçekleştirdiği etkinlikte kısa sürede bisikletten sandalyeye, otomobil lastiğinden içecek şişelerine kadar atık çıkarıldı. Sertaslan'ın söylediğine göre, geçen yıla oranla atık miktarı azalmış. Ancak buradan çıkarılması gereken önemli bir ders de var. Büyükşehir ve Gemlik belediyeleri körfezi temiz tutmak için yıllardır çaba içinde. Bu atıkları bilinçsizce denize atan ise bizleriz. O yüzden iş yetkililerde de bitmiyor. Biraz da bizlerin dikkatli olması gerekmiyor mu?

Sertaslan'ın dalış yaptığı bölgenin 50 yıl önceki halini hatırlıyorum. Manastır ve Kumla'ya sefer yapan küçük motorlar çalışırdı. Motora bindiğimizde o bölgede gezen kefalleri izlerdik. Dün tekneden baktım. Bulanıklık yüzünden 5 metre derinliğe rağmen denizin tabanını göremedim.

Demek ki daha çok kat edecek yolumuz var.

ALİNUR AKTAŞ'LA GÖRÜŞEMEMESİNİN NEDENİ TELEFON

Dalış öncesi yeni düzenlenen iskele meydanında Sertaslan, sahillerin devri ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın önceki günkü açıklamasındaki sitemini de konuştuk.
Sahillerin devri ile ilgili teklifi geçen yıl yaptığını hatırlatan Sertaslan, 'Geç karar alınsa da istediğimiz bir gelişmeydi. Sahillerde önümüzdeki günlerde önemli düzenlemeler yapacağız' dedi.

Denize girmek için sahil kesiminde 11 bölgenin tespit edildiğini ifade eden Sertaslan, kiraya verilecek yerlerin iki bölüm şeklinde düzenleneceğini ve yarısının halka açık ve ücretsiz olacağını kaydetti.

Aktaş'ın önceki günkü basın toplantısında, büyükşehirin çöpleri sahile bıraktığıyla ilgili paylaşımı üzerine dehşete düştüğünü ifade ederek, 'Sertaslan'a 10 gün ulaşamadım. O da 2 gündür bana ulaşamıyor' demişti.

Sertaslan, Aktaş'ın kendisine ulaşamadığı dönemde köyde olduğunu ve telefonların çekmediğini bildirerek, görüşmenin bu yüzden gerçekleşmediğini söyledi. Sertaslan, Aktaş ile diyaloglarının iyi olduğunu da sözlerine ekledi.
Peki, iki başkan arasında görüşme gerçekleşmiş mi? Henüz değil...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.