Hava Durumu

Gemlik, taşınma kâbusundan kurtuluyor

Yazının Giriş Tarihi: 25.07.2018 08:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.07.2018 08:48

İlk Kanun Hükmünde Kararname yayınlandığında Gemlik'te yer yerinden oynamış, emlak satışları durmuş, bankalar konut kredilerini kesmişti. Oysa 1999 Marmara Depremi'nin ardından çevresi zeytin ve ormandan oluşan çanağa sıkışmış taşınmadan ziyade yeni konut alanları üretilmesiydi.
Gelen her deprem uzmanı Şahintepe'nin eteklerini göstererek, konut alanları için bu bölgeyi adres göstermişti. Ancak en önemli handikap bu bölgelerin orman alanında olmasıydı. Belediye başkanları milletvekilleri hatta bakanlar yeni alan için seferber oldu. Sonunda Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz'ı en iyi anlayan ve çaba gösteren son kabinenin Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu oldu. Geçen yıl eylül ayında temel atma törenine katılan Çavuşoğlu, sorunu bildiğini ve bu konu için çaba göstereceğini söylemişti. Dediğini de yaptı KHK çıktı. Panik o zaman başlamıştı ve ardından KHK'daki yanlış anlaşılmalara neden olan 'nakil' kelimesi düzeltildi. 27 Haziran'da da Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile bölgenin sınırları belirlendi.
Şimdi sıra Orman Bölge Müdürlüğü'nün kadastro çalışmalarında. Başkan Refik Yılmaz, bu çalışmaların tamamlanmasının ardından inşaat için kolları sıvayacak. Cihatlı'da yapılan bin 400 konut sayesinde deneyim sahibi de oldu. Üstelik bu konutlar için yapılan 18 bin talep de yeni alanların büyük ilgi göreceğinin en büyük göstergesi.
Gemlikliler de taşınma kâbusunu çabuk aştı. Emlak satışları normale döndü, krediler açıldı. Yeni yapılacak 8 bine yakın konut için diğer bir kolaylık da yeni kabinenin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un Toplu Konut İdaresi Başkanlığı iştiraki Emlak Konut GYO A.Ş. Genel Müdürlüğü görevinden gelmesi. Konuyu bilen Murat Kurum sayesinde Gemlik Belediyesi'nin projeyi uygulaması da kolaylaşacak.

Yılmaz aday olacak mı?
Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, ocak ayından beri yeni konut alanının yanı sıra neredeyse her hafta 2 projenin ya temelini atıyor ya da açılışını yapıyor. 24 Haziran kampanya döneminde daha da hızlanmıştı. Sahil projesinden sağlık ocaklarına, köylerdeki spor tesislerinden okullara kadar birçok yatırım gerçekleştirildi.
Makamında görüştüğümüz Yılmaz'a seçim dönemine sayılı aylar kala klasik soruyu yöneltmeden olmazdı. Aday olup olmayacağını da sorduğumuz Yılmaz, AK Partili başkanların bu konuda genel merkezin takdiri cümlesiyle başlayan konuşmasını tekrarladıktan sonra 'Yaptığımız hizmetler ortada. Bunların takdiri Gemliklilere ve partimize ait' dedi.

Kırmızı panda geliyor
Bursa Hayvanat Bahçesi her geçen ay yeni türlerle zenginleşiyor. Geçen ay ikisi Avusturya'dan biri de Fransa'dan gelen üç gergedan Bursalılarından büyük ilgi gördü. Halen kapalı alanda bulunan gergedanların doğal ortamlarının benzeri bölümlerin hazırlıkları da devam ediyor. İçinde çamur havuzunun da bulunduğu bu bölümde önümüzdeki günlerde açılınca ilgi daha da artacak.
Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde Hayvanat Bahçesi'ni Bursa'ya kazandıran ve halen Bursa Zoo'nun koordinatörlüğünü yürüten Erdem Saker, yeni bir tür müjdesi daha verdi. Önümüzdeki günlerde Darıca Hayvanat Bahçesi'nden 2 adet dişi kırmızı panda da hayvanat bahçesi türleri arasına katılacak.
Saker'den bilgi alırken pandalarla ilgili önemli bir konuyu da öğrendik. Saker, aslında dünyanın en sevimli hayvanlarından biri olan siyah beyaz pandalar için çalışma başlatmış. Araştırma yapınca oldukça yüksek bir fatura çıkmış karşısına. Çünkü dünyadaki bütün pandaların sahibi Çinliler, birçok hayvanat bahçesine bu sevimli türleri en fazla 10 yıllığına kiraya veriyormuş. Üstelik kirası da yıllık bir milyon dolarmış.
Saker'in emeklerine sağlık. Siyah beyaz olmasa da kırmızı pandaları da görmüş olacağız.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.