Hava Durumu

Gemlik taşınmayacak, yeni bir kent kurulacak

Yazının Giriş Tarihi: 26.12.2017 07:52
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.12.2017 07:52

Gölcük ve Düzce'den önce Kuzey Anadolu Fayı'nın (KAF) güney kolunun geçtiği İznik-Gemlik hattında deprem bekleniyordu. Hatta Japonlar, fay hattını inceleyebilmek için yıllar önce İznik'te istasyonlar kurup, inceleme yapmıştı. KAF, 1999'da kuzeyden kırılınca, gözler hattın daha ilerisine çevrildi. Ancak, güney kolu da unutulmadı. Deprem uzmanlarına göre, kuzey hattındaki bir kırılmada bile Gemlik ciddi derecede etkilenecek bir yerleşim birimi.
Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli deprem uzmanlarından biri olan merhum Prof. Dr. Aykut Barka, 1999 depremi sonrası Gemlik'e gelmiş, incelemelerinin ardından ilçe merkezinin mutlaka taşınması gerektiğini önermişti. Prof. Dr. Barka'ya göre, iki dere arasındaki alüvyonlu araziye kurulan ilçe merkezi çok büyük risk taşıyordu. Barka, ilçenin nereye taşınması gerektiğini soranlara da kafasını kaldırarak Şahintepe'nin yamaçlarını göstermişti. Daha sonra Gemlik'i ziyaret eden Prof. Dr. Ahmet Ercan ve Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu da aynı görüşleri paylaşmıştı.


Aslında tarihi milattan önce 12'nci yüzyıla kadar uzanan Gemlik, eskiden yamaçlarda yer alıyordu. Gemlik'te uzun yıllardan beri gazetecilik yapan Cemal Kırgız anlatmıştı. Yamaçlardaki zeytinlikler içinde gemilerin bağlandığı iskele babaları bunun ispatı.
Uzmanların söylediği doğruydu. Asıl sorun, Gemlik'in nasıl taşınacağıydı. Çünkü Gemlik'in çevresi tamamen zeytinliklerle çevriliydi. Gerçi son yıllarda başta otoyol inşaatı olmak üzere acımasızca kıyıma uğrasa da büyük projelerin yapılacağı arsa bulunamıyordu.
Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, deprem uzmanlarının adres gösterdiği yamaçlara yöneldi. Zaten yeni devlet hastanesi de bu bölgenin yakınlarına kurulmuştu. Bin 400 konutluk proje hazırlandı. Deprem korkusu yaşayan ilçeden yeni konutlara başvuru 17 bine ulaştı.
Yılmaz, Gemlik'i ziyaret eden her bakana aynı sorunu anlattı: Bu bölgedeki orman vasfını yitirmiş bölgede toplu konut yapalım. En son eylül ayındaki temel atma töreninde Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu'ndan bir kez daha destek istedi.
Sonunda çabalar Kanun Hükmünde Kararname ile amacına ulaştı. Belediye bu bölgede 8 bin konut daha yapacak. Yılmaz'a göre, arsa devir- teslim işlemleri 3 ayı bulacak ve ardından bahar aylarında temeller atılacak.
Bu proje ile aslında Gemlik taşınmayacak, yeni bir Gemlik kurulacak.
İlçe merkezinde depreme dayanıksız binalarda oturanlara yapılacak yeni konutlar teklif edilecek. Taşınmanın ardından da depreme dayanıksız konutlar yıkılarak parklara dönüşecek.
Gemlik'te 6 büyüklüğünde bir depremde yerle bir olacak konutlarda oturanların hayatını kurtaracak.
Bu madalyonun bir yüzü. Diğer yüzüne ise muhalefetin eleştirileri var. Birinci görüş zeytinliklerin betonlaşmaya açılacağı endişesi diğeri ise yerel yönetimin söz sahibi olmasıyla ilgili.
Çözüm; dün yapılan toplantıda dile getirildiği gibi 'Depremin siyaseti olmaz' mantığıyla iktidar ve muhalefetin akademik odalarla birlikte yeni projelerin toplum yararına nasıl gerçekleşeceği konusunda işbirliği yapmaları.
Çünkü deprem kapıda ve bu fırsatın en iyi şekilde değerlendirilmesi gerekir.

Karaman, projelerle oy istiyor

Bursa Pastacılar, Tatlıcılar, Süt ve Süt Ürünleri Esnaf Sanatkar Odası, 8 Ocak'ta genel kurula gidecek. 559 üyesi bulunan odanın başkanlığını 12 yıldan beri Necip Daş yürütüyor.


Bursa'nın 50 yıllık markası Bağdat Hurma Tatlısı'nı üreten ailenin üçüncü kuşak temsilcisi olan Fatih Karaman, yeni dönem için adaylığını açıkladı. Karaman, İbrahim Aydın ve Gürcan Çelik ile birlikte Bursa Hakimiyet Gazetesi'ni ziyaret ederek projelerini açıkladı.
Karaman, vizyonu ve misyonu geniş tutarak yeni bir dinamizm yaratmak istediklerini belirterek, oda üyelerinin ihtiyaç ve taleplerine çözüm odaklı yaklaşacaklarını söyledi. Karaman'ın sosyal sorumluluk ve Bursa turizmine katkı sağlayacak projeleri de var. Bunlardan biri Sevgi Evleri'nde kalan çocuklarla ilgili. Buradaki her çocuğun doğum günü için pasta göndereceklerini anlatan Karaman'ın diğer önemli bir projesi de Uludağ'da uluslararası nitelikte bir pasta yarışması düzenlemesi. Bursa'nın dünya birinciliği elde etmiş Metin Taşçı gibi bir ustaya sahip olduğunu kaydeden Karaman, bu projenin hem turizme, hem de sektöre katkı sağlayacağını anlattı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.