Hava Durumu

Gemlik'te dönüşüm envanterle başlıyor

Yazının Giriş Tarihi: 24.12.2019 08:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.12.2019 08:11

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın güney kolu üzerinde bulunan Gemlik, bir deprem riski ile karşı karşıya bulunuyor. Sadece güney kolu değil, Marmara Denizi'nde meydana gelen büyük bir deprem de Gemlik'i ciddi biçimde etkileyecek.
Marmara Depremi'nin üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen Gemlik'te maalesef ciddi önlemler alınmadı. Bu konuda yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ise çözümden ziyade Gemliklilerin kötü günler yaşamasına neden oldu. Gemlik'in taşınacağı algısı yüzünden gayrimenkul satışları ve inşaatlar dururken, bankalar ev kredilerini dondurdu. KHK'da yapılan taşınmayla ilgili kelimenin düzeltilmesi ve güven artırıcı açıklamaların ardından durum normale döndü.
KHK'nın yayınlandığı günlerde buna en çok karşı çıkanlardan biri olan Mehmet Uğur Sertaslan, 31 Mart'ta yapılan seçimlerde belediye başkanlığı koltuğuna oturdu. 'Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yermiş' misali Sertaslan konuya çok temkinli yaklaşıyor. Çünkü atılacak bir adımın kabustan dönen Gemlik'te yeni endişeler yaratabileceğinin farkında.

ASTV'de yayınlanan Yerel Yönetimler programında kentsel dönüşümle ilgili sorumuza, 2012'de yine bizim ekrandan yaptığı konuşmayı hatırlatarak başladı.
O gün ne söylediyse bugün uygulamaya başlamış.
Gemlik Belediyesi bünyesinde kentsel dönüşüm müdürlüğünü kuran Sertaslan'a göre, öncelik envanter çalışmasında olmalı. Gemlik'te kaç ev, kaç işyeri var. Bunlardan kaçı kiracı kaçı mülk sahibi, kaç metrekare? Bu soruların yanıtlanmasının yolu ise envanter çalışmasından geçiyor.
Kentsel dönüşüm şube müdürlüğü kadrosunu tamamladıktan sonra envanter için bu çalışmaları yapabilecek firmalarla bir araya gelindi. Ardından da hizmet satın alma yöntemiyle ihale gerçekleştirildi. Belirlenen 5 mahallede dün itibarıyla alana çıkıldı.
Gemlik'te bugüne kadar dönüşüm tartışmalarının bina yüksekliğiyle sınırlı kaldığına dikkat çeken Sertaslan, 'Müteahhit diyor ki 12 katlı olursa hiç para almadan yaparım. İlgili sosyal donatıyı yapabiliyor musun? Orayı yaşam alanına katabiliyor musun? Otopark yeşil alan sorununa çözüm arıyor musun? Bunları hiçbirini aranmamış' dedi.
Yapılan bu tespitler 3 ay alan çalışması şeklinde devam edecek. 3 ay da rapor analiz ve durum değerlendirmesi yapılacak. Nihai karar ve gerekli iradenin ortaya konulması ise bundan sonra gerçekleşecek.

İMO'DAN VEFA GECESİ

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi üyeleri, Oda'nın 65'inci kuruluş yıldönümünü geleneksel dayanışma gecesiyle kutladı. 4 bin 800 üyesi bulunan İMO, Bursa'daki en aktif akademik odalardan biri. Bunda Şube Başkanı Mehmet Albayrak'ın rolü büyük. Kentsel dönüşümden ulaşıma kadar birçok alanda yaptığı değerlendirmelerde eleştirinin yanı sıra çözüm önerisini de kamuoyu ile paylaşıyor. Sadece iki önemli konuyu yazayım; 0.50 emsal artışının yaratacağı sorunları ve T2 hattıyla ilgili eleştirilerinde haklı çıktığını bugün sonuçlarıyla maalesef görüyoruz.

Albayrak, gecede yaptığı konuşmada da ekonomik dalgalanmalar sonucu inşaat sektörü ve dolayısıyla meslektaşlarının büyük sıkıntı içinde olduğuna dikkat çekti, inşaat mühendislerinin ekonomik zorlukların yanı sıra günün şartlarına uygun şekilde revize edilemeyen meslek yasaları sebebiyle de sıkıntılı günlerden geçtiğini vurguladı. Gecenin duygulandıran anları meslekte 65, 60, 55, 50, 40 ve 25 yılını dolduran inşaat mühendislerine plaket ve belgelerinin verildiği sırada yaşandı. Albayrak'ın 60'ıncı yıl plaketi alan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker'in elini öpmesi ise salondan alkış aldı. İMO'nun 22 Şubat'ta genel kurulu ve 23 Şubat'ta da yönetim kurulu seçimleri var. Albayrak büyük ihtimalle üçüncü ve son dönemi için aday olacak. Çağdaş Mühendisler Grubu'nun önceki dönem adayı Kemal Cüneyt Erdem'in de genel kurulda yine rakibi olması bekleniyor.

BAŞTOPÇU, BURSA'YI TEMSİL EDECEK

Yerkürenin görüp görebileceği en büyük katılımlı briç turnuvası Türkiye'de yapılıyor. Bu tanım, masa komşum Adnan Baştopçu'ya ait. Bizim Adnan, gazeteciliğin yanı sıra briç konusundaki ustalığıyla da tanınıyor. Bir hobi olarak başladığı briç sporunda başarı çıtasını her yıl biraz daha yükseğe çıkarıyor.
Şimdi asıl meseleye gelelim; yüzlerce takımın katılımıyla şubat ayında İzmir'de yapılacak Türkiye Şampiyonası'na bizim Adnan'ın da yer aldığı 'Adalılar' takımı Bursa'yı temsil edecek. Adalılar, 2-3 aydır süren Bursa elemelerinde 16 takım arasında ilk üçe girmeyi başardı. Bu turnuva geçtiğimiz yıllarda Bursa'da yapılıyordu. Bin 500-2 bin briç severin kente gelmesi sebebiyle de önemli bir iç turizm hareketi yaratıyordu. Maalesef ilgisizlik nedeniyle İzmir'e kaptırdık...
Son söz...
Adnan başta gazeteciler olmak üzere herkese şunu tavsiye ediyor; Briç veya başka bir alan olsun, herkesin bir hobisi olmalı...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.