Hava Durumu

Gemlik'te yerel demokrasi örneği

Yazının Giriş Tarihi: 12.01.2018 08:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.01.2018 08:16

Kuzey Anadolu fay hattının güney kolu üzerinde bulanan Gemlik'in kaderini 2017'nin son günlerinde çıkan Kanun Hükmünde Kararname(KHK) nasıl değiştirecek?
Nasıl diyorum, çünkü KHK'nın yayınlanmasının ardından Gemlik'in taşınacağı konusu Başbakan Binali Yıldırım ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından dillendirildi.
Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, bunu taşınma değil, kentsel dönüşüm olarak nitelendirse de Başbakan ve Bakan'ın konuşması nedeniyle oluşan algı Gemlik'e farklı yansıdı.
İddia edildiğine göre, bina satışları durdu, daire fiyatları neredeyse üçte birine indi, bankalar bile konut kredisini kapattı.
Sadece deprem riski bulunan binalarda oturanlar değil, 1999 sonrası inşa edilen yapılardaki Gemlikliler bile tedirgin.
Fısıltı gazetesi deyiminin günümüzdeki temsilcisi olan sosyal medya çalkalanıyor.


'Gemlik boşaltılacak yerine liman ve depolama alanları yapılacak.'
'Boşaltılan bölgeye rafineri kurulacak.'
Daha uçuk kaçık öngörüler de var.
Bu dedikoduların önüne geçilmesi ve vatandaşların kafalarındaki soru işaretlerinin giderilmesi amacıyla önceki akşam Gemlik'teki bir düğün salonunda toplantı düzenlendi.
Toplantıya öncülük eden müteahhitler derneğinin astığı pankartta yer alan Mehmet Akif'in 'Hadi gel yıkalım şu Süleymaniye'yi desen iki kazma kürek, iki de ırgat gerek ancak hadi gel yapalım geri desen bir Sinan bir de Süleyman gerek' sözleri yer alıyordu.
Gerçekten bir eseri yıkmak kolay, yapmak ise zordur.
O yüzden Gemlik'in kaderi diye bir nitelendirmede bulunmuştum yazının girişinde.
Toplantıya katılan siyasi parti, sivil toplum kuruluşları temsilcileri söz alarak beklentilerini açıkladılar. Başkan Yılmaz ise özür dilemesi ve istifa etmesi çağrılarına rağmen sakinliğini koruyarak soruları yanıtladı.
En sert eleştirileri ise önümüzdeki yerel seçimlerde belediye başkanı adayı olacağını açıklayan CHP Gemlik eski İlçe Başkanı Uğur Sertaslan yaptı.
Salon tıklım tıklım doluydu, hatta oturandan çok ayakta kalanlar vardı.
Hararetli konuşmalar, konuşma sırasında laf atmalara rağmen ortamın gerilmemesi ve karşılıklı saygı içinde yanıt verilmesi bana göre, güzel bir demokrasi örneği oldu.
Sonunda da ortak bildiri yine bu uzlaşma ikliminde hazırlandı.

Başkan Yılmaz güvence verdi

Toplantı boyunca konuşmacıların dile getirdiği eleştirilere yanıt veren Belediye Başkanı Refik Yılmaz, liman ve rafineri iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Liman için Başbakan tarafından 430 hektarlık askeri haranın işaret edildiğine değinen Yılmaz, Gemlik'in geleceğini turizmde gördükleri için 2006 yılında şehir içindeki iskeleden tahmil ve tahliye işlerinin sonlandırıldığını anlattı.
Serbest Bölge yakınlarında kurulmak istenen kömürlü termik santral ve kimyasal depolama alanlarına karşı çıkarak ÇED raporlarına rağmen iki projeyi de iptal ettirdiklerini kaydeden Yılmaz, getirilen eleştirileri tribünlere oynamak olarak nitelendirdi.
Yapılacak çalışmanın taşınma değil dönüşüm olduğunun altını çizen Yılmaz, 'Bu süreçten Gemlik'in nasıl kârlı çıkacağına bakalım' dedi.


Gemlik'te bazı bölgelerde kentsel dönüşümün kaçınılmaz olduğunu kaydeden Yılmaz, Osmaniye Mahallesi'nin Çelik ve Taksim sokaklarını örnek gösterdi.
Yolun beş metre, binaların beşer katlı olduğunu ve bir salıncak ve kaydırak koyacak arsa bulunmadığını ifade eden Yılmaz, 'Güneş görmeyen evler var. Orada yerinde nasıl dönüşüm yapılacak' dedi.

Yol haritası belirleniyor

Gemliklilerin rahat olmasını isteyen Yılmaz, perşembe günü Ankara'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bürokratlarıyla yol haritasının belirlenmesi için bir araya geldiğini de açıkladı. Buradan çıkacak planların önemli olduğu ve imar planlarının buna göre hazırlanacağını da sözlerine ekledi.
Ortak bildiride, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlar düzeyinde taşınma olmayacağı konusunda açıklama yapılması, kentsel dönüşümün yerinde yapılması, yapılacak planlamada bilimsel verilerin dikkate alınması istendi.
İşin özeti Gemlikliler tedirgin ve huzursuz. Deprem korkusunun yerini evlerimize ne olacak korkusu aldı. O yüzden yapılacak işlerin her aşamasında vatandaşların bilgilendirilmesine ihtiyaç var. Bir de şu taşınma lafının özellikle bir daha politikacılar tarafından tekrarlanmaması gerekiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.