Hava Durumu

Gemlik'teki soru işaretlerini torba yasa ortadan kaldıracak

Yazının Giriş Tarihi: 07.02.2018 07:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.02.2018 07:50

Gemlik'in dönüşümünü sağlayacak önemli bir adım olan Kanun Hükmündeki Kararname'deki (KHK) bir kelimenin yarattığı fırtına bir türlü dinmedi.
Ankara'daki bürokratlar tarafından KHK'daki 'nakil' kelimesi o kadar büyük bir fırtına yarattı ki Belediye Başkanı Refik Yılmaz'ın mahalle mahalle sokak sokak dolaşıp anlatması bir yana Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bursa mitinginde, taşınma yerine dönüşümü kullanması bile etkiyi ortadan kaldıramadı.
Oysaki daha önceki yazılarımda defalarca vurguladığımı gibi Gemlik bir çanağa sıkışmış durumda. Yan yana 6-7 katlı binaların bulunduğu ve araç giremeyecek sokaklar mevcut. Çoğu depreme dayanıksız bu binaları yıktığınız zaman yerine en fazla üç katlı yapı inşa edebiliyorsunuz. Bursa gibi değil. 5 katlı bina yıkılıp 15 katlı bina yapılınca dönüşümde sıkıntı çıkmıyor. Gemlik'te yeni binadan yer veremediğiniz vatandaşlar ne yapacak?
Bu kararname ile 280 hektarlık alan işte bu iş için kullanılacak. Depreme dayanıksız binada oturana yeni bölgeden konutlar verilecek. Gemlik Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ ortak proje yürütecek.
AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın, Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz ile birlikte uzun süredir dönüşümle ilgili yasal altyapının hazırlanması için çalışma yürütüyor. KHK öncesi çalmadık kapı bırakmamıştı. Sonunda KHK ile istenilen amaca ulaşıldı.


Şimdi Orman ve Su işleri Bakanlığı bu bölgeyi orman vasfından çıkarıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na devredecek. Kadastro ekipleri incelemelere başladı bile...
Proje yürürken vatandaşı da rahatlatmak lazım. Çünkü kentsel dönüşümde en önemli unsur bina kadar vatandaşın rızası.
Öylesine dedikodular dolaşıyor ki vatandaşın da tedirgin olmaması imkansız. Fısıltı gazetesi okunma rekorları kırıyor. Gemlik'in boşaltılıp liman yapılmasından rafineri kurulmasına kadar dedikodular havada uçuşuyor.
Başkan Refik Yılmaz, kentin dört bir yanına astığı billboard'larda bu iddiaları yalanladı. Geriye KHK'taki kelime kaldı. Soru işareti yaratan bu kelime için AK Parti Milletvekili İsmail Aydın, bir kez daha harekete geçti. Hazırlanacak bir torba yasayla yanlış anlaşılma düzeltilecek.
Başkan Yılmaz ile esnaf görüşmelerine katılan Aydın bu sözü verdi. Konuyu Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu'na da aktaran Yılmaz, 'Aslında ortada çözülecek bir sorun yok. Gemlik çözüm için adımı attı. Ancak, çıkarılacak torba yasayla nakil yerine dönüşüm kelimesi kullanılması vatandaşı rahatlatacak. Bunun için çalışıyoruz' dedi.

Öncelik yerinde dönüşüm

Konunun yaygın basında yeniden yer alması üzerine tıpkı KHK'nın yayınlandığı gün olduğu gibi Gemlik, Türkiye gündemine oturdu. Soru işaretleri aynıydı.
Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, yeniden yanıt verdi: Öncelik yerinde dönüşüm. Ancak, deprem riski altında bulunan binalar da yıkıldığında buradaki vatandaşlara çözüm bulmak gerekliydi. KHK ile belirlenen alan bunu sağlayacak. İlçe merkezinin bir yere taşınması söz konusu değil.

Dündar'a simitli ziyaret

BESOB'a bağlı odaların seçim dönemindeyiz. Kimilerinde görev değişikliği yaşanırken, kimi başkanlar da güven tazeliyor. Simitçiler Odası Başkanlığı görevine yeniden seçilen Erdal Pınar da güven tazeleyen başkanlar arasında. Başkan Erdal Pınar'ın ilk ziyareti de Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'a oldu.


Yönetim kurulu üyeleriyle birlikte başkanı ziyaret eden Erdal Pınar tabii ki eli boş gitmedi. Mustafa Dündar, bir sepet simitle ziyaretine gelen başkan ve yönetim kurulunu kutlayarak, başarılar diledi. Başkan Dündar'ın ziyarette çektiği simitli fotoğraflar da sosyal medyadan büyük beğeni aldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.