Hava Durumu

Gençleri anlamak için önce dinlemek gerekli

Yazının Giriş Tarihi: 13.05.2018 08:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.05.2018 08:15

Bursa Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı'nın dün Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde 'Gençler Geleceği Konuşuyor' temasıyla düzenlediği Gençlik Çalıştayı' etkilerini önümüzdeki aylarda göreceğimiz büyük bir projenin parçası.
Çalıştayda gazeteciler olarak gençlerle aynı masada buluşup, beklentilerini dinledikten sonra Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, projeye nasıl başladıklarının öyküsünü anlattı.
Aktaş, göreve başlamasının üzerinden iki ay geçmeden Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nu ziyaret eder. Karaosmanoğlu, tam bir belediyecilik duayeni, 2004 yılından beri de Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürütüyor.
Altyapı yatırımları, projeler, belediye hizmetleri derken Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen ve Türkiye'nin birçok kentine model olan 'Kılavuz Gençlik' projesini de inceleme fırsatı bulan Aktaş, Bursa'ya döner dönmez çalışmaların başlatılması talimatını verir.
Projenin temel özelliği, konser, şenlik gibi gelip geçici etkinlikler yerine sürdürülebilir ve gençleri teşvik edici yönlerinin bulunması.
Tesadüf ya da Aktaş'ın deyimiyle 'tevafuk' bu ya çok kısa bir süre sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, belediye başkanlarıyla toplantı yapar. Toplantıda gençler gündeme gelince Karaosmanoğlu, projesini anlatır ve başka kentler için de model olmasını önerir.
Erdoğan, Aktaş'a dönerek, 'Alinur sen ne yapıyorsun' diye sorar. Karaosmanoğlu hemen söze girerek, Aktaş'ın projeyi incelediğini anlatır. Aktaş da hazırlıkların devam ettiğini ve kısa sürede hayata geçeceğini söyler.
Aktaş'ın verdiği bilgiye göre, proje ile ilgili eylem planı oluşturuldu, başka birimlerden personel takviyesi yapıldı ve adım adım ilerliyor. Çalıştay da bu işin önemli bir parçası. Çünkü gençler ne istediklerini anlatacak, hazırlanacak projeler de ona göre şekillenecek. Gençlerin anlamak için önce dinlemek gerektiğinin herkes farkında. Bursa projesinin ağırlığı gençlik merkezleri ve ofisleri gibi proje ve etkinlik çalışmaları olacak. Kamplar ise finali oluşturacak. İlk adreslerden biri de Alaçam olacak.
Başkan Aktaş, 'Kılavuz Gençlik'in Bursa'casını hazırlıyoruz' diyerek, önümüzdeki günlerde adını da belirleyeceklerini kaydetti.

Kuşak farkı dünyaya bakışı değiştiriyor

Biraz da çalıştayı anlatayım...
Gençlik faaliyetleri yürüten sivil toplum kuruluşları, lise ve üniversite öğrenci birlikleri temsilcileri, Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi, ilçe belediyeleri gençlik temsilcileri, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İŞKUR, Basın İlan Kurumu ve BTSO, Bursa Büyükşehir Belediyesi ilgili birimleri ile gazetecilerin katıldığı çalıştayda, bizler de 'Medya iletişim' masasında oturarak gençleri dinledik.
Masamızdaki gençlerin neredeyse tamamı medyayı kağıda basılı yayın organları yerine elektronik ortamlardan izliyor. Sosyal medya kullanım alışkanlıkları yeni bir okur türü yaratmış. Hızlı tüketim. Haberlerin okunma hızı neredeyse sosyal medya platformundaki fotoğrafa bakış kadar. Bu da öğrenme ve konuya hakimiyetle ilgili eksiklere neden oluyor.
Eskisi gibi gazete veya dergiyi alıp, saatlerce ve satır aralarına kadar okuyacak okur tipi yok artık.
Klasik yayınların yerini artık gençlerin ilgisini çekebilecek platformlar almış. Gençler de kuşak farkının farkında. Hatta içlerinden biri 6 aylık yaş farkının bile olaylara bakış açısını değiştirdiğini söyleyerek çıtayı oldukça yükseğe taşıyor.
Ancak, gençlerin gözlerindeki ışık ve proje geliştirme çabaları ise alkışlanacak cinsten. Bize düşen ise onların projelerini hayata geçirecek imkanları sunabilmek.

Annelerin yeri bir başka...

Etkinlikler takvimine şöyle bir göz gezdirdiğinizde her-hangi bir konuyu es geçen bir gün göremezsiniz. Yılın 365 gününün tamamı neredeyse dolu. Kimileri bunu tüketimi artırmanın bir yöntemi olarak değerlendiriyor.
Ama öyle bir gün var ki, çıkış noktası başka bir ülke olsa da en çok özümsediğimiz gün o.
Anneler Günü'nden söz ediyorum. Sonradan çıkan Babalar Günü, onun etkisinin yanına bile yaklaşamadı. Genci yaşlısı hepimiz Anneler Günü'nde mutlaka bir şeyler yapma çabası içindeyiz.
Bunun nedeni de annelerin hayatımızdaki yerinden kaynaklanıyor.
Tüm anne ve anne adaylarının bu güzel günü kutlu olsun.
İyi ki varlar...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.