Hava Durumu

Gerçekten kalite derneği: bağış ve gelir yok, tek hedef kalite...

Yazının Giriş Tarihi: 15.07.2021 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.07.2021 08:03

Mustafa Karaman'ı tanıyalı neredeyse 30 yıl oldu. İlk tanıdığım günden beri her konuşmamızda, kaliteli üretim konusunda yeni fikirler ve çalışmalar duyarım.

Çok iyi hatırlıyorum; 1990'lı yıllarda bir toplantıya ısrarla katılmamı istemişti. Konu elbette ki kaliteli üretim ve standarttı.

TSE'nin efsane başkanı Mehmet Yılmaz Arıyörük konuşuyordu. İlk kez ondan duyum; tarihte ilk kalite ve standart belgesinin Bursa için hazırlandığını.

1502 yılında Sultan Bayizid tarafından hazırlanan Kanunnameyi İktisabı Bursa Beyannamesi, dünya tarihine geçmişti. Arıyörük, bunu renkli hikayelerle süsleyerek anlatmıştı. Halkın ekmeğiyle oynama yanarsın ve papucunun dama atılması sözlerinin kaynağı da bu beyannameydi aslında.

O zamanlar ajans muhabiri olduğum için bu anlattıklarının köşe yazısında yer alması gerektiğini düşünerek, bugün aynı gazetede çalıştığım arkadaşım Adnan Baştopçu'ya anlatmıştım. O da halkın ekmeğiyle oynama yanarsının hikayesini çok güzel yazmıştı.

Rivayete göre, nizamnamedeki kurallara uymayan fırıncının cezası ağır olmuştu. Ayakkabı üreticisi ise ürettiği papuç kalitesiz olduğu için teşhir edilmişti.

Bu tarihsel geçmişi bilen Bursa'daki 29 kalite gönüllüsü 2009 yılında, 500 yıllık kalite anlayışını yeniden canlandırmak amacıyla Kalite Birliği Derneği'ni kurdu. Başkanlık görevini 8 yıldan beri sürdüren Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Işığıçok, geçtiğimiz ay yapılan genel kurulla koltuğunu Mustafa Karaman'a devretti. Prof. Dr. Işığıçok, genel kurulda alkışlarla onursal başkan seçilirken, yeni yönetim kurulunda da görev aldı.

Dün Sönmez Medya'yı yönetim kurulu üyeleri Feridun Baykara ve Mehmet Uğur Özdemir ile birlikte ziyaret eden halef ve selef hem derneği hem de gelecek hedeflerini anlattı.

Prof. Dr. Işığıçok'tan başlayayım:

Dernek kurulduğu günden beri okullardan tutun da çok sayıda kurum, kuruluş ve işletmelere kadar çok sayıda kalite sistemi çalışmaları yaparak TSE belgeleri almalarını sağladı. 12 dönem İSO 9001 kalite ordusunu oluşturmak için bin 200 nitelikli eleman yetiştirildi. Bunların büyük çoğunluğu bu işletmelerde kalite sorumlusu olarak hizmet veriyor.

Mustafa Karaman ise her zamanki gibi heyecanlı. Onu söyledikleri de altı çizilmesi ve örnek alınması gereken cinsten.

Mesela Kalite Birliği Derneği alışılmış STK'lardan oldukça farklı bir yapılanmaya sahip. Bağış kabul etmeyen ve gelir getirici hiçbir faaliyette bulunmayan derneğin tek amacı; kaliteli milli üretimin desteklenmesi. Tüm üyeler gönüllülük esasına göre çalışıyor. TSE'ye destek olmak amacıyla kamunun giremediği her noktada kaliteli üretimin özendirilmesi ve geliştirilmesi. 35 okul bu anlayışla TSE belgesine kavuşturulmuş.

Karaman'ın üzerinde durduğu önemli çalışma ise Milli Ses Ver Proje ve kampanyası. Bu kampanya ile devlete seslenen dernek, teşviklerin daha iyi koordine edilmesini istiyor. İkinci çağrı ise sanayicilere. Yabancı kuruluşlara her yıl ödenen 5 milyar doların ülkede kalması için TSE başta olmak üzere milli kurumlara bu işlemlerin yaptırılması. Üçüncü çağrı ise tüketicilere, israfın önlenmesi ve TSE'li ürün kullanmaları yönünde.

50 BİN TÜRK BAYRAĞI ÜCRETSİZ DAĞITILDI

Kaliteli Birliği üyeleri Milli Ses Ver kampanyasında, farklı bir çalışmaya da imza attı. Hediyeleşmelerde Türk Bayrağı armağan edilmesini öneren dernek üyelerinin araçlarının bagajı Türk Bayraklarıyla dolu. Sönmez Medya ziyareti öncesi BTSO Başkanı İbrahim Burkay'ı yeni yönetim olarak ziyaret eden Kalite Birliği yöneticileri bu ziyarette de bayrak armağan ettiler.

Karaman, bugüne kadar Türkiye genelinde 50 bin bayrak dağıttıklarını belirterek, 'Bir fabrika veya işyeri önünden geçerken eskimiş bayrak görünce hemen durup, yenisini veriyoruz. İnsanlar şaşırıyor. Gittiğimiz her yere bayrak armağan ediyoruz' dedi.

MİMARLAR ODASI'NDAN ÇAĞRI: ÇEKİRGE TERAS'TA DA ORTAK ÇALIŞALIM

Bursa, geçen hafta sonu önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. TMMOB Mimarlar Odası, Bursa, Muğla, Giresun ve Şanlıurfa'da yapmayı planladığı "Kamu Yararı Bakışıyla Mimarlık ve Toplum Buluşmaları"nın ilkini Bursa'da gerçekleştirdi.

Dönüşen Kentler Değişen Yaşamlar ana temasıyla yapılan panele yerel yöneticilerden, bilim insanları ve akademik oda temsilcilerine kadar çok sayıda kişi katıldı.

ASTV'de Gözlem Kulesi programının konuğu olan Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, iki gün süren buluşmalarda ele alınan konuları anlattı. Buluşmaların açılışında hazırlanan sunum ise oldukça anlamlıydı.

Mimarlar Odası Bursa Şubesi'nin geçtiğimiz aylarda düzenlediği 'Yeşil mi Bursa' fotoğraf yarışmasında dereceye giren fotoğraflardan hazırlanan sunum gerçekten Bursa'nın ne durumda olduğunu çarpıcı bir biçimde yansıtıyordu: Beton arasına çıkışmış saksıda çiçek misali...

Şimşek'in Gözlem Kulesi'nde anlattıklarını hafta sonu detaylı bir yazıyla anlatacağım. Öncesinde ise çağrısını aktarayım.

Mimarlar Odası Bursa Şubesi, Hanlar Bölgesi ve Yeni Spor salonu konusunda Bursa Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışma yürüttü. Hanlar bölgesi için imzalanan protokol ise 4 yıl geçerli olacak.

Bu çalışmaların oldukça yararlı olduğunu ve Bursa için faydalı sonuçlar sağladığını ifade eden Şirin Rodoplu Şimşek, aynı çalışmalı yıkımı yapılan Çekirge Teras projesinde de yapmak istediklerini söyledi. Program aracılığıyla Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a seslenen Şimşek, Çekirge Teras projesinde de 'birlikte çalışalım' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.