Hava Durumu

Göçle gelenlere halk nasıl bakıyor?

Yazının Giriş Tarihi: 26.12.2019 08:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.12.2019 08:02

Türkiye'nin son yıllarda yaşadığı en önemli sorunlardan biri kontrolsüz göç. Türkiye, sadece Suriye'den değil, Asya'dan Afrika'dan gelen göçmenlerin ilk adresi haline geldi.
Elbette ki eskiden de kontrolsüz ve kaçak göç vardı. Gelen göçmenler Türkiye'yi Avrupa'ya geçişin durağı olarak kullanırdı. Ancak, son yıllarda özellikle Suriye başta olmak üzere yaşanan kontrolsüz göç, ülkemizin sadece ekonomisini değil, toplumun sosyolojik yapımını da etkileyecek boyuta ulaştı. Çoğunluğu Suriyeli 5 milyona yakın göçmenin barınmadan beslenmesine, sağlığından eğitimine tüm yük bizim üzerimizde...

Göçmenlik konusunda madalyonun iki yüzü var. Birincisi yukarıda anlattığım sıkıntıların yaşanması. Diğer yönü ise toplumun iş gücüne olan katkıları. Savaştan çıkan Almanya'nın Türkiye'den işçi alması örneğinde olduğu gibi istihdamın güçlendirilmesinde kullanılması. Almanya halen bu politikasını sürdürüyor. Orta Avrupa ülkelerinde kurulan kamplardaki bulunan göçmenlerin işine yarayanlarını ülkesine kabul ediyor.
Türkiye'de ise göçmenlerin büyük çoğunluğu devlet desteğiyle yaşamını sürdürürken, bir bölümü de tarım işçiliği ve nitelik gerektirmeyen alanlarda istihdam ediliyor. Nitelikli istihdam konusunda en son Afganistan'dan 150 bin çoban konusunda bir adım atıldı.
Peki, göçle ilgili yaşanan bu gelişmelere ve göçmenlere Türk halkının bakış açısı nasıl? Zaman zaman haber bültenlerine yansıyan öfke patlamaları dışında vatandaşın düşüncesi ne?
Yeniden Aydınlanma Derneği (YAD) geçtiğimiz aylarda bu konuyu araştırma konusu yaptı. 'Ülkemize Göçle Gelenlere Halkın Bakışı' konulu araştırmada 21 ilde 1802 denekle anket gerçekleştirildi. Sahada yapılan bu çalışmanın ardından veriler mercek altına alınarak sonuçlar uzmanlarca yorumlanarak makaleler hazırlandı.

YAD'ın bu çalışmasının sonuçların 29 Aralık Pazar günü saat 13.30'da Osmangazi Ördekli Kültür Merkezi'nde yapılacak toplantıda masaya yatırılacak.
Toplantıda, YAD Bursa temsilcisi Mehmet Yılmaz ve Genel Başkan Halil Konuşkan'ın açılış konuşmalarının ardından ankette elde edilen sonuçları İstatistikçi Öğretim Görevlisi Nizamettin Yıldırım anlatacak. Daha sonra Avukat Ruhittin Sönmez, İYİ Parti GİK Üyesi İlay Aksoy, Eğitimci-Yazar ve İYİ Parti Danışma Kurulu Üyesi Dr. Sakin Öner, Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Atilla Birigen ve İYİ Parti Bursa Milletvekili ve partinin Kalkınma Politikaları Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu tarafından değerlendirilecek.
YAD Bursa Temsilcisi Mehmet Yılmaz, anketin ve makalelerin içinde yer aldığı 140 sayfalık kitap hazırlandığını belirterek, 'Ankete göre, Türk halkının büyük çoğunluğu göçmenlerin ülkelerine dönmesini istiyor' dedi.
650 binin üzerinde 14 yaş altındaki göçmen çocuğunun okula gitmediğine de dikkat çeken Yılmaz, göçmenlerin ileride Türkiye'nin demografik yapısını da etkileyeceği uyarısında bulundu.

AK PARTİ, İL BAŞKANLARININ NABZINI TUTTU

Türkiye siyaseti son aylarda hareketli günler yaşıyor. AK Parti'den ayrılanlardan Ahmet Davutoğlu, Gelecek Partisi'nin kurarken, Ali Babacan'ın parti hazırlıkları devam ediyor.
AK Parti, bu süreçte teşkilattan kopmaları önlemek amacıyla eski yöneticileri ile bağları güçlendirmek adına çalışmalar yürütüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla yürütülen bu çalışmalardan biri dün Ankara'da gerçekleştirildi.
'Kuruluştan Günümüze İl Başkanları İstişare Toplantısı'na Bursa'dan İl Başkanı Ayhan Salman'ın yanı sıra geçmiş dönemlerde bu görevde bulunan Hayrettin Çakmak, Mehmet Tunçak, Şevket Orhan ve Sedat Yalçın katıldı. Eski başkanlardan Nagıp Vardar ve Cemalettin Torun'un yer almadığı toplantıda çekilen fotoğraflara yansıdı.

AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin'in moderatör olarak görev yaptığı toplantının birinci bölümünde, 10 kişilik masalarda çalıştay gerçekleştirildi. Eski ve yeni il başkanlarına, 'Örgüt yapılanması nasıl olmalı, önerileriniz nelerdir, Gündemi nasıl takip edersiniz, Türkiye'nin en önemli sorunu nedir, sosyal medya kullanır mısınız, il ve ilçe başkanı ile belediye başkan adaylarında olması gereken iki özellik nedir, Temayül yoklamaları hakkındaki fikriniz nedir' soruları anket formları aracılığıyla soruldu. Ardından yapılan görüşmelerde ise AK Parti'nin yaptığı-çözdüğü en önemli konu nedir, AK Parti'nin yapması gereken en acil konu nedir, gençler ne istiyor, ana başlıkları altında il başkanlarının görüşleri alandı.
Toplantının ikinci bölümünde ise AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gündem üzerine konuşma yaptı.
500'e yakın katılımın olduğu toplantıların 6 ayda bir düzenleneceği ve başkanların haziran ayında tekrar bir araya gelecekleri öğrenildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.