Hava Durumu

Göçmen çocuklarının dramı: Her gün biri kayıp ya da ölü!

Yazının Giriş Tarihi: 23.07.2020 08:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.07.2020 08:17

Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli yazarlardan biri olan Yaşar Kemal, yıllar önce;
'Bu ülkede dört şey olmayacaksın; kadın, çocuk, ağaç ve sokak hayvanı. Umarım öbür dünyada Türkiye yoktur' değerlendirmesini yapmıştı.
En son Pınar Gültekin'in acımasızca katledilmesi olmak üzere, bu dört konuda, son günlerde yaşadığımız olaylar, bunun ne kadar yerinde bir tespit olduğunun göstergesi.
Dünya çapında her gün kayıtlı bir göçmen çocuğunun kayıp veya ölü olduğunu öğrendiğimde, hayatı ve eserleri göç üzerine şekillenen büyük ustanın, bu tespitine, 'Bu dünyada göçmen olmayacaksın. Umarım öbür dünyada göç yoktur' olgusunun da eklenmesi gerektiğine inanıyorum.

Umuda yolculukta dağlarda donan, Van Gölü'nün, Akdeniz'in Ege'nin veya başka denizlerde yaşamını yitirenler ayrı bir acı.
Sağ kalıp da daha iyi bir yaşam bulacaklarına inandıkları ülkelerde göçmen çocuklarının dramı ise işin bir başka acı sayfası.
Başkanlığını AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu'nun yaptığı TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu dün bu acı gerçeklerin yer aldığı Avrupa'da kayıp mülteci ve göçmen çocuklar raporunu görüştü.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Türk Heyeti Üyesi Serap Yaşar'ın raportörlüğünde hazırlanan ve Parlamenter Meclisi Genel Kurulu'nda 47 ülkeden katılan 98 parlamenterin oyuyla kabul edilerek 'karar' haline getirilen 'Avrupa'da Kayıp Mülteci ve Göçmen Çocuklar' başlıklı rapor mülteci ve göçmen çocukların haklarının korunması açısından önemli tespit ve tavsiyeler içeriyor.
Geçen mayıs ayında yayınlanan raporda, yer alan Birleşmiş Milletlerin 2014-2018 yılları arasında her gün kayıtlı bir göçmen çocuğun kayıp veya ölü olarak bildirildiği incelemeye atıfta bulunularak, bundan derin kaygı duyulduğu ifade ediliyor.
Sayılar gerçekten ürkütücü nitelikte. Yine Europol'ün 2016 yılındaki raporunda Avrupa'da 10 bin göçmek çocuğun kaybolduğu yer alıyor. AKPM'ye göre ise bu veriler buzdağının görünen ucu.

Peki, çocuklara ne oluyor?
Organ mafyasının eline düşenden tutun da cinsel istismara uğrayanına, kadar çocukları karanlık bir son bekliyor.
Komisyonda sunum yapan Yaşar, bu raporun hazırlanması ve kabul edilmesi için büyük çaba gösteren bir isim. Uluslar arası kamuoyunun kayıp mülteci ve göçmen çocuklarından haberdar olmadığını vurgulayan Yaşar, çocukları daha iyi korumak ve kaybolmalarını önlemek için rapordaki önerilerinin dikkate alınması gerektiğini ifade etti.
Komisyon Başkanı Hakan Çavuşoğlu ise bu raporun her alanda insan haklarını savunduğunu söyleyen Avrupalıların yüzüne aynı tuttuğunu belirterek, raporun takipçisi olacaklarını vurguladı.

Millet Bahçesi'ne Dijital Gösterim Merkezi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, FETÖ terör örgütünün 15 Temmuz'da gerçekleştirmek istediği hain darbe girişimi karşısında milletin verdiği mücadele ve kazanılan zaferin anlatılması için aralarında Bursa'nın da bulunduğu 7 ilde Dijital Gösterim Merkezi açtı.
Millet Bahçesi'nde 15 Temmuz'dan beri açık olan merkezi dün Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Bursa Bölge Müdürü Ali Fuad Gölbaşı'nın daveti üzerine bir grup gazeteci ile birlikte gezdik.
Milli, tarihi, kültürel ve bilimsel zenginliklerin yeni iletişim ve gösterim teknikleri kullanılarak vatandaşın erişimine sunulduğunu anlatan Gölbaşı, '15 Temmuz Milletin Zaferi' temasının ardından her ay farklı bir konsept ve tema yer alacağını söyledi.
Dijital Gösterim Merkezi'nde, gelecek aylarda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülük ettiği SİHA, Anadolu Uçak Gemisi, Hürkuş gibi Türkiye'nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği üstün teknolojiye sahip savunma sanayii üretimlerinin dijital haritalama (mapping) gösterimi yapılacak. Merkezdeki 360 derece görsel deneyim alanında, '30 Ağustos Zafer Bayramı', 'Selçuklu mimarisi', 'Göbeklitepe', 'Anadolu'nun Yüzleri gibi tarihi ve kültürel temaların da dijital gösterimler yapılacak. 'Ara Güler', 'Necip Fazıl Kısakürek', 'Mevlana Celaleddin-i Rumi' gibi şahsiyetlerin dijital hologram gösterileri de yer alacak.

Milletin zaferine dijital bakış

Koronavirüs tedbirleri kapsamında maskeli ve sosyal mesafeyi koruyarak yaptığımız Dijital Gösterim Merkezi ziyareti notlarına gelince;
Girişin hemen ardından 360 derecelik ekranlarda, 15 Temmuz gecesi ve milletin hain darbe girişimi karşısında verdiği mücadele ve direniş görüntüler, ses ve ışık efektleriyle başlıyor. Ardından üç boyutlu hologram gösteri ile devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın o gece yaptığı konuşmadan bölümlerin de yer aldığı gösterim, şehitlerin fotoğraflarının geçişiyle sona eriyor.

Görme engelli vatandaşlar için görme engelli yolu da bulunan merkezde, işitme engelli vatandaşlar için ise işaret diliyle anlatım imkanı yer alıyor. Hafta içi ve hafta sonu 12.00-20.00 saatlerinde gezilebilecek Dijital Gösterim Merkezi, ücretsiz gezilebilecek. Gölbaşı, hafta sonları ziyaret saatlerinin talebe göre uzatıldığını da belirtti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.