Hava Durumu

Göçü durdurmanın yolu ekoturizm

Yazının Giriş Tarihi: 17.11.2019 09:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.11.2019 09:12

Bursa'nın ekonomik ve sosyal verilerine baktığınız zaman neredeyse Avrupa Birliği'nin birçok ülkesine yakın değerde olduğu görülür. Sadece Bursa'nın yaptığı yıllık ihracat miktarı bile dünyanın birçok ülkesinin üzerinde yer alıyor.
Bu bardağın dolu olan tarafı bir de boş olan tarafı var. Bursa'nın dağ ilçeleri olarak adlandırılan Orhaneli, Harmancık, Büyükorhan ve Keles'i mercek altına aldığınızda ise verilerin hiç de iç açıcı türden olmadığını görürsünüz.
Bu dört dağ ilçesi yaşanan göçlerle son 20 yılda sürekli kan kaybediyor. Köyler boşalıyor. İlçe merkezlerinde ise nüfusun yaş ortalaması neredeyse 50'inin üzerinde. Dağ ilçelerinde yaşayanlar, geçimlerini sağlamak amacıyla başta Bursa olmak üzere büyük şehirlere akın akın göç ediyor.

ASTV'de yayınlanan Yerel Yönetimler programının konuğu olan Harmancık Belediye Başkanı Yılmaz Ataş, İstanbul'da veteriner hekimlik eğitiminin ardından ilçesini terk etmeyenlerden biri. Göreve başladıktan sonra temel belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra göçün önlenmesi ve istihdamın ar-ttırılması için çaba gösteriyor. Verdiği sayılar aslında ilçenin nasıl kan kaybettiğinin göstergesi. 20 yıl önce 15 binlerde olan ilçe nüfusu 6 bin 600'e düşmüş.
Harmancık aslında Bursa, Kütahya ve Balıkesir illerinin tam sınırında. Üstelik Bursa'nın demiryolu geçen tek ilçesi. 20 dakika mesafede Gökçedağ İstasyonu yer alırken, D230 karayolu da ilçenin hemen yakınından geçiyor. Ancak sadece ulaşım imkanı göçü önlemiyor.

Harmancık'ın son yıllardaki umut ışığını Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı'nın (BEBKA) desteğiyle yapılan ekoturizm tesisleri yaktı. Öyle büyük bir yatırım da değil aslında. 14 bungalov ev ve bir restoran bir anda ilçenin cazibesini artırdı. 5 yılda tesisleri ziyaret edenlerin sayısı 550 bine ulaştı. Yani her yıl nüfusunun 15 katı turist ilçeye geldi.

Başkan Ataş'ın hedefi yapımı devam eden 6 bungalov ve 350 kişilik kapasiteye sahip kongre salonunu bir an önce bitirmek. Bunlar biterse 66 yatağı ve salonuyla cazibesi daha da artacak. 22 kişiye istihdam sağlayan tesise gelenler bir yandan doğayla buluşup aktivitelere katılırken Harmancıklıların doğal ürün satışlarını da arttırdı.

Benzeri ikinci proje ise Karaca Göleti çevresinde gerçekleştirilecek. Göletin yaz aylarındaki su azalması sorununun çözümü için çalışmalar devam ediyor. Bu sorun çözüldüğünde gölün çevresine de bugalov evler yapılacak. Yatırımcılara da bu türden işletmeler için alan açılacak. Asıl büyük proje ise ekoturizm tesisleriyle birlikte faaliyet gösterecek Ilıcaksu Kaplıcaları olacak. Büyükşehir belediyesi desteğiyle yapılan sondajda 43,4 derece sıcak su bulundu.

Harmancık belediyesi buraya da Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle yarı olimpik havuzlar ve Osmanlı hamamı yapmayı planlıyor.

HARMANCIK CİTTASLOW'A HAZIR

Harmancık'taki ekoturizm tesislerine gösterilen bu ilgi son yıllarda değişen turizm anlayışının sonucu. İnsanlar doğaya dönüş ve hızlı kent yaşamından uzaklaşmak istiyor. Bunun tescili ise kökeni İtalyanca olan ve şehir anlamına gelen citta ve yavaş anlamına gelen slow kelimelerinden oluşan cittaslow belgesini almaktan geçiyor. Harmancık da sakin şehir anlamına gelen cittaslow için çalışmalara başladı. Belediye meclisinin kasım ayı toplantısında cittaslow için yetki alındı. Cittaslow için zorlu bir süreç şimdi Harmancık'ı bekliyor. Belgeyi alabilmek için 72 kriterin yerine getirilmesi var. Başkan Ataş'a göre, süreç kolay geçilecek Çünkü Harmancık kriterlerin yüzde 30-40'ına şimdiden sahip. Belediyenin altyapı çalışmaları da bu kriter doğrultusunda gerçekleştiriliyor.

Türkiye'nin 18'inci sakin şehri olmak istediklerini ifade eden Ataş, bunun gerekçesini de 'Harmancık'ın geleceği bu' sözleriyle anlatıyor.

EFSANE OKÇU ŞÜCA'NIN HEYKELİ DİKİLECEK

Okçuluk, en eski ve geleneksel sporlarımızdan biri. Bu sporun efsanelerinden biri olan Şüca Harmancıklı. Bursa'da yetiştikten sonra Padişah İkinci Beyazıd'ın huzuruna çıkan Şüca'nın rekoru 839 metre... Bu mesafe günümüzde bir ateşli silahtan daha uzun bir menzil demek.

Ünlü Tozkoparan'ı geçen tek isim olan Şüca anısına okçuluk yarışmaları düzenlenen Harmancık'ta bu büyük efsanenin heykeli de dikilecek. Başkan Ataş'ın verdiği bilgiye göre, heykel Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle D230 karayolu kenarına yapılacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.