Hava Durumu

GUHEM için önemli hamle: Aktaş, Bayraktar'ı Bursa'ya davet etti

Yazının Giriş Tarihi: 31.05.2020 08:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.05.2020 08:55

Selçuk Bayraktar liderliğindeki Türk mühendislerinin başarı öyküsünü anlatan Akıncı belgeselini izlemişsinizdir.

Türkiye'nin yerli ve milli savunma sanayi hamlesinin en önemli unsurlarından biri olan İHA ve SİHA'lar, Suriye'deki operasyonlardaki başarının ardından Libya'daki denklemi de değiştirmişti.

Belgesel aslında Türkiye'nin engellenen havacılık serüveninin yeniden ayağa kalkmasının işaret fişeği olan insansız hava araçlarında gelinen son noktayı gösteriyordu.

Bursa da geçmiş yıllarda havacılık tarihine ismini altın harflerle yazdıran kentlerden biri. Son yıllarda da hem savunma sanayi hem de uzay ve havacılık konusunda önemli yatırımlar gerçekleştirilen Bursa, buna gelecek nesilleri hazırlamak ve yetiştirmek adına iki önemli tesisin yapımını gerçekleştirdi.

Bunlardan biri Büyükşehir Belediyesi Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM) diğeri de kısa adı GUHEM olan Gökmen Uzay ve Havacılık Merkezi.

Selçuk Bayraktar'ın diğer önemli bir projesi de kısa adı T3 olan Türkiye Teknoloji Vakfı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yapılan sözleşmelerin siyasi tartışma haline gelmesi üzerine 3T Vakfı, sözleşmeyi fesh etmişti.

Tam bu tartışmaların yaşandığı 8 Mayıs'ta, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş sosyal medya hesabından, 'Gençlik merkezlerinin 12 ildeki deneyap atölyelerini oluşturan Bursa Bilim Teknoloji Merkezi'miz ve Gökmen Uzay Havacılık Merkezi'mizde 'deneyap'lara ev sahipliği yapmaya hazırız...' tweet'ini atarak T3 Vakfı'nı Bursa'ya davet etmişti.

Alinur Aktaş, geçen hafta kalabalık bir heyet ile İstanbul Ambarlı'daki Baykar Savunma tesislerinde Selçuk Bayraktar ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti ile bir araya gelerek davetini somut teklif haline getirdi.

3 SAATLİK GÖRÜŞMEDE BURSA'YI ANLATTI

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Fatih Kacır ve Baykar Makina Genel Müdürü ve T3 Vakfı Başkan Yardımcısı Haluk Bayraktar'ın da internet aracılığıyla katıldığı görüşmelerde Alinur Aktaş BTM ve GUHEM'i anlattı.

Aktaş görüşmede, öncelikle Bursa ve İstanbul'un Osmangazi Köprüsü sayesinde bir saatlik mesafeye indiğini vurgulayarak, ayrıca kentin Balıkesir, Eskişehir, Kütahya, Yalova ve Çanakkale hinterlandına hitap ettiğini ifade etti.

BTM'nin Beştepe Külliyesi ve Üsküdar'daki bilim ve teknoloji merkezleri olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanındaki bu tür tesislerin deney düzeneklerinin yüzde 70'ni karşıladığına işaret eden Aktaş, mevcut altyapının başka bir yöne evrilmesini istediklerini dile getirdi.

Bu tesislerin gezilip görülmeden öte şehre dokunmasını ve yüksek teknolojiye sahip İHA ve SİHA'larla ilgili merkez haline getirilmesini arzuladıklarının altını çizen Aktaş, şöyle devam etti:

'Kısa vadeli bir şey istemiyorum. Yeni bir spor tesisi yaparsın kurdeleyi kesersin sonra kullanılmaya başlar. Ya da bir yere park yaparsın arası bakımını yaparsın o kadar. Bu öyle bir şey değil şehre de bir şey öğretecek gösterecek istikamet verecek bir çalışma. Gelecek nesillere dokunan bir proje olsun istiyorum'

'FIRSATÇILIK YAPMAK ADINA BURADA DEĞİLİM'

Aktaş, görüşmede, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile T3 Vakfı arasındaki sözleşmenin iptal edilmesini de hatırlatarak, 'fırsatçılık yapmak adına burada değilim' vurgusunu yaptıktan sonra şöyle devam etti:

'Krizden fırsat çıkaran biri olarak algılamayın. Zaten bir şeyler yapıyoruz. Artı bir avantajımız da var. 2 yıldan beri ülkedeki deney düzeneklerini biz yapıyoruz. Kültür A.Ş. yabancı öğrencileri getiriyor. Bu merkezlerin geleceğe yönelik çalışmasını istiyoruz'

Görüşmenin sonunda Bursa heyetini kapıya kadar uğurlayan Selçuk Bayraktar, Bursa ile ilgili bu kadar detayı bilmediğini ifade ederek, Aktaş'ın birlikte çalışma teklifinin T3 Mütevelli heyetinde görüşüleceğini söyledi.

Görüşmeyi değerlendiren Aktaş, Türkiye'nin dört bir yanından vakfa kendi illerine gelmesi için teklif yapıldığını hatırlatarak, 'Bursa altyapısıyla buna hazır. Tesislerimizi yeni çalışmalara evrilmesi lazım. GUHEM'in , havacılığın kalbinin attığı yer olması gerekiyor' dedi.

GUHEM AÇILIŞ İÇİN BEKLİYOR

Aktaş'ın Bayraktar ile yaptığı görüşmede üzerinde önemle durduğu kısa adı GUHEM olan ve zepline benzeyen ilginç mimarisiyle dikkat çeken Gökmen Uzay ve Havacılık Merkezi açılış için gün sayıyor. Daha önce 23 Nisan'da açılacağı belirtilen ancak koronavirüs salgını yüzünden ertelenen GUHEM'de neler var?

GUHEM, Büyükşehir Belediyesi, Bursa Ticaret ve Sanayi odası, TÜBİTAK'ın ortak yürüttüğü bir proje Türkiye'de ilk ve tek olan merkez, kendi alanında dünyanın sayılı tesisleri arasında yer alacak.

Toplam 22 bin 500 metrekare alana sahip olan merkezde, 2 bin metrekare havacılık ve aynı ölçüde uzay sergi alanı, 170 interaktif öğrenme istasyonu, havacılık öğrenme merkezi ve uzay inovasyon bölümü de yer alıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.