Hava Durumu

Gündoğdu’ya Çamlıca modeli anten kulesi ve seyir terası

Yazının Giriş Tarihi: 20.05.2022 08:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.05.2022 08:10

Günümüzde hem kamu hem de özel sektörde ‘ben yaptım oldu’ dönemi sona erdi.

İster kamu, ister özel sektör olsun üretim ve hizmette plan her şeyin başında gelen unsur. Planlı ve ortak akılla hareket ise neredeyse başarının anahtarı.

Çağın anlayışı; birlikte ve etkileşerek ortaklaşa yönetim sistemi olarak adlandırılan ‘yönetişim modeli’.

Bunu uygulayan başarıyı yakalıyor.

Bursa, geçmişte maalesef yöneticilerin kent dinamiklerinin uyarı ve önerilerine kulak tıkanmasının çok acısını çekti. Kenti ikiye bölen Bursaray’dan T2 hattına, 0.50 emsal yüzünden yaşanan kentsel dönüşüm çıkmazına, Doğanbey’den Timsah Arena’ya Ve Atatürk Stadyumu’nun yıkımına kadar pek çok örnek sıralamak mümkün.

Ortak akıl kullanılmadan, ben yaptım oldu mantığıyla gerçekleştirilen geriye dönük yapılan hatalar saymakla bitmez.

O dönemlerde itirazda bulunanların başında yer alan akademik odaların eleştirilerinde ne kadar haklı oldukları sonradan ortaya çıktı.

Son yıllarda, kent yöneticileri ve milletvekillerinin bakış açısında önemli değişiklikler var. Önemli konularda sürekli akademik odalardan görüş alınıyor, rapor isteniyor.  Ortak akıl konusunda adımlar atılıyor.

Bunun en iyi örneklerinden birini Bursa Büyükşehir Belediyesi ile geçmişte açtığı imar davalarıyla gündemde olan Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin Hanlar Bölgesi ve Atatürk Spor salonu projelerinde gördük.  Mimarlar Odası, Hanlar Bölgesi’nde jüri oluşumuna, spor salonunda ise projenin belirleneceği yarışmanın düzenlenmesine katkı sundu.

ASTV’de yayınlanan Gözlem Kulesi’nin bu haftaki konuğu Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek oldu.  Şimşek, geçtiğimiz şubat ayında yeniden aday oldu ve seçimi kazandı.

Programda Şimşek ile oda çalışmaları ve Bursa’yı konuştuk.

Habercilik refleksiyle önce başlıkta kullandığım gelişmeyi anlatayım.

Biliyorsunuz Bursa’daki radyo, televizyon ve telsiz vericileri Gündoğdu tepesinde bulunuyor. Gündoğdu hem körfezi hem de Bursa’yı gören hakim bir noktada. Bursa Büyükşehir Belediyesi buradaki tüm antenleri bir araya toplayacak tıpkı İstanbul Çamlıca’daki gibi kule ve çevresindeki manyetik alandan arıtılmış bölümde seyir terası, mesire alanı yapmak istiyor.

Mimarlar Odası,  bu proje için Büyükşehir Belediyesi ile tıpkı Hanlar bölgesinde olduğu gibi işbirliği yaparak yarışma düzenleyecek. Hazırlıklar devam ediyor. Seçkin isimlerin içinde yer aldığı bir jüri oluşacak ve haziran ayı başında ilana çıkılıp, ekim ayı başında sonuçlandırılacak. Ulaştırma Bakanlığı’nın da desteğiyle hayata geçirilecek proje kentin yeni simgelerinden biri olacak.

Şimşek, Gündoğdu’nun heyecanlandıran bir proje olduğunu ve farklı disiplinlerin bir araya gelerek eserin ortaya çıkacağını söyledi.

‘SABREDİN YIKILACAK DEDİK, YIKILDI’

Şirin Rodoplu Şimşek, oda komite ve komisyonlarının çok aktif çalıştıklarını ve geçtiğimiz günlerde yine Büyükşehir Belediyesi için Bey Sarayı ile ilgili çalışmanın kitap olarak hazırlandığını ve önümüzdeki günlerde basılacağını da haber verdi.

Kitabın Büyükşehir Belediyesi için bir kılavuz niteliği taşıdığını ve oradaki rotayı da değiştirip kapsamını büyütecek bir çalışma olduğunu ifade eden Şimşek’e büyükşehir ile işbirliklerinden memnun musunuz sorusu yönelttik.

Görüşlerimizi almaya her zaman dikkat gösterdiler, haklarını teslim etmek gerekir’ diyen Şimşek, şöyle devam etti:

‘Hanlar bölgesinde sürecin şeffaf yürümesi, oda desteğinin alınması ve farklı paydaşların süreçte yer alması önemli.  En büyük şaibelerden bir tanesi, ‘Boyner binası bir türlü yıkılmaz göreceksiniz siz de bu işin içinde farkında değilsiniz aracı oluyorsunuz ‘diyenler olmuştu. Belediye Başkanına sorduk. O da yıkılacağını söyleyince sabredin dedik. Nihayetinde yıkıldı.  Sürecin şeffaf yürümesi ve görüşlere açık olmaları dolayısıyla olumlu buluyorum.  Bu bizim için alışık olmadığımız bazı projeler itibarıyla hiç de alışık olmadığımız bir süreç ve kıymetli’

Diğer yandan plan inceleme komisyonun her ay askıya çıkan tüm planları incelediğini ve kent suçlarının takipçisi olduklarının da altını çizen Şimşek,  ‘Bu demek değil ki her şeyi çok olumlu buluyoruz. İlla ki eleştirdiğimiz konular var. Bazen de hukuksal süreç olacak. Ama bu ne ilişkiyi, ne dostluğu bozar,  ne de bu kent için kaygılı olmayı durdurur’ mesajını verdi.

‘BİR SORUN GÖRÜRSEK EN ÇOK MÜCADELE EDEN TARAF OLURUZ’

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Kültürpark ve Botanik Park’la ilgili projeleri de Bursa’nın gündeminde yer alıyor. Şimşek’e bu iki projeye odanın bakışını sorduk. 

Kültürpark’taki çalışmaların mimar koordinatör eşliğinde planlandığını ve sürecin görüş aktaran tarafında olduklarını belirten Şimşek, şunları söyledi: 

‘Meslek taşımızdan da ara ara aldığımız bilgilendirmeyle nereye gittiğini biliyoruz. O süreçte de aslında çok farklı paydaşlar bunun içine dahil edildi. Görüşler doğrultusunda bir master plan oluşturulmaya başlandı.  Arkeoloji müzesi ve Açıkhava’nın büyütülmesi konusunda olumlu görüş verdik.  Süreci takip ediyoruz. Farklı taleplerle şekillenecek bir şey olursa en başta biz karşı duracağız’ dedi.

Şimşek, Kültürpark’la ilgili müthiş muhalefet geldiğinin altını çizerek, ‘Ne yapılmak istendiğini ben bir mimar gözüyle anlayabiliyorum ama Büyükşehir ne yaptığını anlatamıyor ve o yüzden herkes konuşuyor’ değerlendirmesini yaptı.

Şimşek, botanik parkla ilgili de çalışmayı da oda koordinatörlüğünde yürütülmesinin düşünüldüğünü ve konuşulduğunu da hatırlatarak, şöyle devam etti:

Burada da asla bir yapısal ekleme söz konusu değil. Botanik Parkı duyanca herkes bir refleks gösterdi ama hayır mimarlar odası varsa zaten bu mümkün değil. Sorun görürsek geçeriz dışarıya en çok mücadele eden taraf oluruz’ mesajını verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.