Siyaset elbette sadece bir vitrin işi değil, arka plandaki mutfak, çok çalışmayı ve strateji yönetimini gerektirir.
AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan da dünkü basın toplantısında, bu anlamda özellikle 2 yıllık genel seçim sonrası süreci ve 22 yıl aradan sonra muhalefete geçtikleri Büyükşehir belediyesinin bir yıllık dönemini verilerle anlatmaya özen gösterdi. Bozbey’in bir yıllık karnesine de salvolar gönderdi.

Gürkan’ın basın toplantısına AK Parti Bursa Milletvekilleri Refik Özen, Ahmet Kılıç, Mustafa Yavuz, Emel Gözükara Durmaz, Ayhan Salman, AK Parti’ye yeni transfer olan Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel ve Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı’nın da bulunduğu tüm Ak Partili ilçe belediye başkanları, Ak Parti İlçe Başkanları ve il yöneticileri katıldı.
AK Parti'nin teşkilat vurgusu, şüphesiz güçlü bir söylem. Gürkan, teşkilatların Ankara’yla kurduğu düzenli irtibata ve aylık değerlendirme toplantılarına dikkat çekerek Bursa’nın “sahipsiz olmadığını” vurguladı ve teşkilatın çalışmalarının diğer illere örnek gösterildiğinin altını çizdi.
Özellikle Ramazan ayında 57 bin 454 haneye yapılan ziyaret, sadece siyasi iletişim değil, aynı zamanda sosyolojik bir temasın da göstergesi.
Zaman zaman Bursa’nın hak ettiği yatırımları alamadığı eleştirileri yapılır. Gürkan, bu eleştirilere yanıt vermek istercesine herkesin kendi yakınında veya ilgi alanındaki gelişmeleri görebildiğini, ancak Bursa’nın her bölgesinde ve tüm alanlarda yatırımların gerçekleştiğine vurgu yaptı. Belki de yatırımları ayrıntılarıyla anlatmasının en önemli nedenlerinden biri de buydu.

Gürkan’ın açıkladığı tabloya göre, ulaşımdan sağlığa, çevreden eğitime milyarlarca liralık yatırım kalemleri sıralandı. Toplam rakamlar oldukça yüksek; ulaştırmada 17 milyar TL, sağlıkta 8,7 milyar TL, çevre ve şehircilikte 15 milyar TL, eğitimde 11,6 milyar TL. 2 yıllık genel toplam ise 60 milyar lira.
Ancak yine de kamuoyunun tartıştığı bazı yatırımların özellikle Orhaneli tüneli, hızlı tren, Emek-Şehir Hastanesi hattı ile Ali Osman Sönmez Devlet hastanesi inşaatlarındaki gecikmeler.
Gürkan bunlara da yanıt verdi; Orhaneli Tüneli temmuz ayında açılacak. Gürkan burada da sadece “süre” değil, “güvenlik” vurgusu yaptı. 15 dakikalık yolu 3 dakikaya indiren bu dev tünelin inşasında zeminden kaynaklı beklenmeyen güçlükler yaşanmış.
2023 yılında açılması planlanan 1315 yataklı hastane inşaatının yeni ihalesini kazanan firmaya bayramdan sonra yer teslimi yapılmış. Halen ödeneklerin açılmasıyla ilgili süreç devam ediyor. Gürkan, Bursa valisinin de üzerinde hassasiyetle durduğu hastaneyi yıl sonuna kadar bitirme derdinde olduklarını söyledi. Gürkan’ın hastaneyle ilgili notu da ilginçti. İsmini vermediği bir muhalefet milletvekilinin komisyonda ihale rakamlarıyla ilgili açıklaması nedeniyle de gecikme yaşandığını söyledi.
Basın toplantısının en tartışmalı başlıklarından biri de Görükle metro hattıydı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey basın toplantısında, “Hayal proje” olarak nitelemişti. Toplantıda Bozbey’in açıklamasını hatırlatarak yönelttiğim soruya ayrıntılı yanıt verdi.

“Biz bu hattın depolama alanı için üniversiteyle protokol yaptık. 90 dönümlük alan tahsis edildi. Ayda 110 bin lira kira ödedik. 3 ay boyunca bu ödeme yapıldı. Bizden sonra ödeme yapılmamış. Niyet orada belli oluyor” dedi.
Ayrıca Gürkan’ın vurguladığı bir başka kritik nokta şu: “Eğer bu hattı yapmak istemiyorlarsa, biz yaparız.” Bu cümle, hem merkezi hükümetin projeye sahip çıktığını, hem de yerel yönetimlerin konuya dair tutumlarının yakından izlendiğini gösteriyor.
Ancak ortada şöyle bir durumda var; Görükle gibi hem öğrenci nüfusunun yoğun olduğu hem de gelişim potansiyeli yüksek bir bölge için raylı sistem elbette lüks değil, ihtiyaç ve yıllardır bunu bekliyor. O bölgede yaşayanlar için kimin yaptığı değil, bir an önce yapılması daha önemli…
KAYYUMA YALANMA; ALGI ÇALIŞMASI YAPILIYOR
Yatırım açıklamalarının ardından Davut Gürkan’dan Bozbey’e yönelik sert eleştiriler geldi.
Bozbey’in 13 aylık dönemde mazeretlerin arkasına sığındığını öne süren Gürkan ve vezir ve üç mektup hikayesini anlattı. Bozbey’in yüzde 90 aşamasına gelen bir çok projeyi bile tamamlayamadığını, bazı açılışların temellerinin de AK Partili Belediye dönemlerinde atıldığını söyledi ve şöyle devam etti:
"Şimdi algı yapıyorlar. Kayyumu gündeme getiriyorlar. Bizim herhangi bir anket çalışmamız yok. Kayyum da gündemde değil. Anket yaptırıyorlarsa kendileri yaptırıyorlar. Bozbey'in basın toplantısında soruyu da kimin sorduğuna sipariş olup olmadığına bakın. Algı oluşturmak böyle bir şey. Kendileri adalete intikal eden konularla ilgili cevap vermekten hesap vermekten neden çekiniyorlar. Usulsüz harcamalarla ilgili biz adliyeye konuyu intikal ettirdik. Hormonlu inşaatlarla ilgili de yapılan bir suç duyurusu vardı sonrasında geri çekildi. Bunların cevabını vermeleri iyi olur’

Bozbey’in seçim kampanyasında yaptığı vaatleri de anlatan ve Bursa Planlama Ajansı’nın dikkatle takip edilmesi gerektiğini söyleyen Gürkan, ‘"13 ayda hiçbir şey yapmadılar, başkanın mal varlığını beyan etmesini istiyoruz" dedi.
2024 yerel seçimlerinde milletin denetim yetkisini Ak Parti'ye verdiğini anlatan Gürkan, belediye meclisinde Bursa’nın yararına olan çalışmalara destek verdiklerini hatırlattı ve şunları söyledi:
‘Bursa'nın hayrına olan meselelerde meclise teşekkür etmeyi öğrenmeleri lazım. Cumhur ittifakı olmadan karar geçmez. O meclis kararlarının ardından kendine reyting devşirmeye kalkmasına izah bulamıyorum. Özlüce Tesisleri meclis kararı alındığında kendi üyeleri meclisi terk etti. Meclisten geçirseniz de Bakanlığımızın iradesi olmadan geçme imkanı yok. İki bakanlığın tahsis izni vermesi lazım. Genel Başkanvekilimiz Efkan Ala Bey ve Varank bakanımıza teşekkür ediyorum. Bursaspor'a tesis kazandırmak için uğraşıyoruz. Ben yaptım dersen olmaz. Bana tek tek Bursaspor'a yaptığın maddeleri yaz kardeşim. Tek tek söyle’

BURSA’YA DA YARISI BİZDEN Mİ GELİYOR?
Davut Gürkan, basın toplantısında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Bursa’daki yatırımlarını anlattı ve bakanlığın Bursa'ya son 2 yılda 15 milyar 188 milyon liralık yatırım yaptığını ve bugün Bursa ziyaretinde de kentsel dönüşümle ilgili önemli mesajlar vereceğini söyledi.
Toplantının soru-cevap bölümünde, Bursa’nın birinci derece deprem bölgesinde yer almasına rağmen İstanbul’da uygulanan yarısı bizden kampanyasından yararlanamadığını ve bu konuda bir çalışma olup olmadığını sordum.
Gürkan, içerik konusunda bilgi vermese de bakanın açıklamalarını bekleyin sözleriyle müjdenin bu konuyla ilgili olacağını anladık.

Son not;
AK Parti Bursa teşkilatları 22 yıldan beri birkaç belediye dışında yerelde de iktidardaydı. Uzun süre iktidarda kalmak ve hiç muhalefette bulunmamak bu konudaki reflekslerini geliştirmemişti. Gürkan’ın basın toplantısındaki açıklamaları ve üslubu AK Parti’nin muhalefeti öğrenmeye başladığını da gösteriyor.