Hava Durumu

'Güven oluşmadıkça çarklar yeniden dönmez'

Yazının Giriş Tarihi: 16.05.2020 07:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.05.2020 07:51

Koronavirüs salgının önlenmesinde önemli mesafeler alındıktan sonra gündemi ekonomik konular belirlemeye başladı.

Türkiye ekonomisi kırılgan bir döneminde koronavirüs kabusu ile karşılaşmıştı. Bugünlerde koronavirüsün de yarattığı tahribatın önlenmesi için yeni tedbirler uygulamaya konuluyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık, Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun zaman zaman kamuoyu ile paylaştığı öneri paketlerinin ekonomi ve istihdamla ilgili bölümlerini hazırlayan önemli bir isim. Unutmadan çalışma hayatı ile ilgili raporlar da yine Bursa'nın yakından tanıdığı ve geçtiğimiz aylarda Kılıçdaroğlu'nun danışmanlığına getirilen CHP Bursa Milletvekili adayı Özgür Erdursun tarafın hazırlanıyor.

Prof. Dr. Karabıyık'a pandemi dönemi ve sonrasındaki ekonomik gelişmeleri sorduk.

Salgın döneminde ekonomisi güçlü ülkelerin insanları evde tutarken, yoksulluğu önlemek, ihtiyaçları karşılamak için daha çok bütçe ayırdıklarını ifade eden Prof. Dr. Karabıyık, bunun pandeminin önlenmesinde de etkili olduğuna dikkat çekti.

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'ın ' biz şöyle iyiyiz böyle iyiyiz' diye kendini alkışlarken, hesap kitap bilenlerin neler yaşandığının farkında olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karabıyık, Türkiye'nin kriz döneminde yaptığı desteklerin çok cüzi miktarlarda kaldığını savundu.

Prof. Dr. Karabıyık, bu süreçte bankaların üzerine gidildiğini ve tahvil alım satım işlemleriyle arkadan dolarak para basıldığını kaydederek, banka ATM'lerinin verdiği yeni ve seri numaraları birbirini takip eden banknotların bunun gösterdiği olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Karabıyık'a göre, bankaların tahvilden sonra diğer talebi olan kredi konusuna sıcak bakmadı. Riske girmek istemeyen bankalar sadece güvendikleri müşterilerine ya da talebin onda biri kadar kredi verdi.

İşsizlik fonunda 132 milyar lira biriktiğini, bunun geçen yılki faizinin 16 milyar olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Karabıyık, şöyle devam etti:

'Bunun 45 milyar lirasını işsizlere değil işverene verdiler. Biriken para işveren fonuna döndü. İktidara geldiklerinden bu yana 15 tane istihdam paketi 5 ekonomi paketi yaptılar toplam 20 pakette istihdamı bir kere 9 kusurlara getirdiler sonra hemen çift haneli çıktı. Çünkü bu paketlerin ardından olması gereken ekonomik reformları yapmadıkları için etkisini göstermedi'

Kısa çalışma ödeneğinde de Torba yasanın 17 Nisan'da çıkması nedeniyle beklentinin altında ödeme yapıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Karabıyık, 'Diğer taraftan biner lira yardıma başvuran 5 milyon 800 bin kişiden 3 milyon 600 bin kişi uygun değilsiniz diye elendi. Sadece 2,5 milyon kişi biner lira alabildi' dedi.

'TÜRKİYE HER SORUNUN ÜSTESİNDEN GELİR'

Peki, önümüzdeki süreçte Türkiye'yi neler bekliyor?

Prof. Dr. Karabıyık'a göre, iktidar 'biz yaptık oldu', oradan alıp buraya yamarım mantığıyla giderse başarı elde edemez. Merkez Bankası rezervleri eridiği için şu anda swap kanalları aranıyor. Diğer taraftan köprü, yol ve hastane yatırımlarının garanti ödemeleri ötelenmediği için Türkiye'ye ciddi yük getiriyor.

İktidarın ciddi bir ekonomik paket hazırlaması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Karabıyık, şöyle devam etti:

'Önce kriz anlatılacak. Ardından buradan para bulup şuraya aktarıp ekonomiyi açacağız. Sonra bu kaynakları şu şekilde yerine koyacağız. Bunlar net ve şeffaf biçimde açıklanmalı. Bunlar açıklanmadığı sürece güven oluşmaz. Güven oluşmayınca da ekonomideki çarklar dönmez. Türkiye'nin kaynakları doğru yönetilirse her sorunun üstesinden gelir'

BİLİM KURULU'NUN DEDİKLERİ YAPILMIYOR

Koronavirüs salgınında sayıların azaldığını, ancak bunun rehavete yol açmaması gerektiği uyarısında bulunan Prof. Dr. Karabıyık'a göre, Sağlık Bakanlığı'nca bilim kurulunun oluşması en güzel yapılan işlerden biri. Ancak bu süreçte tedbirlerin alınmasında bazen geç kalındı. Bilim Kurulu ile Sağlık Bakanlığı, bakanlık ile hükümet arasında fikir ayrılıkları olduğunu görülüyor. Bilim kurulunun önerileri yapılmıyor.

Sınav tarihlerinin erkene alınması, turizmle ilgili alınan bir takım kararların yanlış olduğunu savunan Prof. Dr. Karabıyık, 'Bunun etkisini ikinci dalga olarak görürsek bunun hesabını kim verecek' diye sordu.

'YARIN SEÇİM OLACAKMIŞ GİBİ HAZIRIZ'

Son günlerde gündemi oluşturan erken seçim ve CHP'nin İş Bankası hisselerinin devri konusunu da Prof. Dr. Karabıyık'a sorduk. O da yanıtladı:

'Erken seçim yapılacak bir ekonomik tablo yok ama daha çok kötü olmadan bir an önce yapıp çıkayım şeklinde bir söylenti var. Biz yarın seçim olacakmış gibi hazırız. Seçim bildirgemize kadar her şeyimiz hazır'

Satacak bir şey kalmadığı için iktidarın İş Bankası hisselerine göz diktiğini ileri süren Prof. Dr. Karabıyık, bunun yargı, basın, bankalar, meclis her şey bizim kontrolümüzde olsun anlayışının bir sonucu olduğunu söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.