Hava Durumu

Güvercin tedirginliğinde yeni normale ilk adım

Yazının Giriş Tarihi: 02.06.2020 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.06.2020 07:59

Koronavirüs salgınında Türkiye'de ilk vakanın görüldüğü 11 Mart gibi kısıtlamaların kaldırıldığı 1 Haziran da aynı öneme sahip.
Vaka sayısının azalmasıyla birlikte Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun önerileri doğrultusunda yeni normal yaşantı dün başladı.
Gece yarısı hem sokağa çıkma yasağının kalkması hem de kısıtlamaların sona ermesiyle birlikte hareketlilik başladı. Televizyonların gece yarısı bültenini izleyince ürpermedim desem yalan olur. Daha yasağın kalkmasının üzerinden birkaç dakika dahi geçmemişken otoyol gişelerinde yoğunluk başlamıştı bile...


İstikamet ise Bursa ve Ege bölgesi... Koronavirüsün Türkiye'deki merkez üssü olarak nitelendirilen ve vakaların yüzde 60'ının görüldüğü İstanbul yine tatil bölgelerine akıyor. Hatırlanacağı gibi seyahat yasağı başlamadan önce Bursa ve hatta Türkiye'nin büyük bölümüne virüs İstanbul'dan taşınmıştı.
Bursa Şehirlerarası Terminali de bugün hareketliydi. Gemlik'ten gelirken göz ucuyla baktığım otoyolda aylar sonra dizi dizi otomobiller İstanbul yönünden gelmeye devam ediyordu.
Umarım korktuğumuz olmaz ama en son Bursa'dan taziye için Borçka'ya gidenlerin bir aydan beri vaka görülmeyen Artvin'de virüsü nasıl yaydıklarını unutmamak lazım.

Koronavirüs salgını nedeniyle 2,5 aydır devam eden kısıtlama kapsamında yer alan lokanta ve kafeteryalar da dün kapılarını açtı. Neredeyse 3 aydan beri ilk kez bir kafeteryaya oturup çay içme fırsatı bulduk.
Kafeteryada sandalye sayıları azalırken, masalar arası mesafeler artmış. Görevlilerin tamamı maskeli. Giren ve çıkanlara hem dezenfektan hem de kolonya ikram eden görevliler de en az işletme sahipleri kadar sevinçli. Garsonlardan birine nasıl geçti 2,5 ay diye sordum. Yanıtı hazırdı: 'Evde oturduk' Peki maaş? Devletin sağladığı ödenekten faydalanmış. Yorumu ise 'Hiç yoktan iyiydi' oldu.
Uzmanlara göre maske, mesafe ve temizlik yeni dönemin anahtar kelimeleri. Ben bir tane daha ekleyeyim.
Güvencin tedirginliği... Ne yaparsak yapalım virüsün hâlâ aramızda olduğunu unutmadan hareket edelim.

BELİRSİZLİK EN BÜYÜK SORUN

Hizmet sektörü, sanayi ve inşaat sektörü kadar ekonomiye katkı sağlıyor. 2,5 aydan beri hizmet sektörünün en önemli unsurlarından biri olan restoran ve kafeteryalar dün itibarıyla kapılarını açtı.
Getirilen sınırlamalara rağmen sektörün çarklarının yeniden dönmesi umut verirken, bu alandaki belirsizlikler işletmeleri sıkıntıya sokuyor. Günlerin uzamasıyla birlikte 22.00 artık erken bir saat sayılıyor. Beklenti saatlerin daha ileriye çekilmesinde.
ASTV'ye yeni dönemle ilgili konuk olan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Irmak Aslan ve BTSO Hizmet ve Ticaret Konseyi Başkanı Turgay Güler'le yayın öncesi sohbet etme imkanı bulduk.

Aslan, yeni dönemdeki en büyük sorunlarının belirsizlik olduğunu vurgulayarak, 'İşletmelerde uygulanacak kurallarla ilgili ayrıntılar net değil. Bunların bir bakanlık yetkilisi tarafından çıkıp açıklanması gerekiyor' dedi.
Aslan, hizmet sektöründeki işletmelerin kapılarını açmasıyla birlikte kira, personel maaşı gibi ödemelerin başladığına da dikkat çekerek, firmaların en çok bu dönemde desteğe ihtiyacı olduğunu vurguladı.
Hem sohbet edip, hem de cep telefonuna işletmelerden gelen soruları yanıtlamaya çalışan Turgay Güler ise müziksiz içkili restoranlarla ilgili belirsizliğin devam ettiğini, bu konunun net bir şekilde açıklığa kavuşmasını beklediklerini söyledi.

SPACEX VE BİR SENARYO DAHA GERÇEKLEŞTİ

Bilimkurgu filmlerine ilgim daha siyah beyaz televizyonlar döneminde Uzay Yolu dizisiyle başlamıştı. O yıllardan beri film ve dizileri kaçırmamaya çalışırım.
Sizin de dikkatinizi çekti mi bilmiyorum; bu tür filmlerde gelecekteki toplumları devlet mekanizmaları değil de şirketler yönetir. Kurulan tek tip düzene yapılan isyanların konu edildiği dizilerin en son örneği Conti- nuum adlı diziydi. Terminatör adlı kült filmler dizisinde de insanlığın sonunu getiren bir şirket vardı. Zamanda yolculuklar yapılarak bu şirketlerin kurulma aşamaları önlenmeye çalışılır.


Elon Musk'a ait SpaceX şirketinin, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) astronotlarını Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) götürmesini izlerken filmleri hatırladım. Geleceği şekillendirecek şirket SpaceX'in hedefi önce Ay'a sonra Mars'a üs kurmak. Önümüzdeki yıllarda bu yolda başka şirketleri de görmeye başlayacağız.


Eskiden Holywood filmlerinin insanları yeni oluşumlara hazırlamak için kullanıldığı anlatılırdı. Son fırlatma ile film senaryolarının birinin daha gerçekleşmesine tanıklık ettik.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.