Hava Durumu

Güzelyalı düğümünü bakanlık görüşleri çözecek

Yazının Giriş Tarihi: 23.10.2021 08:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.10.2021 08:16

Bursa'nın en güzel yeri Mudanya, Mudanya'nın da en güzel yeri ise Yıldıztepe.

Bir tarafta masmavi Marmara, diğer tarafta sonbahara rağmen yeşilliğini koruyan zeytin ağaçları. Üstüne üstlük yazdan kalma bir gün olunca insana yaşama sevinci veriyor.

Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, tartışmalara neden olan Güzelyalı 1/ 1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı'nı sunumu gibi karmaşık ve teknik bir konu için bu mekanı özellikle mi seçti bilmiyorum ama açıkçası yukarıda saydığım manzara olmasaydı çekilmez olurdu.

İşin esprisi bir yana Mudanya'da imar planı ile ilgili sorun 30 yıldan beri devam ediyor. 9 kez hazırlanan planlar 5-6 kez yargıdan dönmüş, dolayısıyla her seferinde sıkıntı ve mağduriyetler yaratmış.

Türkyılmaz'ın açış konuşmasının ardından Mudanya Belediyesi'nin teknik ekibinin hazırladığı ve Şehir Plancısı Belinda Erişçi'nin uzun ve detaylı sunumu izledik.

Toplantıya gazetecilerin yanı sıra Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube Başkanı Necla Özkaplan Yörüklü, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nin yönetim kurulu üyeleri de katıldı.

İşin özeti şu: Mudanya Belediyesi 447 hektarlık alanı kapsayan Güzelyalı Revizyon Uygulama İmar Planı'nı bir daha iptal edilmemesi için hazırlamış. Planın en önemli özelliği 1992 yılından beri 30 yıldır hazırlatılmayan kısmi yapılaşma tespiti ile sahil şeridinde kalan kısımda vatandaşların haklarının gözetilmesi olmuş. Ayrıca Tarım ve Orman, İçişleri ve Çevre Şehircilik bakanlıklarından görüş istenmiş. Bunlardan sadece tarım bakanlığından görüş gelmiş. Diğer iki bakanlığın ise görüşleri bekleniyor.

Sunumun ardından söz alan Türkyılmaz, geçmişte yapılan 5-6 kez iptal edilmiş planın aynısının yapılarak farklı sonuç beklemenin yanlışlığına dikkat çekerek, şöyle devam etti:

'Planlar onaylı bir şekilde Büyükşehir'e gitti. Büyükşehir'e sunduğumuz planlar Mudanya'nın yüzde 89'uydu. Yüzde 11'lik kısımdaki yer sahipleri şu an mağdur durumda. 447 hektarın 47 hektarında Tarım Müdürlüğünün olumsuz görüşü var. Bu 138 parsele denk düşüyor. Bunların 30'una ruhsat verilmiş. 350 kişi mağdur edilmiş. Büyükşehir'in dediğini yaparsak 350 kişi 1350'ye çıkacak. Mağduriyetlere yenilerini eklemeyelim. İlgili bakanlıklardan görüş istedik. Büyükşehir'in dediğini yaparsak, Büyükşehir suç işliyor. 1/5000'lik planlara göre 1/1000'lik planları yaparsak suça ortak olmuş olacağız. İçişleri Bakanlığı'na yazılarımızı yaptık. Yanıt bekliyoruz. Bütün çalışmalarımızı tamamladık, meclise sunduk. 5 Kasım'da yapacağımız meclis toplantısına yetişirse eğer, 5 Kasım'da onaylanarak Büyükşehir'e sunulacak'

Güzelyalı'nın yanı sıra Mudanya'da 12 plan çalışması yapıldığını ve bunların neredeyse ilçenin yüzde 80-90'lık kısmını kapsadığını hatırlatan Türkyılmaz, ' Tüm bu çalışmaları bizim proje demokrasisi dediğimiz anlayış dört duvar arasında değil vatandaşlarla görüşerek yapıyoruz. Kimseden gizlimiz saklımız yok her şeyimiz açık, şeffaf ve dürüst. Her şeyi doğruları insanları anlatarak geleceği doğru kurgulamak adına çalışmalar yapıyoruz' dedi.

TÜRKYILMAZ, OY ÇITASINI YÜZDE 73'E YÜKSELTTİ

Hayri Türkyılmaz, 2014 yılındaki ilk seçim kampanyasında Mudanyalılardan iki dönem için oy istemişti. İlk seçimde yüzde 41,4, ikinci seçimde ise yüzde 54 oy alan Türkyılmaz, daha önce üçüncü kez adaylığını açıkladığı 2024 seçimleri için oy çıtasını yüzde 73'e taşıdı.

İmar planları konusu belediye başkanları için en zor alanlardan biri. Türkyılmaz, toplantıda bununla ilgili bir anısını da anlattı.

2019 seçimlerine 15 gün kala SODEV'in başkanların başarı hikayeleri konulu toplantısına davet edilen Türkyılmaz, burada yaptığı konuşmada, 'Bir karış yeri imara açmadım bundan sonra da açmayacağım. Bunları seçim kampanyasında da söyledim' deyince katılımcılardan biri, 'Siz bunları söyleyerek seçileceğinizi mi sanıyorsunuz' sorusunu yöneltti. Türkyılmaz, 15 gün sonraki seçimi bir önceki döneme göre 2 kat arttırarak kazandı.

Türkyılmaz, bu anısını anlattıktan sonra doğruları söyleyerek seçimleri kazandığını ve 2024'te oy oranını ikiye katlayacağını söyledi.

DA VİNCİ VE SHAKESPEARE'İN KASABALARIYLA KARDEŞ ŞEHİR

Basın toplantısının soru-cevap bölümünde Türkyılmaz, Tirilye'de yapımı tamamlanan Taş Mektep ve Mudanya Mütarekesi'nin 100'üncü yıl kutlamalarıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Türkyılmaz'ın verdiği bilgiye göre, Taş Mektep'te Türkiye'deki ilk bilimsel dalış merkezinin kurulacak. İtalya'nın Pisa Üniversitesi ile protokol imzalanan protokolle Marmara Denizi'nin kirlenmesini engellemek ve korumak amacıyla çalışmalar yapılacak. Protokolle Taş Mektep'teki bilimsel dalış okulu sualtı arkeolojisiyle ilgili de çalışma yapılacak, arkeolojik sit alanlarının yanı sıra balık avlama sahaları gibi detayların yer alacağı haritalar hazırlanacak.

Ayrıca Rönesans döneminin ressam ve bilim insanı Leonardo Da Vinci'nin doğduğu kasaba olan Vinci ile Mudanya kardeş şehir olacak. Ayrıca İngiliz şair ve oyun yazarı William Shakespeare' in doğduğu İngiltere'nin Stratford-upon-Avon ile de kardeş şehir görüşmeleri devam ediyor.

Kardeşlik protokollerinin bir amacı da Mudanya Mütarekesi'nin 100'üncü yılı dolayısıyla düzenlenecek etkinliklerin altyapısını hazırlamaya yönelik. Türkyılmaz, 100'üncü yıl kutlamaları için hayalini kurduğu bir proje olduğunu hatırlatarak, 'Dünyada barış anlaşmaları imzalanan az sayıda kent var. Bunlardan biri de Mudanya. 2022 yılındaki törenlerde anlaşmaya imza koyan askerlerin torunlarını Mudanya'da bir araya getirmek istiyoruz. Anlaşmayı burada yineleyerek sonsuza kadar barış diye haykırmak istiyoruz' dedi.

Bu arada, basın toplantısının düzenlediği Yıldıztepe'de Mudanya Belediyesi'nin vizyon projelerinden biri olan sosyal yaşam merkezi ise açılışa gün sayıyor. Türkyılmaz, inşaatını birlikte gezdiğimiz Yıldıztepe'nin birinci etabının açılışının kasım ayı sonuna doğru yapılacağını söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.