Hava Durumu

Hafta sonu evden çıkmayan bir, çıkan bin pişman

Yazının Giriş Tarihi: 10.07.2018 07:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.07.2018 07:48

Sıcak hava nemle buluşunca nefes alamaz hale getiriyor insanı. Hafta boyunca çalışan insanların hayali ise denize girerek ya da Uludağ eteklerinde piknik yapıp serinlemek. Okulların kapanmasıyla çocukların gözü de hafta sonu deniz hayalini gerçekleştirmek için ebeveynlerinde.
Bir de sosyal medyadaki tatil mekanlarında çekilmiş selfie'lerin tetiklemesini unutmamak lazım. 'Şelalede böyle serinledik, Tirilye'de deniz çarşaf gibiydi, Uludağ buz gibi' notlarıyla paylaşılan fotoğraflar ister istemez sizi denize veya dağ yoluna yönlendiriyor.
Gidilince gerçekten de keyif alınabiliyor. Uludağ'da mangal sonrası horon veya halay, Misi'de dere içine kurulu masalar, Kumla veya Kurşunlu'da denize giren insanların neşe içindeki görüntüleri cumartesi ve pazar günü sosyal medya hesaplarını renklendiriyor.
Hayali ve gidip yaşaması çok güzel ama iş dönüş yoluna gelince kâbus başlıyor. Önceki gün Uludağ, Mudanya, Gemlik ve Karacabey yolları akşam saatlerinden itibaren arapsaçına döndü.
Trafiğe yakalanmamak için 18.30'da çıktığım Kumla'dan 8 kilometre yolu iki saatte kat ederek, Gemlik'e ulaşmayı başardım.
Çileyi çeken sadece ben değildim. Twitter ve Facebook yol hikayeleri ve fotoğraflarıyla doluydu. Karacabey'den Bursa'ya 2 saat 15 dk'da gelen bir kullanıcının yanıtına Mudanya yolundaki bir başkası yanıt vererek, ekliyor: 'Üç saatten beri yoldayız. Henüz Geçit'e ulaşamadık.' Bir başkası Doğancı Barajı'dan Beşevler Kavşağı'na 1 saatte gelebilmiş.
Uludağ ve Gemlik yolu 22.30'da, Mudanya yolu ise ancak 24.00'ten sonra normale döndü.
İşin özü, evden çıkmayan bir, çıkan bin pişmandı geçen hafta sonu.

Yol yetersiz ama asıl sorun sabırsız sürücüler
Devlet, karayolu planlamasını ortalama trafik akışına göre yapar. Bursa'yı deniz kıyılarına ulaştıran yolların büyük bir bölümü duble yol. Mudanya'dan Tirilye, Gemlik'ten de Kumla yönü ise tek şerit.
Hafta içi günlerde akıcı bir trafiğe sahip bu yollarda, yoğunluğun artmasının birinci nedeni elbette ki yola çıkan araç sayısındaki artış. Demin belirttiğim kesimler dışında trafiğin akışının normal olması lazım.
Peki, neden saatlerce süren kuyruk ve tıkanıklık oluşuyor?
Önceki gün kendim gözlemlemiştim ama yine de işin uzmanına sordum.
Yanıt: Sürücülerin sabırsızlığı ve kurallara uymaması. Emniyet şeridinden gitmek marifet sanki. 30 metre sonra emniyet şeridi daralınca veya kalkınca, yola girmeye çalışan araç, nedeniyle başlayan duraksama domino etkisi yaparak kilometrelerce uzanan kuyruğa neden oluyor. Dur-kalk başlayınca işin içinden çıkmak zor.
Trafik ekiplerinin yolu açmak için müdahalesi de bu kural ihlallerini önlemek üzerine kurulu. Ancak yine de başarılı olunamıyor.
Asıl önemli konu ise 118 kilometre sahil şeridi bulunan Bursa'da ne sahil bölgeleri arasında denizden sefer yapacak şehir hatları vapuru, ne de demiryolu hattı var.
İnsanlar özel araçlarla bu bölgelere ulaşmak istedikçe sıkıntı da artıyor.

Trafik yüzünden Eskişehir 'gözde kent' haline geldi
Yoğun trafik nedeniyle son günlerde Eskişehir'e olan ilgi arttı. Otomobille bir buçuk saatte ulaşılan kentteki Porsuk Çayı çevresi, Sazova Parkı, Balmumu Müzesi hafta sonları Bursalıların akınına uğruyor. Üstelik kentte otopark sorunu yok. Bu cazibe yerlerinin yakınlarındaki tabelalar size günlüğü 3,5 lira olan otoparklara yönlendiriyor. Geçen pazar gününü Eskişehir'de geçiren bir arkadaşım anlattı. Eskişehir son 10 yılda çok gelişti. Konukseverlik ise kentin artısı. Restoranlar ve kafeteryalardaki ücretler oldukça uygun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.