Hava Durumu

Hanlar Bölgesi: Ek bina yıkılıyor, inşaat nisanda başlıyor

Yazının Giriş Tarihi: 01.03.2022 08:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.03.2022 08:12

Bursa’da son yıllarda kentin geleceğine damga vuracak proje hangisi diye soracak olursanız; iktidarı muhalefeti hiç kuşkusuz, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren hanlar bölgesinin betondan temizlenmesi çalışmaları yanıtını alırsınız.

Yıllardan beri başkanların hayali olan projede artık yapım aşamasına geçilmesine sayılı günler kaldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yeni başlattığı bir uygulama ile Başkan Alinur Aktaş ile her hafta bir grup gazeteci, o günkü programlardan birinde buluşacak. Dünkü buluşma Medicana Bursa Hastanesi’ndeki Kitap Eczanesi programında gerçekleşti. Gazeteci arkadaşlarım Cennet Cankılıç, Vedat Yücebaş ve Hasan Boztürk’ün katıldığı programda Başkan Aktaş, Bursaspor, Hanlar bölgesi ve ulaşım konularındaki sorularımızı yanıtladı.

Hanlar Bölgesi ile başlayayım…

Bursa'da 14’üncü temelleri atılan 16’ncı yüzyılda han, bedesten ve çarşıların oluşumuyla gelişimini tamamlayan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ni eski ihtişamına kavuşturacak projede 15’i normal, 33’ü ise acele kamulaştırma kararıyla toplam 48 parselde 37 binanın yıkımı geçtiğimiz aylarda tamamlanarak gözler, AVM ek binasına çevrilmişti. Başkan Aktaş, konuyla ilgili olarak İstanbul’da Zafer Plaza’nın sahibi işadamı Aziz Torun ile görüşerek, binanın mart ayında yıkılacağını açıklamıştı.

Son durumu Başkan Aktaş’a sorduk. O da yanıtladı:

‘Hedefimiz şubat sonunda boşaltmaktı, bir hafta önce boşaldı. Bir iki gün içinde yıkımına başlanacak. Çarşıbaşı projesine son rötuşları verdik ve bakanlık onayladı. Mart sonu veya nisan ayı başında inşaata başlanacak. Aziz Torun, ayrıca buradaki bir cami ve türbenin onarımını da üslenecek’

Peki, proje nasıl şekillendi ve ne zaman biter?

‘Yolun alttan geçtiği proje olmuyor. Hem çok yüksek maliyetli hem de çok zaman alacak. Kazıldığında başka şeyler de çıkabilir. Merkez Bankası binası da olmayacak. Yer altında otoparkı olan bir meydan yapılacak. 2023 Şubat veya martında bitiririz. Bu projeyle birlikte bölgenin genel konseptinin de değişmesi lazım’

TOPLU ULAŞIMDA AKTAŞ'I SEVİNDİREN SAYILAR...

Pandemi nedeniyle iki yıldan beri toplu ulaşım tercih edilmiyor. Pandemi öncesi 930 binlerde olan günlük toplu taşımadaki yolcu sayısı ilk aylarda yüzde 60’a varan oranda düşmüştü. Sonradan yavaş yavaş toparlanma başladı ancak hala pandemi öncesine dönülmüş değil.

Başkan Aktaş, geçen pazartesi günü pandemi sonrası en yüksek rakam olan 806 bini gördüklerini ve bundan dolayı mutlu olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

Yolcu sayısının artması öğrencilerin talepleri ile artmaya başladı. Ulaşımla ilgili yapılacak kavşak, yol gibi çalışmalar var, muhakkak bunları getirdiği bir rahatlama olacak ama toplu taşımanın da normalleşmesi lazım. Pandeminin bıraktığı etki nedeniyle toplu ulaşımdan hala kaçış var’

Yatırımların ne durumda?

Aktaş bu soruya ise şu yanıtı verdi: 

‘Emek-Şehir hastanesi Görükle hatları 2023’ün sonunda bitirilecek. T2 hattı ise bu yılın haziranında açılacak’

BURSASPOR'UN LİGDE KALMASI LAZIM...

Bursaspor bana göre, en kötü dönemini yaşasa bile kentin en önemli marka değeri. Bursa konuşulduğunda, insanlar hemen yeşilbeyazlı takımın durumunu soruyor. Önceki gün gerçekleştirilen genel kurulda Kulüp Başkanlığına Ömer Furkan Banaz seçildi. Ancak, Bursaspor’un borçları içinde bulunulan durumdan çıkmayı güçleştiren en önemli faktör.

Başkan Aktaş’a Bursaspor’u da sorduk. Bir dokun bir ah işit misali anlattı:

‘Geçen yıl temmuz-ağustos ayında yapılan hamleleri gördükten sonra şunu dedim; Kişilere istinaden söylemiyorum.  Genel fotoğrafı anlatıyorum: Bursaspor batmıştır ve böyle giderse küme düşer.  130 milyon borç Balıkesirspor’u götürdü, Eskişehir 300 milyonla gitti. Bursaspor’un borcu 900 milyon civarı. Benzin istasyonuna el koydular. Ayrıca onu bankanın elde çıkarması gibi bir durum söz konusu. Çünkü ipotek olarak gösterilmiş. Naklen yayın hakları ve spor toto gelirleri banka faizinin üçte ikisini anca karşılıyor. Yılda 80-100 milyona çevrilen bir kulüp 900 milyon borcu neyle karşılayacak’

Bursaspor’un bulunduğu durumuna insan vücudu olarak bakılırsa entübeden de öte, ölmüş, diriltmek için elektroşok veriliyor benzetmesi yapan Aktaş,  neden Furkan Banaz sorusuna ise şu yanıtı verdi:

‘Bazılarıyla ben görüştüm. İleriki yıllar yanıtı verildi. Neden ileriki yıllar denildiğini biliyorum. Normale dönsün sonra. Normal kulübü herkes yönetir. Talip yoktu. Bir iki tane vardı. Ancak onların olmaması gerekirdi.  Furkan Banaz 40 yaşında mali müşavir. Çok iyi bir Bursasporlu. Alttaki isimlere bakıyorum. Hepsi işadamıGüzel bir yönetim oluştu. Elbirliği içinde önce entübe, sonra yoğun bakıma sonra normal hayata dönecek. Kaç senede döner onu da bilmiyorum. Hiçbir şey imkansız değil kurtulur neden kurtulmasın.

Aktaş, Bursaspor’un bu durumdan kurtulması için tek şansının Vakıfköy’deki altyapıdan yetişecek futbolcular olduğunun da altını çizerek,  ‘Bu sene iyi bir trend yakaladık. Ancak, iki sene de 600-700 milyon futbolcu gelirimiz olacakken 60-70 milyonla yetindik. Son üç transferi bazı isimlerden dinledim. Ahmet Ağaoğlu ile yarım saat telefon görüşmesi yaptım. Aklınız hayaliniz durur.  Bunların yeri zamanı gelince hepsini konuşturacağım. Merak etmeyin. Bursaspor’u ayağa kaldırmak istiyorsak herkes üzerine düşeni yapacak. Önceliğimiz ligde kalmamız.’ dedi.

BU REÇETE İLE KİTAP ALINIYOR...

Bursa Büyükşehir Belediyesi geçen yıl şubat ayında Şehir Hastanesi’nden başlattığı ‘Kitap Eczanesi’ projesi, daha sonra Gürsu Cüneyt Yıldız Hastanesi’nde devam etti ve büyük ilgi gördü. Hastaneye gelen çocuklara doktorlar tarafından sembolik reçete yazılıyor, bu reçete ile kitaplar alınıyordu.

Projenin dünkü adresi Medicana Bursa Hastanesi’ydi. Başkan Aktaş, beyaz doktor önlüğü giyerek çocuklara kitap reçetesi yazdı. Nasrettin Hoca kıyafeti giyen belediye görevlisi de çocuklara kitaplarını verdi.

Gerçekten güzel bir proje… Kitap alan çocuklar da mutlu. Diğer hastanelere de yaygınlaştırılacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.