Hava Durumu

Hanlar Bölgesi’ndeki ‘ucube’ inşaata yıkım kararı

Yazının Giriş Tarihi: 09.12.2022 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.12.2022 23:43

Gazeteciliğin temel ilkelerinden biri fikri takiptir. Yani bir konuyu yazmakla iş bitmiyor. Toplumun gazeteciye yüklediği görev tüm aşamalarını izlemek ve bunun sonucunu yine kamuoyuna aktarmaktır.

Hanlar Bölgesi’nde yıkılan Boyner binasının yerinde yükselen ‘ucube’ kaçak inşaatla ilgili ilk haberi yazdıktan sonra önemli gelişmeler yaşandı.

Bursa kamuoyundan büyük tepki gören konudan yeni haberdar olanlar için biraz hatırlatma yapmakta fayda var.

Bursa’da son 40 yıldan beri belediye başkanlarının hayalini süsleyen Hanlar Bölgesi’nin önünün açılması projesi toplumun tüm kesimlerinden destek aldı. En büyük zorluk binaların yıkılması aşamasında yaşandı. Önce Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın çabaları, ardından Cumhurbaşkanlığı’nın acele kamulaştırma kararı sayesinde güçlükler aşıldı. Nihayet proje uygulama aşamasına geldi

İşin doğrusu en uzun süreç Zafer Plaza AVM’nin ek binasının yıkılmasında yaşandı. Başkan Aktaş’ın firmanın sahibi Aziz Torun’la görüşmesi sonrası düğüm çözüldü ve Boyner binası yerle bir edildi. 

Zafer Plaza’nın ek binasının da bulunduğu 39 bina yıkılarak 9 bini yeşil alan olmak üzere 19 bin metrekare kazanıldı. Tam da UNESCO Dünya Mirası’nda yer alan hatların önü açıldı,  ne güzel oldu derken  AVM ek binasının bulunduğu alanda, taban betonu atılarak çelik konstrüksiyon ve PVC’nin kullandığı bir inşaat, deyim yerindeyse ‘ucube’ yükselmeye başladı.

Konuyu Mimarlar Odası Bursa Şubesi gündeme taşıyınca ayrıntılar ortaya çıktı.  Üst bölümü yıkılan katlara giriş için yapılacak imalatları içeren projenin Koruma Kurulu’ndan onay alması gerekirken, onay süreci tamamlanmadan imalata izinsiz başlandığı Büyükşehir ekiplerince 18 Ekim’de tespit edildi, tutanak tutulup inşaat durduruldu.  Ancak 24 Kasım’da yapılan ikinci incelemede inşaatın durmadığı tespit edilince bu durum bir kez daha tutanak altına alındı.

Büyükşehir Belediyesi’nce bir taraftan hukuki süreç işlerken, inşaatı yürüten Zafer Plaza AVM, hazırladığı ve inşaatını yürüttüğü çalışması için Anıtlar Kurulu’na başvurdu. Mimarlar Odası da Hanlar Bölgesi komisyonunca hazırlanan raporu kurula göndererek imalata izin verilmemesini istedi.   

Dosyayı inceleyen kurul,  Zafer Plaza’nın hazırladığı projeye onay vermezken, kaçak yapının bulunduğu bölgeden kaldırılmasını karar verdi. Kararın uygulaması Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilecekti.

Konu önceki gün toplanan Bursa Büyükşehir Belediyesi encümeninde görüşülerek karara bağlandı. Karara göre, ilgili firmadan kaçak yapıyı 30 gün içinde yıkması tebliğ edilirken, 5 milyon lira da para cezası kesildi.

Zafer Plaza AVM, kaçak imalatı 30 gün içinde yıkmazsa, Büyükşehir belediyesi yıkım kararını uygulayacak.


ŞİMŞEK: GEREKİRSE YENİDEN BAŞVURACAĞIZ

Kaçak yapıyla ilgili hem anıtlar kurulu hem de büyükşehir belediyesinin aldığı kararın yerinde ve doğru olduğunu değerlendiren Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, yeni bir gelişmeyi de haber verdi:

‘Firma yeni bir proje hazırladığını ve tekrar anıtlar kurula başvuracaklarını öğrendik. Kurulun kararına göre gelişmeler şekillenecek. Kurul daha önce sağduyulu bir karar vermişti. Gerekirse yeniden başvuruda bulunacağız’

Bu arada Hanlar Bölgesi’nde yapılan çalışmalar artık sadece Bursa’nın değil Türkiye’nin de gündeminde yer alıyor. Önceki akşam TBMM’deki bütçe görüşmelerinde konuşan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da Karacabey’deki toplu konutların yerinin değiştirileceğini anlatırken özellikle Hanlar Bölgesi’ne değindi.

Bursa Hanlar Bölgesi'nde de tarihi bir dönüşüm yapıldığının altını çizerek ‘Dönüşümde kuyumcu terazisi hassasiyetiyle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Orada tarihi binalarımıza zarar veren ne varsa bütün binaları kaldırdık ve burayı tamamen milletimize armağan edeceğiz. 20 yıldır hiçbir işte, sizin gibi elimize yüzümüze bulaştırmadık. Tüm işlerimizi layıkıyla, hakkıyla yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz’ dedi.


 TÜRSAB’TA BURSA İMZASI; EKER BAŞKAN YARDIMCISI OLDU

Geçen hafta 25’inci genel kurulunu yapan Türkiye Seyahat Acentları Birliği’nin (TÜRSAB) yönetim kurulu üyeliğine Burkon Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Bursalı turizmci Hasan Eker’in seçildiğini yazmıştım.

Firuz Bağlıkaya’nın Genel Başkanlığındaki Yönetim Kurulunda Davut Günaydın ile birlikte TÜRSAB Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapacak Hasan Eker mali işlerle ilgili sorumluluğunu sürdürecek. Eker, geçen dönem de TÜRSAB Yönetim Kurulu’nda sayman olarak Bursa’yı temsil etmişti.

Hasan Eker, genel başkan yardımcılığına seçilmekten mutlu olduğunu belirterek, ülke genelinde inde 37 bölge başkanlığına kayıtlı tüm üyelerle yurt içi ve yurt dışında en iyi şekilde hizmet etmek için var güçleriyle çalışacaklarını söyledi.

Turizm sektörünün 2023 yılı hedefleriyle ilgili de değerlendirme yapan Eker,   ‘2023 yılı için erken rezervasyonlar geliyor, yurt dışından önemli talepler var. Kış turizmine yönelik de yoğun bir ilgi söz konusu. Bu ilgi ve talepler önümüzdeki yıl için hem gelir hem de turist sayısı anlamından rekor beklentilerimizi artırıyor ve bizi umutlandırıyor’ dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.