Hava Durumu

Hanlar bölgesinde önemli gelişme; Boyner binasına ilk kazma vuruluyor

Yazının Giriş Tarihi: 08.05.2022 08:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.05.2022 08:09

Kentlerin gelişmesinde önemli dönem noktaları ve bunların önünü açan vizyon projeler bulunur. Kimi zaman bir ibadethane, kimi zaman bir çarşı bu vizyonu tamamlar. 

Fetihten sonra Osmanlı’nın başkenti olan Bursa’da da 14’üncü yüzyılda bugünkü hanlar bölgesinden başlayan cami, çarşı, bedestenlerle çağın en modern kentlerinden biri kurulmuştur. 

Aradan geçen 700 yıla yakın sürede, bu bölge hiçbir zaman cazibesini kaybetmedi. Bursa’nın kalbinin attığı bölge olmayı başardı. Son 60 yılda çevresini beton surlarla kapatsak da o yine yaşadı ve değerinin ortaya çıkacağı günü bekledi. 

Osmangazi ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde Recep Altepe, bu mirasın korunması ve ayağı kaldırılması için önemli çalışmalara imza attı. En önemli gelişme ise Hanlar Bölgesi’nin UNESCO Dünya Mirası listesine girmesiydi.  

UNESCO tescili, birçok belediye başkanının hayalini süsleyen hanlar bölgesinin önünün açılması projesinin de hayata geçirilmesinin işaret fişeği oldu. 

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Ankara’dan önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından onun talimatıyla Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un desteğini alarak projeyi açıkladığında doğrusunu isterseniz, ben dahil bir çok kişinin kafasında aynı soru işareti vardı: Bu binalar ve özellikle Zafer Plaza’nın ek binasını nasıl yıkacaklar?

Projeyi her anlattığında Aktaş’a da aynı soru yöneltildi. Aktaş da kararlılıkla aynı yanıtı verdi: Yıkacağız. 

Çalışmalar başladı; Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ni eski ihtişamına kavuşturacak projede 15’i normal, 33’ü ise acele kamulaştırma kararıyla toplam 48 parselde 37 binanın yıkımı geçtiğimiz aylarda tamamlandı. Gözler, AVM ek binasına çevrilmişti.

Şubat ayında, İstanbul’da Zafer Plaza’nın sahibi işadamı Aziz Torun ile görüşen Aktaş, yıkımın mart ayında yapılacağını kamuoyuna açıklamıştı. Şubat ayının sonunda bina boşaltıldı ve geçtiğimiz hafta yıkımı gerçekleştirecek iş makinası da binanın tepesine çıkarıldı. Bu arada, Aziz Torun, buradaki bir cami ve türbenin onarımını da üslenecek. 
Bursa’nın merakla beklediği yıkım, yani Boyner binasına ilk kazma yarın vurulacak. İlk kazma dediğime bakmayın. Buradaki yıkım çarşının yeraltındaki bölümü kalacağı için hassas şekilde yürütülecek. Üstü tamamen meydana dahil edilecek. 

Aktaş, yıkım başlarken Boyner Binası önünde Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi’nde gelinen son durumu da açıklayacak. 

İpuçlarını şimdiden vereyim;  Mimarlar Odası Bursa Şubesi ile yürütülen çalışmalar sonucu açılan yarışmada dereceye giren projeler geçtiğimiz aylarda açıklanmıştı. Büyükşehir bu projelerin bir sentezini hayata geçirecek.

Yolun alttan geçtiği projeden vazgeçildi. Yarışmaya katılanlara Merkez Bankası binasının yer alması şartı getirilmişti ama bundan da vazgeçildi. Yeraltında otoparkı olan bir meydan yapılacak. Projeyi bakanlıktan onayladı.

Büyükşehirin planlamasına göre, inşaat önümüzdeki aylarda ihale edilip başlarsa 2023 yılının şubat veya mart ayında tamamlanacak. 

EĞİTİM İŞ ARAŞTIRDI: BURSA’DA ÖĞRENCİ GIDAYA ERİŞEMİYOR

Tam, Dünya Sağlık Örgütü’nün Türkiye’nin obezitede Avrupa’da birinci sırada olduğu açıklamasını okurken Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, Bursa’nın 17 ilçesindeki okullarda yapılan öğrencilerin beslenme durumunu inceleyen araştırma sonuçlarını gönderdi. 

DSÖ açıklaması zaten Türkiye’nin sağlıksız beslendiğinin göstergesi;  Yetişkin nüfusun yüzde 66,8’i fazla kilolu, yüzde 32.1’i ise obez.  Uzmanlara göre bunun nedenleri ise pandemide yaşanan eve kapanma ve hareketsizlik, ekonomik kaynaklı yetersiz ve dengesiz beslenme. 

Eğitim-İş’in araştırması da bu bulguları doğrular nitelikte.  Öğrencilerde Sağlıklı Beslenme Düzeyi Araştırması Bursa’da 17 ilçedeki okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki resmi eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenler ile gerçekleştirilmiş, toplam 2167 öğretmenin inceleme, gözlem ve tespitlerinin derlenmesi ile raporlaştırılmış.  Araştırmaya katılan öğretmenlerden yüzde 21’i okul öncesi, yüzde 38’i İlkokul, yüzde 28’i Ortaokul ve yüzde 17’si de Lise düzeyinde görev yapıyor. 

Sonuçlara gelince; başlıklar halinde sıralayayım:

Bursa’da araştırma kapsamındaki her 100 öğrenciden 31’inin evde,  44’ü beslenme çantası ya da kantin yoluyla okulda kahvaltı, 25’inin ise herhangi bir yolla kahvaltı yapmadığı tespit edilmiştir.
Her 100 öğrenciden yalnızca 10’unun düzenli olarak süt içtiği tespit edilirken, 13’ü hergün düzenli olarak yumurta yiyor.  

Yine 100 öğrenciden  7’si besleyici gıdalar (süt, meyve, sebze vb.) ile beslendiği, 93’ünün ise unlu mamuller (simit, poğaça, tost vb.) ile  karnını doyuruyor. 

100 öğretmenden 97’si öğrencilerinin düzenli ve dengeli beslenmediğini,  88’i öğrencilerinin yeterli fiziksel / zihinsel gelişim düzeyinde olmadığını, 12’si ise öğrencilerinin yeterli fiziksel / zihinsel gelişim düzeyinde olduğunu belirtiyor. 

Bursa’daki okul kantinlerinde öğrenci başına harcama ortalaması ise günlük 82 Kuruş.  Kantinlerde satılan simit (ve diğer unlu mamuller) miktarı hesaplandığında 13 öğrenciye 1 simit düşüyor. 

 TESPİT YAPILIP, DESTEK VERİLSİN

Raporun son bölümünde ise önerilere yer ayrıldı. Ekonomik krizin ortaya çıkardığı hayat pahalılığı ve sağlıklı gıdaya erişemeyen öğrencilerin tespitinin yapılması istenen raporda,  Tam gün eğitim yapılan okullarda öğle yemeği, ikili eğitim yapılan okullarda ara öğün beslenme olanakları sağlanması ve bu yolla tüm öğrencilere ücretsiz yemek verilmesi önerildi.  Okul kantinlerinde sağlıksız ürünlerin satışının engellenmesi , sağlıklı gıdaların ucuz satılması için mali destek sağlanması önerilen raporda okul sütü uygulamasının yeniden başlatılması da istendi. 

Öğrencilerin fiziksel gelişimlerinin takip altına alınması ve sağlık kuruluşlarıyla işbirliği yapılarak gelişim taraması gerçekleştirilmesi önerilen raporda, sağlıklı bedensel gelişim için okullarda spor olanaklarının arttırılması da istendi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.