Hava Durumu

Hanlar bölgesinin önü açıldı, sıra içindeki dönüşümde

Yazının Giriş Tarihi: 10.05.2022 08:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.05.2022 08:07

Bursa, dün baharın gelişiyle birlikte kendisine en çok yakışan yeşil kıyafetini giymişti.

Şehreküstü viyadüğünden otobüsle geçerken sağ tarafımızda kalan Tophane sırtları ve daha yukarısı yemyeşildi. Ancak, diğer yönden bakılınca ovanın büyük bölümündeki beton istilası yerinde duruyordu.

Uzun süreden beri yolumun düşmediği bu bölgeye gelişimin nedeni tarihi bir ana tanıklık etmek amacı taşıyordu; bir beton yığını daha ortadan kalkacak ve son 40 yıldan beri göreve gelen belediye başkanlarının hayalini süsleyen Osmanlı mirası hanlar bölgesinin önünün açılması için kalan son bina yıkılacaktı.

Aslında bu sona adım adım gelindi. Bursa’da tarihi mirasın korunmasıyla ilgili duyarlılık artınca önce hanlar ve bu bölgedeki yapılar restore edildi, ardından UNESCO Dünya Mirası listesi başarısı geldi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da Ankara’nın desteğiyle hiç de kolay olmaya bir işe girişti. Beton yapılar birer ikişer ortadan kalkınca gözler Boyner binası çevrilmiş ve ‘bunu zor yıkarlar’ yorumları başlamıştı. Aktaş, projeyi açıkladığı ilk günden beri binanın kesinlikle yıkılacağını ve yıkılmazsa bir anlamı kalmayacağını söylemişti.

Şubat ayında Aziz Torun’la yapılan görüşme sonucu iş kesinleşti. Binanın içi boşaltılırken, nisan ayında tepesine yıkımı gerçekleştirecek iş makinası çıkarıldı.

Dün binaya büyük bir afiş asılmıştı. Bina, alışveriş için yapıldığı için yazı da o konsepte uygun seçilmişti: Büyük indirim başladı.

Yıkımın başlaması dolayısıyla bina önünde açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, önce süreci özetledi. Proje kapsamında 15’i normal, 33’ü ise acele kamulaştırma kararıyla toplam 48 parselde 37 binanın yıkımı gerçekleşti. Bu bina 38’inci oldu. 9 bini yeşil alan olmak üzere 19 bin metrekare alan kazanıldı.

Başkanın mesajı netti:  Binaları kiraya vermek, arsa üretmek, rant sağlayalım diye yıkmadık. Bursa’daki gizli hazinenin ortaya çıkması için yıktık.

Peki, nasıl bir proje göreceğiz?

Hanlar bölgesine geçmişte gitmenin zorluğunu bilenler hatta sırf otopark ve trafik yoğunluğu nedeniyle çok isteyip de gidemeyenler, Aktaş’ın bu yanıtını daha iyi anlayacaklar:

Hanlar bölgesi davetkar bir tavır sergileyecek misafirleri çok daha rahatlıkla kabul edecek. Turist otobüslerinin de kullanabileceği otoparkı,  açık alanlarıyla insanların rahatlıkla gezebileceği bir bölge olacak’

BAKANLIKTAN ÜST YAPI PROJESİ İÇİN DESTEK İSTEYECEK

Aktaş’ın projeyi anlattıktan sonrası altını çizdiği önemli konu ise bölgesindeki fiziki değişikliğin hanların içine yansıması konusuyla ilgiliydi. Gerçekten de önleri açılınca hanlara yapılan beton eklemeler, plastik pencereler gibi çirkinlikler de ortaya çıkmış. Ayrıca iç mekanlar da ayrı bir konu. Plastik masa sandalyeler, kocaman rengarenk işyeri tabelaları. Ne ararsanız var.

Burada işimiz bitmiyor’ diye söze başlayan Aktaş, şöyle devam etti:

‘Hanlar tek tek ele alınmalı. Başta İpek han olmak üzere kendi içlerinde sıkıntıları var.  Dolayısıyla her bir esnafımızın üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekiyor. Biz bunun sağlanması için elimizden geleni ortaya koyduk ama kalitesiz ürün satalım kalitesiz çay kahve ikramında bulunalım anlayışıyla hareket edersek bir kazanım sağlayamayız’

Burada bir parantez açarak şunu ekleyeyim: Yıkım sonrası  çay daveti üzerine Pirinç Han esnafıyla görüştük ve Aktaş’ın anlattıklarını sorduk. Onlar da dönüşüme sıcak bakıyor ve söyledikleri şu: yarısını biz yarısını belediye karşılasın ne gerekiyorsa yapalım…

Aktaş, uygulama projesi için de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un kapısını çalacak. Bu projenin yanı sıra Çekirge Teras projesi için de destek isteyecek.

Bu arada, Boyner binasının yıkımı 15 gün sürecek. Binanın yeraltındaki bölümü kalacağı için yıkım üstten ve hassas bir şekilde sürdürülecek. Proje bittiğinde Zafer Plaza’ya buradan da yaya girişi olacak. Önümüzdeki ay ihale edilmesi planlanan projenin bitirilmesi ise 2023 yılının son ayları.

Programda, Doğanbey TOKİ konutlarıyla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Aktaş, ‘Her konuşulduğunda oradaki insanları rahatsız ediyoruz. Yıkarak güzelleştirme kültürünü en çok ben dillendirdim. Ancak bir insanının evini yıkıyorsanız ona hakkını vermeniz gerekir. Doğanbey için önce planlama yapılıp sonra o insanların karşına geçmek lazım. O hayalimizden vazgeçmiş değiliz’ dedi.

CHP’DEN AKTAŞ’A MİTİNG ZİYARETİ

CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca ve 4 milletvekili, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 21 Mayıs’ta Bursa’da yapacağı Milletin Sesi-2 mitingi için Vali Yakup Canbolat’ı ziyaret etmişti.

Karaca, miting ile ilgili ikinci ziyaretini dün Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a yaptı. Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları ve Büyükşehir Meclis üyeleri Zafer Yıldız ve Osman Ayradilli, CHP İl Sekreteri Turgut Özkan ve CHP Nilüfer İlçe Başkanı Fırat Yılmaz’ın da katıldığı ziyarette Karaca, billboardlarda miting afişleri ve Bursaray’da ücretsiz taşıma konusunu gündeme getirdi.

Aktaş da, billboardların özel şirkete ihale edildiğini ve buradan kiralandığı,  AK Parti mitinglerinde ücretsiz taşımanın o saat dilimindeki yolcu sayısı hesaplanarak, ödemesinin AK Parti tarafından yapıldığı bilgisini verdi. Büyükşehir Belediyesi hesaplama yaparak ücretsiz taşımayla ilgili rakamı CHP’ye bildirecek.

Karaca’nın mitinge davet etmesi üzerine Aktaş, espri yaparak ‘mikrofon verirseniz neden olmasın’  yanıtını verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.