Hava Durumu

Hayata dönüş meleği

Yazının Giriş Tarihi: 16.10.2017 07:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.10.2017 07:33

Bağımlılıkla mücadele, sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sorunu ve madde bağımlılığı gençlerin hayatının yanı sıra ülkenin geleceğini karartıyor. Bu yüzden hem kolluk kuvvetleri hem de kamu kuruluşlarının yanı sıra sivil toplum örgütleri çağın belası bağımlılıkla topyekûn mücadele ediyor.

Her kurumun görevi ayrı olsa da amaç terörden bile tehlikeli olan özellikle madde bağımlılığının önüne geçmek. Bunun da aşamaları var. Polis önleyici hizmet verirken, bağımlılıktan kurtulmak için tedavi kurumları devreye giriyor.

Ardından kurtulanların, özellikle gençlerin topluma yeniden dönüşü. Bursa bu konuda da ilklerden birine imza atıyor. 2015 yılından beri bağımlılıkla mücadele için çalışmalar yapan Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı kısa adı GADEM olan Gençlik ve Aile Destek Merkezi, Kurşunlu'da geçen ay hizmete açılan rehabilitasyon tesisiyle hayata dönüş için bağımlılıktan kurtulanlara ve ailelerine hayata dönüş için yeni kapılar açıyor.

Kurşunlu'da Verem Savaş'a ait 2'şer katlı 4'er dairelik 5 adet ikiz villa, Büyükşehir Belediyesi tarafından 2 milyon lira harcama yapılarak, beş yıldızlı otel konforunda Gençlik ve Aile Destek Rehabilitasyon Merkezi'ne dönüştürüldü. Geçen ay törenle hizmete açılan merkez, ilk misafirlerini de 11 Eylül'de kabul etmeye başladı. 21 günlük ilk kamp programına 7 danışan ve ailelerinden birer kişi katıldı. 2 Ekim'de başlayan kamp ise halen devam ediyor.
Burada, mücadele ile ilgili yeni kavramları da öğreniyoruz. Bağımlılıktan kurtulanlar 'danışan' olarak adlandırılırken, uygulanan programın adı ise Brezilya dansını çağrıştıran SAMBA. Program aslında Sigara, Alkol ve Madde Bağımlığı tedavi programının kısaltılmışı. Program hem bağımlılıktan kurtulan hem de ailelerin eğitimi için kullanılıyor.

Kurşunlu'daki Gençlik ve Aile Destek Rehabilitasyon Merkezi'nde yapılan çalışmaları, benim 'Hayata Dönüş Melekleri' olarak adlandırdığım görevlilerinden biri olan Aile Danışmanı Sosyolog Hülya Özkan Timur ile konuştuk.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Pamukkale Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra GADEM'de sosyolog ve aile danışmanı olarak göreve başladım. Şimdi bu merkeze gelen danışan ve yakınlarına hizmet veriyoruz.

SAMBA PROGRAMI UYGULANIYOR

Programda neler yer alıyor?
Danışanlar, bağımlılıktan uzak kalsalar da sosyal hayatlarına devam edemiyor. Geçmişte nelerden zevk aldıklarını, hatta hobilerini bile unutmuşlar. Bu programla kişilere bunları hatırlatma ve yapılandırma için çalışıyoruz. Aileler de önemli bir faktör. Biz bazı şeyleri inşa ediyoruz ama eve gi-dince tamamen yerle bir oluyor. O yüzden danışanın yanında bir yakınını da programa alıyoruz. 24 saat planlanıyor. En önemli yol haritamız Prof. Dr. Kültekin Öğel'in sigara alkol ve madde bağımlılığı programını. Onu uygulayarak hayata dönüşü sağlıyoruz. Aileler burada her şeyi a'dan z'ye öğreniyorlar. Bu programlarda ailelerimizin maalesef bilinçsiz olduğunu görüyoruz. Madde bağımlılığı denilince herkesin aklına sokakta yaşayan, ailesi olmayan ya da anne babası ayrı kişiler akla gelirken, biz yüzde 75-80 itibarıyla anne ve babasıyla yaşayan kişilerin bağımlı olduğunu gördük. Bu da ciddi bir sorun.

AİLELERİYLE YENİDEN KONUŞUYORLAR

Ailelerin tepkisi nasıl?
Altı oturumdan oluşan Samba eğitimini veriyoruz. Aile ile ayrı danışanla ayrı görüşmeler yapılıyor. İlk prog-ramımızda faydasını gördük. Buraya gelen çok şey kazanıp giden ailelerimiz var. Bir yıldır çocuğuyla oturmamış, bir çay kahve içip sohbet etmemiş aileler vardı. Burada o imkanı buluyorlar. Bilinçlenerek davranıyorlar. Çocuklarına bireysel görüşmeler yapabiliyorlar.

Eğitimin yanı sıra neler yapılıyor?
Öğleden sonra BUSMEK'ten öğretmenler gelerek diksiyon kursları el işi ve resim kursları ve-riliyor. Buraya geldiğinde çöp adam bile çizemem diyenler çok güzel karakalem ve sulu boya resimler yapıyorlar. 21 günün sonunda çok mutlu olarak ayrılıyor. Kamp sonunda da görüşmelerimiz oldu.
İşe giren, iş arayan eğitim hayatına yeniden başlayanlar oldu. Maddeyle bir daha temasları olmadı. Buraya İŞKUR'dan uzmanlar da geliyor. Son aşama onlarla gerçekleşiyor. Meslek danışmanları yeni yaşamları için yol gösteriyor. Bizlere ve Başkan Altepe'ye teşekkür mektubu gönderenler de var.

ÖĞRETMENİM CANIM BENİM

GADEM neler yapıyor?
Koruyucu önleyici çalışmaları yapıyoruz. Geçen yıl muhtarlara bağımlılığın önlenmesi eğitimi verdik. Sonrası belediye personeline hâlâ devam ediyor. 5-8 Eylül tarihleri arasında tüm lise rehberlik ve branş öğretmenlerine bağımlılıkla ilgili eğitim verdik. 'Öğretmenim Canım Benim' projesiyle 17 ilçede 6 bin 500 öğretmene ulaştık. Ekipler oluşturduk. Daha önce sadece rehber öğretmenlere veriliyordu. Biz hepsine ulaşmak istedik.

Tedavi konusu nasıl?
Medical Park hastanesiyle ayakta tedavi için protokol imzalandı. Ayakta tedavi için başvuran hastalardan ücret alınmıyor. Amatem ve Çamatem ile bu hastaneye yönlendiriyoruz. Katkı payı kısmını belediye olarak biz ödüyoruz.

KURTULUP KAMPA GELDİLER
Ayrıca röportaj sırasında isim ve fotoğraflarını yayınlamadığım bağımlılıktan kurtulan iki danışanla da konuşma fırsatı buldum. Biri, Bursa'nın en gözde meslek liselerinden birinin son sınıf öğrencisi. Sentetik uyuşturucuyu iki yıl kullanmış. Uyuşturucu belası yüzünden eğitim hayatı sona ermiş. İki aydan beri uyuşturucudan uzak kalmayı başarmış ve halen kampta hayata dönüş için çaba gösteriyor. Amacı uyum sağladıktan sonra yeniden eğitimine devam etmek. Diğeri ise alkol bağımlılığından kurtulmayı başarmış ve bir daha o günlere dönmemek için kampa başvurmuş. Yakınlarıyla birlikte kampta kalan iki danışan da bu konudaki haberler ve afişler sayesinde merkezden haberdar olarak başvurmuş.

5 YILDIZLI OTEL KONFORUNDA

Bu merkeze kimler kabul ediliyor?
Burası GADEM'in ikinci aşaması. Belirli bir süre temiz kalmış yani bağımlılıktan kurtulmak için önemli bir adım atan kişileri kabul ediyoruz. Burada sosyal rehabilitasyon ve zamanın nasıl yapılandırılacağını anlatıyoruz. 5 yıldızlı otel konforunda muhteşem bir tesisi Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin çabaları sonucu merkez haline dönüştürdük.

Sosyolog aile danışmanı Hülya Özkan Timur, Psikolog Ahmet Özkan, Sosyal Çalışmacı Leyla Süleymanoğlu Merkez sorumlusu Sosyolog Gökhan Öztürk

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.