Hava Durumu

Hayvanı 'can' kabul eden yasaya koronavirüs rötarı

Yazının Giriş Tarihi: 08.07.2020 07:52
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.07.2020 07:52

Bir hayvansever olarak algıda seçicilik mi yoksa gerçekten hayvanlara karşı yapılan eziyet mi arttı bilemiyorum.
Son günlerde sosyal medya başta olmak üzere can dostlarına karşı artan şiddet olaylarına her gün bir yenisi ekleniyor.
İnanın yapılanları burada anlatmaya insanın içi elvermiyor.
Yasa olmadığı, daha doğrusu yaptırımların zayıf kaldığı yasa nedeniyle toplumsal baskılara rağmen hayvanlara yapılan şiddet cezasız kalıyor. Suç duyurularının büyük çoğunluğu kovuşturmaya gerek olmadığı kararlarıyla sonuçlanarak, küçük para cezalarıyla geçiştiriliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sapanca'da 2018 yılında gördüğü işkence sonrası hayatını kaybeden ve toplumda büyük infial uyandıran yavru köpek olayının hemen ardından hayvan haklarıyla ilgili ciddi yaptırımlar içeren yeni yasanın Meclis'in 27'nci döneminde öncelikli ele alınacağını söylemişti.

Geçen yıl da TBMM'de Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu'nun kurulması bu konudaki umutları artırmıştı. Mayıs ayında kurulan komisyon ekim ayında 50 maddelik raporunu hazırlamış, bu yılın ocak ayında da Meclis'e sunmuştu. Raporda 36 maddelik kanun teklifi de yer alıyordu.
Tüm siyasi partiler arasında konsensüsün oluştuğu tasarı yasalaşırsa hayvanlar için Türkiye'de yeni bir sayfa açılacak.
Mevcut yasada mal ve eşya olarak tanımlanan hayvanlar 'can' olarak değerlendirilecek. Bu da hayvanların karşı karşıya kaldığı şiddet olaylarının cezalandırılması için önemli bir zemin oluşturacak. Buna göre hayvana şiddetin cezasının 2 yıl 1 ay olması, cezanın ertelenmemesi, para cezasına çevrilmemesi ve suçu işleyenin sabıka siciline işlenmesi öngörülüyor.


Sahipli-sahipsiz hayvan ayrımına son verecek yasa tasarısında apartmanda hayvanla yaşama önündeki çeşitli engellerin de önüne geçiliyor.
Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, ocak ayındaki sunumunda hayvanseverlerin büyük beklenti içinde olduğu yasa teklifinin AK Parti Grubu'nda görüşüldükten sonra Tarım Komisyonu ve Adalet komisyonlarında yasalaşması için adımlar atıldığını müjdeliyordu.
Ancak, önce deprem, ardından koronavirüs dolayısıyla Meclis'e verilen ara yasa tasarısının komisyona gelmesine bile imkan tanımadı.

Son durumu öğrenmek için konuştuğumuz komisyon başkanı Mustafa Yel, gündem yoğunluğu nedeniyle tasarının bir türlü görüşülemediğini vurgulayarak, 'Meclis önümüzdeki günlerde tatile girecek. Komisyonlara gelmesi ekim ayındaki Meclis'in yeni döneminde gerçekleşebilecek' dedi. Bu arada, komisyonun hazırladığı raporda yer alan önemli bir çalışmanın yasa çıkmadan gerçekleştiğine dikkat çeken Yel, şöyle devam etti: 'İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu, polis ve jandarmada çevre doğa ve hayvanları koruma birimlerinin kurulduğunu açıklamıştı. Bugün de Gölbaşı'nda tanıtımı yapılacak' Bakanlığın yeni birim kurması elbette ki önemli ancak bunun yasal altyapısını oluşturacak tasarı Meclis'ten geçmezse polis ve jandarmanın da eli kolu bağlı olacak. Yakalananlar ise yine küçük para cezalarıyla kurtulacak.

İYİ PARTİ, TURİZM RAPORU HAZIRLIYOR

Hizmet sektörünün en önemli aktörlerinden olan turizm sektörü, Türkiye'nin dış girdisi olmayan en önemli döviz kaynaklarından biri.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye, geçen yıl yeni bir rekor kırmış ve toplam 51,7 milyon ziyaretçiyi ağırlayarak, 34,5 milyar dolar turizm geliri elde etmişti.
2020'de büyütülen turizm hedeflerine koronavirüs pandemisi büyük darbe vurdu. Sektördeki daralmanın yüzde 70-80'lere ulaşması tahmin edilirken, Türkiye, AB ve Rusya pazarının yeniden hareketlenmesini bekliyor.

Turizmdeki daralma direkt ve endirekt 50'ye yakın sektörü etkiliyor. Firmalar ayakta alma savaşı veriyor.


Geçtiğimiz hafta dijital ortamda düzenlenen İYİ Parti'nin değerlendirme toplantısında Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, turizmle ilgili rapor hazırladıklarını söylemişti.
Sektörün içinde yer alan ve TÜRSAB yönetiminde Bursa'yı temsil eden Hasan Eker'in katkı sunduğu raporun önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanması bekleniyor. Raporda sektörün sorunları ve çözüm önerileri yer alacak.

ERDEM, GÖZLEM KULESİ'NDE

Koronavirüs döneminde en büyük yük yerel yönetimlerin sırtındaydı. Bu dönemde belediyeler bir yandan mevcut projelerini yürütmeye çalışırken, diğer yandan virüsle mücadelede aktif bir şekilde görev aldılar.
ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin bu akşamki konuğu olacak Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, hem koronavirüsle mücadele döneminde yapılanları hem de Tarım Yılı dolayısıyla yürütülen projelerini anlatacak. Gözlem Kulesi, bu akşam 20.30'da ASTV'de.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.