Hava Durumu

Hazine yerelin sesini duymak istedi, Bursa ses verdi

Yazının Giriş Tarihi: 19.06.2021 07:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.06.2021 07:18

Koronavirüs pandemisi, başta insan sağlığı olmak üzere hayatın her alanını altüst etti.

Üretimden ticarete sosyal yaşamdan iletişime kadar önümüzdeki yıllarda da etkisini sürdürecek değişimler çağına girdik. Önümüzdeki yıllarda koronavirüs pandemisi öncesi ve sonrası konuşmaları yapılacak. İnsan uygarlığının milatlarından biri haline gelecek.

Bakanlar, pandemi nedeniyle zor günler yaşayan üretim ve ticaret sektörlerinin sesini çevrim içi toplantılarla duyuyorlardı. Dijital ortamda gerçekleştirilen bu toplantılar, gidip görme ve dinleme kadar etkili olmuyordu.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, pandeminin etkilerinin nispeten azalmasıyla yerelin sesini yerinde duymak için Anadolu turuna Bursa'dan başladı.

Bursa'nın seçilmesi önemli.

Her ne kadar İstanbul ihracat sıralamasında birinci sırada yer alsa da üretimin kalbinin attığı, birçok sektörün lokomotif işletmelerinin bulunduğu kent Bursa.

Zaten Bakan Elvan da konuşmasının başında şu sözlerle özellikle Bursa vurgusu yaptı:

'Otomotivin ve tekstilin kalbi burada atıyor. Türkiye'nin otomobilinin Gemlik'ten yola çıkacak olması elbette tesadüf değil. Çekim merkezi konumunda olan Bursa, bölgesel gelişme açısından da çevre illerin kalkınmasında bir kaldıraç görevi üstleniyor. Dolayısıyla taşıdığınız bu potansiyel, ülkemize de yüksek katma değer, üretim çeşitliliği ve istihdam olarak geri dönüyor. Bu etkileyici performans, sizleri bir rol model olarak da öne çıkartıyor'

Konuşmasında, pandemi döneminde üretimde sürdürülebilirliği sağlamak için benzersiz adımlar atıldığı vurgusu yapan Bakan Elvan, kısa çalışma ödeneği, işsizlik ödeneği, nakdi ücret desteği ve normalleşme desteği uygulamalarıyla 9,5 milyon kişiye 55 milyar liralık destek sunulduğunu, desteklerin toplam tutarının yılsonuna kadar 191 milyar liraya ulaşacağını ifade etti.

Bundan sonraki süreçte de ihtiyaç duyan her kesimin yanında olmaya devam edeceklerini ve gereken tedbirleri gereken zamanda alacakları mesajını veren Elvan, ' Kimsenin bundan en ufak bir kuşkusu olmasın' dedi.

Bakan Elvan konuşmasındaki asıl vurgusu ise enflasyonla ilgiydi. En önemli politika önceliğinin fiyat istikrarının sağlanması olduğuna dikkat çeken Elvan şöyle devam etti:

'Enflasyon nitelikli ve sürdürülebilir büyümenin önündeki en temel engeldir. Yüksek enflasyonun olduğu bir ortamda, sanayici de önünü göremez, sağlıklı karar alamaz, uzun vadeli yatırım yapmaya da cesaret edemez. İşte bu yüzden, enflasyonla mücadele tüm politikalarımızın merkezinde yer alıyor. Biz bu sorunu bir bütün olarak ele alıyoruz. Para, maliye, finansal sektör ve yapısal politikalarımız uyum içinde hareket ediyor. Kısa vadeli kazanımlar uğruna, asla enflasyon hedefimizden kopmayacağız. Enflasyonla mücadelede, beklentiler kanalının ne denli kritik bir rol oynadığını biliyoruz. Kararlı duruşumuz ve uygulanan politikalar, enflasyonda yukarı yönlü beklentilerin de kırılmasında rol oynayacak'

Geçmişte de benzer durumların yaşandığı hatırlatması yapan Elvan, 'Attığımız adımlar sayesinde enflasyonu gayet başarılı bir biçimde tek hanelere indirdik. Yine benzer bir başarı hikayesi yazacağız, ancak bunun için sizlerin de sabrınıza ve desteğinize ihtiyacımız var' mesajını verdi.

BTSO BAŞKANI BURKAY, BAKANDAN NELER İSTEDİ?

Bakan Elvan'dan önce konuşan toplantının ev sahibi Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa'nın 17 organize sanayi bölgesi ve 1 serbest bölge ile Türkiye'nin sanayi başkenti konumunda bulunan Bursa, ülkemizde gelir seviyesi en yüksek 4 ilden biri olduğu vurgusu yaptıktan sonra kent olarak 6,6 milyar dolarlık ticaret fazlası ve 26 milyar dolarlık dış ticaret hacmiyle Türkiye'nin ihracat odaklı büyüme hedeflerine katkı sağlamayı sürdürdüğünü ifade etti.

'Bursa'da ve ülkemizde çok ciddi bir yatırım iştahı bulunuyor' vurgusu yapan Burkay, iş dünyasının sahip olduğu bu potansiyeli ortaya çıkarabilmek için faiz ve enflasyon koşullar ile birlikte yatırım ortamını güçlendirici adımlar atılmasının önemli olduğunu söyledi.

Burkay, ardından Bursa'dan iş dünyasının taleplerini sıraladı:

* İşletmelerimiz ilave net işletme sermayesi ihtiyacını karşılamada zorluk yaşıyor. Bu ihtiyacın giderilmesi için uygun kredi paketi desteklerinin sağlanması bekliyoruz.

*Geçen yıl uygulanan çek ödeme destek kredisinin yeniden devreye alınmasını da talep ediyoruz.

*Sanayi ve hizmet sektöründeki küçük ve orta ölçekli firmalara yönelik olarak özel kredi destek paketlerinin uygulanmasının faydalı olacağına inanıyoruz.

*200 milyar dolar ihracat hedefine ulaşabilmek için firmaların Eximbank nezdindeki hem kredi limitleri hem de alacak sigortası limitlerinin güncellenerek artırılmasını talep ediyoruz. Merkez Bankası kaynaklı TL cinsi reeskont kredileri uygulanmasının da faydalı olacağına inanıyoruz.

* Firmaların yeni kredi ihtiyacının artacağı önümüzdeki dönemde de KGF'nin imkanlarının genişletilmesini bekliyoruz.

*Esnaf ve sanatkarlar için sağlanan düşük faizli kredi, borç erteleme ve yapılandırma gibi olanaklardan, aynı sektörde yer alan ve pandeminin ekonomik etkilerinden aynı ölçüde etkilenen birinci sınıf defter tutan tüzel nitelikteki firmalarımızın da faydalanabilmesi önem arz etmektedir.

*Mevcut şartlarda pandemi döneminde uzun bir süre kapalı kalan ve ötelenen borçları ile tekrar karşı karşıya gelecek olan firmalarımızın tahakkuk eden kamu yükümlülüklerinin bir bölümünden vazgeçilmesi bu işletmelerimize toparlanma sürecinde önemli bir katkı sağlayacaktır.

*Başta turizm-konaklama, hizmet, kültür-sanat, eğitim gibi sektörlerimizi kapsayacak şekilde hibe desteklerinin genişletilmesi, kısa çalışma ödeneğinin yıl sonuna kadar uzatılması, 2020 yılında kullanılan destek kredileri için öteleme veya yeniden yapılandırma imkanı sağlanması ve 30 Haziran 2021 tarihinde sona erecek kanuni takibe alınma yasağının uzatılması da iş dünyamızın başlıca talepleri arasında yer almaktadır.

Bakalım, Burkay'ın iş dünyası adına yaptığı bu talepler nasıl karşılık bulacak?

KISA BİR MOLA...

Pandemi, ekonomi, müsilaj, Bursa'nın sorunlarıyla yüklü bir yıllık periyodu geride bıraktık. Biraz dinlenme ve tatil zamanı geldi.

Yine Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin turuna çıkıyorum. 15 gün sonra izlenimlerimi aktaracağım yazıyla döneceğim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.