Hava Durumu

Hiçbir kere hayat bayram olmadı ya da her nefes alışımız bayramdı

Yazının Giriş Tarihi: 27.05.2020 08:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.05.2020 08:07

Koronavirüs günlerinde, başlıkta yer alan 'Bulutsuzluk Özlemi'nin 'Sözlerimi Geri Alamam' şarkısındaki bu dizeler dilime takıldı.
Dizenin sonu da 'Bir umuttu yaşatan insanı' sözleriyle tamamlanır.

Sanatın nasıl bir zaman ve mekan tanımayan bir güzellik olduğunun göstergesi bu şarkı. Yazıldığı yıllarda korona belası ve onun tahrip ettiği akciğerler nedeniyle nefes almanın insana bayram sevincini yaşatacağı dahi bilinmiyordu.
Koronavirüs gölgesi altında evlere kapanarak bir bayram yaşadık.
Yüzyılların birikimi bayram ritüellerimizin hiçbirini yapamadık. Gerçi, son yıllarda uzatmalı bayram tatilleri nedeniyle bunları çoktan terk etmiştik ama yine de hâlâ ısrarla sürdüren büyüklerini ziyaret edip, bayramlaşan nesil henüz tükenmedi.
Aslında evlere kapandığımız bu bayram bize ders de verdi. Farkında dahi olmadan hoyratça kullandığımız ve tahrip ettiğimiz güzelliklerin ne kadar değerli olduğunu gösterdi.

Evde kapalı bayram geçirmemizden çıkaracağımız bir ders daha var.
Her bayramda, önündeki veya sonundaki hafta sonu tatilleriyle birleştirilir. Kimi zaman 11 güne kadar uzatılırdı. Bunu fırsat bilenler de tatil yörelerine ya da memleketlerine koşardı. Koşardı dediğime bakmayın araçlara atlayıp yollara koyulurduk.
Arkasından da 'bayramda yollar kan gölüne döndü' haberleri. Merak edip baktım. Geçen yıl 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde 136 trafik kazasında 62 kişi ölmüş, 536 kişi de yaralanmıştı. Kurban Bayramı'nda da 52 kişi yaşamını yitirmiş 427 kişi de yaralanmıştı.
Bu bayram gördüğüm kadarıyla henüz ölümlü trafik kazası gerçekleşmedi.
Ne güzel bir haber değil mi?
Unutmadan yazayım. Sanırım eve kapanmak bir tek kadın cinayetlerini önlemedi. Onu da önleyecek virüs çıksa keşke...

KORONAVİRÜS YOLLARA YARADI

Koronavirüs yüzünden hafta sonları uygulanmaya başlanan sokağa çıkma yasakları, Bursa'da yollara yaradı.
Düşünsenize; normal zamanlarda İstanbul 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki trafik yoğunluğuna sahip Merinos-Acemler arasını asfaltlama için kapattığınızda neler yaşanırdı?

ASTV'nin ana haber bülteninde İrem Özyılmaz'ın konuğu olan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, sokağa çıkma yasaklarının birçok sorunu çözmek için fırsat yarattığını söyledi.
Asfaltlama ve bakım yapılan bölgelerin 7/24 trafik akışı bulunan ana arterler olduğuna dikkati çeken Aktaş, Merinos ve Acemler arasındaki bölgeyi örnek gösterdi: 'Bu güzergah gidiş-geliş toplam 5 kilometre. Biz bunu normal şartlarda yapmaya kalksak bir tarafı bir ay sürerdi.'
Sokağa çıkma yasağı değerlendirilerek 25 kilometre şehir içi yolda 70 bin ton asfalt uygulaması gerçekleştirdiklerini de vurgulayan Aktaş, ana arterlerin yanı sıra 15 yıldır yoğunluk nedeniyle girilemeyen Yeşil, Namazgah, Emirsultan ve Muradiye Külliyesi bölgesindeki yolların da yenilendiğini sözlerine ekledi.
Laf aramızda yeni yollar bayağı konforlu olmuş. Nerdeyse 20 yaşına ulaşan aracımdan Acemler-Merinos arasında hiç ses gelmedi. Yollar böyle olursa araç ömürleri de uzayacak sanırım.

ACUN'UN DÜNYA REKORU VE YENİ YAYINCILIK

Yayıncılık artık konvansiyonel araçlarından yeni mecralara yöneliyor. Koronavirüs, birçok alanda olduğu gibi yayıncılık anlayışının bu yönelişini hızlandırdı.

Dijitalleşme konusunu yakından takip eden gazeteci arkadaşım Özcan Yazıcı, sosyal medya hesabından YouTube CBO'su (Chief Business Officer) Robert Kyncl'ın 2016'da yaptığı konuşmayı sosyal medya hesabından aktarmış.

Kyncl konuşmasında klasik anlamda yapılan TV yayıncılığının 2020 yılında biteceği, internet trafiğinin yüzde 90'ının video kaynaklı olacağı ve tüm video içeriğinin yüzde 75'inin de internet kaynaklı olacağı öngörüsünde bulunmuş.
Kyncl'ın öngörülerini pandemi hızlandırdı. Televizyon yayıncılığında Netflix gibi platformlar düzeni altüst etti. İnternet üzerinden yayın yapan bu platformların yanı sıra youtuber'lar, internet ortamında kasırga gibi esiyor. Milyonlarca izleyicisi olanlar var.

Siyasi parti liderlerinin konuşmaları televizyon kanallarının yanı sıra sosyal medya platformlarından da yayınlanmaya başlandı.
Survivor yapımcısı Acun Ilacalı'nın önceki akşam Instagram üzerinden gerçekleştirdiği dünya rekoru da yayıncılığın yeni mecrasının işaret fişeği adeta. Birkaç dakika içinde 3 milyon izleyiciyle buluşmak bir çağın kapandığının göstergesi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.