Hava Durumu

Hızlı tren Mustafakemalpaşa’ya da gelecek mi?

Yazının Giriş Tarihi: 10.01.2023 07:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.01.2023 07:48

Zaman zaman Bursa’nın Ankara’ya en uzak il olduğu eleştirisi yapılır. Bunun gerekçesi olarak da tek bağlantının karayoluyla sağlanması gösterilir.

Yenişehir’den Ankara’ya uçak seferi yok. Olsa bile Yenişehir’e gidip uçağa binmek ve Ankara yolculuğu dört saat. Sabiha Gökçen’i kullanmak için bir saat daha ilave etmeniz gerekir. Bir de otoyol ve köprü ücretlerini de katarsanız tercih edilecek bir alternatif değil. 

Tek alternatif, her ne kadar duble yol olsa da otoban konforu olmayan karayolu. Otobüsle 5 saat, özel araçla giderseniz 3,5 saat. Oysa Türkiye’nin bir ucundaki Van veya Kars’tan Ankara’ya uçakla bir saatte ulaşmak mümkün.

O yüzden Bursa yıllardan beri demiryolunun kentin ulaşım alternatifleri arasına alınmasını istiyor. Madalyonun diğer bir yönü de pandemi ile birlikte artan taşıma maliyetleri nedeniyle raylı sistemin çok daha ekonomik oluşu.  Bursa gibi sanayi ve ihracatın lokomotifi bir kent için yolcu taşımacılığı kadar sanayinin raylı sistemlerle limanlara ulaşması önemli.

Bursa, hızlı tren konusunda geç kaldı ama projeye önce Bandırma limanı, ardından Balıkesir hattının eklenmesi teselli ikramiyesi oldu.

Bu kez inşaat hızlı ilerliyor ve 2 Ocak’ta Bursa’ya gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun verdiği bilgiler de bunu gösteriyor.

Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı’na bağlantılı çiftli hatlı Bandırma’nın eklenmesiyle 201 kilometreye çıkan hızlı tren projesinde, Bakan Karaismailoğlu’nun verdiği bilgiye göre, rayların üretimine de başlandı ve 10 bin ton ray sahaya indirildi. İstasyon proje çalışmaları ise devam ediyor.

Buradaki teknik bilgilerin yanında en önemli ayrıntı istasyonlar. Yeni eklenen Karacabey- Balıkesir hattının yakınından geçtiği Mustafakemalpaşa ilçesi de istasyon bekliyor.

ASTV’de yayınlanan Gözlem Kulesi programına katılan AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, ulaşım yatırımlarını anlatırken, Bakan Karaismailoğlu’nun Bursa gezisinde bu konuyla ilgili yaşanan gelişmeleri anlattı.

Buradan sizler vasıtasıyla Mustafakemalpaşalı hemşerilerime sesleniyorum’ diyen Dr. Esgin, bu talebin gezi sırasında AK Parti Bursa Milletvekilleri Bakan ve ilgili genel müdüre iletildiğini söyledi. Dr. Esgin şöyle devam etti:

‘Karacabey’den sonra Mustafakemalpaşa’da istasyon talebimiz var. Projeler henüz netleşmedi. Güzergahla ilgili çalışmalar var.   Sayın bakanımız da bu istasyonun dahil edilmesi noktasında olumlu görüşünü ifade etti. Ankara ‘da bu işi takip ediyoruz’


GEMLİK BAĞLANTISINI UNUTMAYALIM… 

Hızlı tren inşaatının çok hızlı ilerlediğine de vurgu yapan Dr. Esgin, 50 kilometrelik Yenişehir-Osmaneli etabının tünel olan 13 kilometresinin 10 kilometrelik bölümü 12 ayda bittiğini hatırlattı.  Yenişehir ve Osmaneli’ndeki şantiyelere ilaveten Hasköy’e şantiye kurulduğunu, önümüzdeki günlerde de Karacabey’e şantiye kurulacağını kaydeden Dr. Esgin, inşaatın eş zamanlı olarak 23 ay sonra tamamlanacağını sözlerine ekledi.

Hızlı trenle ilgili gelişmeler hem bakanın hem de Dr. Esgin’in verdiği bilgilere göre oldukça sevindirici. Aslında, eskilerin deyimiyle mütemmim cüzü, yani tamamlayıcı parçası Gemlik liman bağlantısının sağlanması. Üstelik burada Türkiye’nin en büyük limanları, serbest bölge ile Türkiye’nin gururu TOGG da var. Er geç buraya raylı sistem zaruri hale gelecek. Hazır proje başlamışken bunu eklemek büyük fayda sağlayacaktır.


BURSA TURİZM HEDEFLERİNİ BÜYÜTÜYOR

AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin’in önem verdiği konulardan biri de turizmin geliştirilmesi. Parlamentoya seçilmeden önce Bursa Sağlık Turizmi Derneği’nin (BUSAT) kurucu başkanı olan Dr. Esgin, dün TÜRSAB Güney Marmara Başkanı Murat Saraçoğlu ve yürütme kurulu üyelerini ziyaret etti.

Ziyaret sırasında turizmin en önemli unsurlarından biri olan daha ulaşılabilir bir Bursa için çalıştıklarını ifade eden Esgin, yurt içi destinasyonların yanı sıra Balkanlar ve Orta Doğu ülkelerine düzenlenecek seferlerle bunu güçlendirmeye çalışacaklarını söyledi.

TÜRSAB Güney Marmara Başkanı Murat Saraçoğlu da,  Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılı olması dolayısıyla 2023’e büyük önem verdiklerini dile getirerek, turizmciler olarak beklentilerini açıkladı.

Yenişehir Havalimanı’na yurt dışından charter seferlerinin başlatılmasını ve yurt içi destinasyonların da arttırılmasını isteyen Saraçoğlu, ayrıca Yenişehir Havalimanındaki alt yapı ve konforun da daha iyi hale getirilmesini beklediklerini söyledi.

Saraçoğlu, Bursa’nın turizmin yeni trendleri konusunda kendisini geliştirmesi gerektiğini de ifade ederek, ‘Turistlere yeni bölgeler sunmak için çalışmalar yapıyoruz. Bu bağlamda önümüzdeki günlerde Mustafakemalpaşa ve Karacabey’e bir info gezisi düzenleyeceğiz’ dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.