Hava Durumu

İddialara yanıt, kaçakla mücadeleye devam sözü verdi

Yazının Giriş Tarihi: 08.12.2021 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.12.2021 08:08

Kaçak yapılaşma Bursa'nın en büyük sorunlarından biri. Büyüme hızına, planlar yetişmeyince kentin neredeyse yüzde 60'lık bölümü kaçak ve imara aykırı yapılardan oluştu.

Ulaşımdan devletin temel hizmetlerinin vatandaşa ulaştırılmasına kadar tüm kent sorunlarının esas kaynağı da kaçak yapılaşma. Aslında bu işte gelmiş geçmiş hükümetlerin de sorumluluğu var. Çünkü son 50 yılda neredeyse 5 yılda bir çeşitli adlar altında çıkarılan imar afları, bir nevi teşvik işlevi gördü. Hapis cezası gibi yaptırımlar bile kaçak yapılaşmanın önüne geçemedi.

'Nasıl olsa önümüzdeki yıl seçim var' diye kaçak ve imarsız yapılar özellikle kırsal alanlarda mantar gibi bitmeye başladı. Koronavirüs pandemisi de buna tuz biber ekti. Kentteki yaşamdan uzaklaşmak isteyenler, Uludağ'ın eteklerinden birinci sınıf tarım yapılan alanlara kadar neredeyse kentin birçok bölgesinde arazi alarak bina yapma hayali kurdu veya yaptı.

Uludağ eteklerinde yer alan Kestel, bu hayalleri kuranların son yıllardaki gözdesi haline geldi. Sanki İmar Barışı devam ediyormuş gibi doğal sit alanlarında yapılar yükselmeye başladı.

Geçtiğimiz günlerde Kestel Belediyesi'nin yurt dışında yaşayan bir kişiye ait binayı yıkmasıyla ilgili yapım sürecinden başlamak üzere içinde maddi menfaat konularının da yer aldığı, belediye görevlilerinin adının geçtiği iddialar ortaya atıldı.

Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır, dün bu iddialara Merinos AKKM'de düzenlediği basın toplantısında yanıt verdi. Konuşmasına Kestel'deki kaçak yapıyla mücadele çalışmalarını anlatarak başlayan Tanır'ın verdiği bilgiye göre 2017 yılından beri ilçe sınırlarında 654 kaçak yapı zaptı tutuldu ve bunların 117'si hakkında yıkım kararı uygulandı.

Yıkımı gerçekleştirilen iki yapımın fotoğraflarını da paylaşan Tanır, 'Yıkılan binalardan biri yurtdışında yaşayan bir şahsa ait. 100 metre yakınındaki kaçak yapının yıkılmasını görmesine rağmen binayı yapmakta ısrar etti' dedi.

Kamuoyuna yansıyan iddialarla ilgili olarak savcılığa suç duyurusunda bulunacağını ifade eden Tanır, süreci ise şöyle anlattı:

'Biz bir tarım fuarı için yurt dışına gittik. Burada belediyemizden bir müdür arkadaşımızın Almanya'da yaşayan yakını olan şahıs süreç içinde bizimle yakından ilgilendi. Sonraki aylarda kendisi Kestel'e geldiğinde aynı misafirperverliği sergiledik. Ancak bu ilginin Kestel'de sit alanında yaptırmayı planladığı kaçak lüks villası için yapıldığını çok sonra öğrendim. Öğrendiğim gün binanın kaçak olarak yapılmaya başladığını gördüğüm andır. Derhal talimat verdim tutanak düzenlendi ve yıkıldı'

Binanın yıkılmasının yanı sıra Kestel Belediyesi'nde idari tasarruf da gerçekleştirildi. Tanır'ın yaptığı açıklamaya göre, binası yıktırılan yurtdışında yaşayan kişiyle ticari faaliyetler içinde olduğu iddia edilen belediye başkan yardımcısı da yapılan görüşmeler sonucu görevinden istifa etti. Ancak meclis üyeliği devam ediyor.

'Kestel'e parsel parsel gözünü diken herkesin karşısında olmaya devam edeceğim' diyen Tanır, şöyle devam etti: Tehditler karalamalar beni yolumdan döndürmeyecek. Benim Allah'tan başka kimseden korkum yok. Kestelli hemşerilerimin güveni ve desteğinden başka gücüm yok'

Kestel'deki iddialar karşılıklı olarak yargıya taşındı.

Elbette ki kimin haklı veya haksız olduğu mahkeme sonucunda belli olacak. Ancak, şu bir gerçek ki Bursa'nın kaçak yapıyla sınavı hiç bitmeyecek.

ALTUN: TÜRKİYE'DE BAROLAR BİRLİĞİ'NİN VARLIĞINI HERKES HİSSEDECEK

Türkiye Barolar Birliği'nin 36'ncı Genel Kurulu'nda Ankara Barosu Başkanı Ramiz Erinç Sağkan, Metin Feyzioğlu'nu geride bırakarak Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) yeni başkanı seçildi. Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun da TBB Yönetim Kurulu'na seçilenler arasında yer aldı.

Gürkan Altun'u arayarak hem kutladık hem de TBB'deki değişimi sorduk. Altun'a göre, beklenen sonuç genel kurulda gerçekleşti. Aylardan beri sahada olmanın neticesi elde edildi. Sürecin iki yıldan beri devam ettiğini anlatan Altun, şöyle devam etti:

'80 baro başkanı olarak yola çıkılmıştı. Geçen sürede eksilenler ve artanlar oldu. Bizim bir akdimiz vardı; tek adayla seçime katılmak. Kasım ayının ikinci haftasında Eskişehir'de toplandık. 41 baro asaleten 3 baro da vekaleten toplantıya katıldı. Ben, Kocaeli Baro Başkanı Bahar Candemir ve Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan. Genel eğilim Sağkan çıkınca o aday oldu'

Seçimi kazanan Sağkan'ın ilkeleri ve manifestolarını kamuoyu ile paylaştığını ifade eden Altun, şunları söyledi: 'Bundan sonra hiçbir avukat barosuz birliksiz olmayacak. Hiç kimse kendisini savunmasız ve yalnız hissetmeyecek. Genel olarak tüm yurttaşlar Türkiye'de barolar birliğinin varlığını hissedecek. Bu bir işaret fişeği. Avukat yurttaşın sözcüsüdür ve yanında yer alır. Bizler, avukatlık kanununa göre yemin etmeyiz. Hukuka bağlı kalacağımıza yemin ederiz. Hukuk bizim temel kıstasımız. Hukuk çerçevesinde herkesle uzlaşır ve herkesle buluşuruz ama iktidar kim olursa olsun söyleyeceklerimizi söyleriz. Ama sırf bugün iktidara çatmadık gibi bir anlayış içinde olmayız. Her hukuksuz anlayışa karşı durma anlayışımız olacak. Barolar birliğinin unuttuğu görevlerini hatırlatmasını sağlayacağız'

CHP EKONOMİ MASASI BURSA'YA GELİYOR

CHP Ekonomi Politikaları ve İşveren Örgütlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak başkanlığında, genel başkan yardımcıları, milletvekilleri ve Parti Meclisi üyelerinin de yer aldığı CHP Ekonomi Masası yarın Bursa'ya gelecek.

Program hakkında bilgi veren CHP İl Başkanı İsmet Karaca, Faik Öztrak, Lale Karabıyık, Ahmet Akın, Çetin Osman Budak, Orhan Sarıbal, Gökhan Zeybek, İlhami Özcan Aygün ve Akın Türeli'nin yer aldığı heyetin Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda iş dünyasıyla bir araya geleceğini söyledi. BTSO'nun ardından üç eşzamanlı toplantıda, BSMMMO, BESOB ve Ziraat Odası ile görüşmeler yapacak heyet kapalı- çarşı'yı da ziyaret edecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.