Hava Durumu

İhracat şampiyonu Bursa, dış ticaret merkezi kuruyor

Yazının Giriş Tarihi: 17.07.2020 08:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.07.2020 08:24

Bursa, 16 milyar dolarlık ihracat ve 6 milyar dolarlık dış ticaret fazlasıyla ekonominin lokomotif kenti.

İstanbul'un ardından ihracatta ikinci sırada yer alan Bursa'da kayıtlı 6 bin dış ticaret yapan firma var. Bunların 4 bin 500'ün belirli aralıklarla, bin 500'ü ise sürekli ihracat gerçekleştiriyor.

İşin ilginç yönlerinden biri Bursa'nın ihracatının büyük bölümünü ise bu bin 500 firmanın yüzde 10'u gerçekleştiriyor.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Dış Ticaret Konseyi, ihracat yapan firma sayısını arttırmak, özellikle KOBİ'lerin korkularını atarak ihracata teşvik etmek amacıyla proje başlattı.

BTSO Dış Ticaret Konseyi, odanın en aktif bölümlerinden biri. Dış ticaretle ilgili Uludağ Gümrükler Bölge Müdürlüğü, BEBKA, Ticaret İl Müdürlüğü, Eximbank, Bursa Uludağ ve Bursa Teknik Üniversitesi gibi kamu kurumlarının da yer aldığı konsey, dün bir araya geldi.

Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Koçaslan'ın da katıldığı toplantıda, Bursa Dış Ticaret Merkezi kurulması kararının alındığı belirten BTSO Meclis Başkan Vekili ve Dış Ticaret Konseyi Başkanı Murat Bayizit, merkezin BTSO'nun kurumsal hafızası ve Küresel Fuar Acentası'nın alt yapısı kullanılarak faaliyet göstereceğini ifade etti.

2021 yılında faaliyete geçecek merkezin daha önce hiç ihracat yapmamış firmaları dış ticarete alıştırmak, yapanları da listenin yukarısına çekmek için faaliyet göstereceğini kaydeden Bayizit, merkezin hazırlayacağı özel yazılımla KOBİ'lere yol haritaları hazırlanacağını, mevzuat işlemlerinin kolaylaştırılacağını vurguladı.

Konseyin bu toplantıda aldığı ikinci önemli karar da ithalat ile ilgili oldu. Bursa Uludağ Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilecek projede Bursa ve Türkiye ithalatı mercek altına alınacak. Bir doktora tezi olarak gerçekleştirilecek çalışmada, sanayinin ihtiyaç duyduğu ara hammaddeler hariç, özellikle tüketime yönelik tüm kalemler incelenerek, raporlar hazırlanacak.

Murat Bayizit'e dış ticaretteki son durumu ve firma temsilcilerinin moral ve motivasyonunu da sorduk.

Bursa ihatacının ocak ve Şubat aylarında artış eğiliminde olduğunu ve yüzde 16'lık bir yükselme görüldüğünü hatırlatan Bayizit, 'Marttan itibaren düşmeye başladı. Nisan ve Mayıs kötü geçti. Ancak haziran çok iyi geldi. Kaybı yüzde 12'ye kadar düşürdük. Rakamlar iyiye gidince moraller de düzeldi. Temmuz ayında başa baş duruma gelip normal seyrine dönmesini bekliyoruz' dedi.

AKŞENER'LE GÖRÜŞÜP, YARIŞA KATILDI

Geçen hafta 9 Ağustos'ta yapılacağı açıklanan İYİ Parti İl Kongresiyle ilgili adaylar arasındaki yarış hızlandı. Kurucu il başkanı olan ve milletvekili adayı olduğu için görevinden istifa eden Yüksel Yılmaz, Selçuk Türkoğlu ve Zafer Milli'nin ardından üçüncü aday olarak yarıştaki yerini aldı.

İYİ Parti Genel Merkezi'nde önceki gün Bursa konuşuldu. İl Başkanı Dr. Yahya Bahadır ve adaylık sinyali veren Yüksel Yılmaz, Genel Başkan Meral Akşener ile ayrı ayrı görüştü.

Dr. Bahadır, görüşmede Bursa ile ilgili genel bir değerlendirme yaptıklarını belirterek, adaylık kararını yönetim kurulu ile görüştükten sonra bugün açıklayacağını söyledi.

Aktener'le görüşmesinde aday olacağını ifade ettiğini söyleyen Yılmaz, 'O da memnuniyetini ifade etti. Her adaya aynı mesafede olduğunu söyledi' dedi.

Dr. Bahadır'ın muhtemelen aday olmayacağını belirten Yüksel Yılmaz, demokrasi mücadelesi şeklinde geçen kuruluşunun ardından İYİ Parti'nin girdiği seçimlerde rüştünü ispat ettiğini ve 18 yıldır yenilgi yüzü görmeyen AK Parti'nin yenilgiyle tanıştığını savundu. İYİ Parti'nin önümüzdeki süreçte Türkiye'nin kaderini belirleyeceğini de ifade eden Yılmaz, İYİ Parti'nin layık olduğu hedeflere ulaşması için bütün renklerin ve kokuların yer aldığı bir yönetim oluşturacağını ve önümüzdeki hafta resmi adaylık açıklamasını yapacağını sözlerine ekledi.

KARACA, YIKILAN OKULLARI SORDU

CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, depreme dayanıksız oldukları gerekçesiyle yıkılan Devrim Şehidi Kubilay'ın mezun olduğu Çelebi Mehmet Lisesi, Demirtaş Endüstri Meslek Lisesi ve Merinos İlkokulu arazilerinde incelemelerde bulundu.

Koronavirüs salgını sonrası derslik ihtiyacı daha da artan Bursa'da yıkılan okulların yerine yenilerinin yapılmamasının krize neden olduğunu savunan Karaca, okulların yapımı için Milli Eğitim Bakanlığını göreve çağırdı.

Karaca, MEB'in asıllarına uygun okul projeleriyle, Atatürk ve annesi Zübeyde Hanım'ın adlarını korumasını da istediklerini sözlerine ekledi.

İZ BIRAKMA DAVETİ

Türkiye'nin 60 yıllık hayali yerli ve milli otomobilin üretileceği Gemlik'teki fabrikanın temeli 18 Temmuz Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılacak.

Fabrika ve açılış ile ilgili çalışmaları an be an takip ederek sosyal medya hesabından paylaşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, dün sosyal medya hesabında fabrika alanında gece yapılan çalışmaları paylaşarak, törenin 17.30'da gerçekleştirileceğini bildirdi.

Yerli ve milli otomobili üretecek olan TOGG da sosyal medya üzerinden duyuru yaparak Türkiye'yi 'tarihe iz bırakmaya' davet etti.

Kampanya kapsamında TOGG'un Gemlik'teki üretim tesisine adını yazarak bu tarihi ana iz bırakmak isteyenler "www.yeniliktebendevarim.com" adresine davet ediliyor. Siteye girip adını yazan herkes, adı ve altında "#YenilikteBendeVarım" etiketli bir sertifika ve iki farklı fotoğrafı indirerek sosyal medya hesaplarında paylaşabiliyor. Etkinlik boyunca sitede toplanacak olan isimler Gemlik'teki üretim merkezinde bir kapsül içinde saklanarak tarihe bir iz olarak kalacak.

Bu arada ben de siteyi ziyaret edip kapsüle adımı yazdırdım... Ne de olsa O da Gemlikli...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.