Hava Durumu

İki fotoğraf arasındaki fark; Bursa'nın aslına dönüşü

Yazının Giriş Tarihi: 14.12.2021 08:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.12.2021 08:11

Osmanlı, fethettikten sonra kale yerleşiminden ibaret olan Bursa'yı çağının ilerisinde modern bir kent haline dönüştürdü. Bunun nüvesi ise hanlar bölgesiyle başladı. Ticaret ve sosyal yaşamın şekillendiği bu model, Osmanlı'nın Balkanları fethetmesiyle o coğrafyada da hakim oldu.

Bu benzetmeyi Yahya Kemal Beyatlı, 'Kaybolan Şehir' şiirinde çok güzel ifade eder; Üsküp ki Şardağ'ında devamıydı Bursa'nın

Sadece Üsküp değil, Bosna'da, Manastır'da da birer Bursa modeli görürsünüz. Ticaretin kalbinin attığı bu merkezler günümüzün AVM'lerinin atası olarak da sayılır.

Geçen zaman içinde Bursa, bu güzelim şehir modelinin çevresini beton yığınlarıyla kapatırken, Bosna ve Üsküp korumayı başardı. Yıllar sonra bu değerin farkına varıp, korumaya ve ayağa kaldırmaya başladık. Bu konuda Recep Altepe, hem Osmangazi hem de büyükşehir belediye başkanlığı dönemlerinde tarihi adımlar attı. Hanlar Bölgesi'nin de aralarında bulunduğu değerlerin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girişi ise moda deyimle kırılma noktası oldu. Artık işin farkına varmış, Bursa'nın aslına dönüşü ile ilgili adımlar peş peşe gelmeye başlamıştı.

Son 30 yılda göreve gelen tüm belediye başkanlarının hayalini süsleyen ve halen İYİ Parti Grup Başkanı olan Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu'nun seçim beyannamesine, merhum Hikmet Şahin'in gelecek dönem projeleri arasına giren hanlar bölgesinin önünün açılması Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a nasip oldu. Tabii Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın da desteğini unutmamak lazım.

Aktaş, projede gelinen durumu önce gün sosyal medya hesabından paylaştı. Drone'la çekilen iki ayrı fotoğraf arasındaki 37 farkı sordu. 37'den kastı, yıkılan bina sayısıydı. Aslında bu Bursa'nın özüne dönüşünün işaret fişeği.

Aradaki farkı gösteren fotoğraflar büyük yankı buldu. AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan da, farkı, Bursa turizmine katkı, ortaya çıkan enfes bir tarihi siluet ve büyük emek büyük gayret' sözleriyle yorumladı.

Bu proje gerçekten Bursa'nın geleceğine damga vurma özelliği taşıyor. Bundan sonra gelecek yerel yöneticiler de bunu ileri götürmek için çaba sarf edecek.

Bölgede neler yapıldı? Hatırlamak ve geleceğe not düşmek açısından fayda var.

Geçen yıl ağustos ayında Kızılay binasının yıkılmasıyla başlanan çalışmalar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayınlanan 'acele kamulaştırma' kararıyla hız kazandı. Proje kapsamında 15'i normal, 33'ü ise acele kamulaştırma kararıyla toplam 48 parselde 37 binanın yıkımı tamamlandı. Çalışma kapsamında toplam 5336 metrekare alan açığa çıkarılırken; ekipler, bir taraftan yıkımı tamamlanan binaların temel söküm çalışmalarını diğer taraftan da bölgedeki hafriyatın taşınması çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Bu arada, herkesin merakla beklediği proje alanında kalan alışveriş merkezine ait binanın da ocak ayında yıkılacağı Alinur Aktaş tarafından açıklandı.

Öte yandan, yıkımların tamamlanmasının ardından uygulanacak Çarşıbaşı projesi de merakla bekleniyor. Aktaş, daha önce yaptığı açıklamalarda, dereceye giren projeler arasından bir karma oluşturulacağını ve yıkılan Merkez Bankası binasının aynı yerde yapılmayacağını söylemişti.

Şimdi merakla meydan uygulama projesini bekliyoruz... Bunun da kamuoyuyla paylaşılması daha güzel olur.

*****

ÇOK GÜZEL HAREKETLER BUNLAR

Mustafakemalpaşa'da geçtiğimiz günlerde yaşanan gelişmeleri okuyunca aklıma, Çok güzel hareketler bunlar adlı televizyon programı geldi. Kısaca anlatayım; geçtiğimiz günlerde bir binanın duvarına 'Kusura bakma gülüm biz mahalleden böyle gördük. Alper' yazısı önce ilçenin sonra Bursa'nın gündemine oturdu. Yazıyı sosyal medya hesabından paylaşan Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar, fotoğrafa, 'Teknoloji çağındayız Alper, bunlar demode hareketler! Whatsapp durumu varken, İnstagram hikayeleri varken gönlündekileri sosyal medya duvarına mı yazsan? Paylaşımı yaparken mahallenin konumunu da atarsan ilçemizin tanıtımına katkın olur. Yazıyı silerek sana yakışanı yapacağına tüm kalbimle inanıyorum güzel kardeşim..." notunu düşerek paylaşım yaptı.

Bu paylaşım saatler içinde önce Mustafakemalpaşa, ardından Bursa kamuoyunda on binlerce paylaşımla yorumla karşılaştı.

Bir anda en çok merak edilen ismi haline gelen 'Alper' ile buluşan Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar, 11'inci sınıf öğrencisi Alper Tepe ile karalama yaptığı belediyeye ait bina önünde buluştu. Tepe ile birlikte duvarı boyayan Başkan Mehmet Kanar, Alper'e güzel haberi verdi. Alper ve arkadaşlarının grafitiye olan tutkularını öğrenen Başkan Kanar, ilçedeki tüm trafo ve benzer noktaları diledikleri gibi boyamaları için gençlere tahsis ettiklerini açıkladı. Kanar, ayrıca gençlerin Mustafakemalpaşa'yı bir tuvale çevirerek açık sanat galerisi yapmaları için tüm malzemeleri de karşılama sözü verdi.

Kanar, bu güzel ve anlamlı buluşmayı," Meşhur Alper'i bulduk! Ve yakışıklı kardeşimle kolları sıvadık' sözleriyle paylaşan Kanar, ' Mustafakemalpaşalılar, bizim derdimiz gençlerimize had bildirmek, parmak sallamak değil. Amacımız ceza değil teşvik. Onların, özgüvenli, kendilerini özgürce ifade ettikleri, topluma faydalı bireyler olmaları. Sevgili çocuklar ve gençler sizleri çok seviyorum. Siz isteyin biz yapalım. Size sosyal medyadan yalnızca bir 'Tık' uzaklıktayım. Ve her zaman 'Online'yım. Arzu ederseniz çat kapı gelin! Hatta 533 231 6248'dan bana ulaşın lütfen (Sadece çocuklar ve gençler)" diyerek duyurdu.

Alper Tepe de, başkanın daveti ve sonrasında yaşadıkları için tarif etmekte zorlandığını söyledi. Alper Tepe, "Başkanım hayatım boyunca unutamayacağım bir yaklaşım sergiledi. Şimdi, arkadaşlarımla birlikte hayalimizi özgürce ifade edeceğimiz için büyük heyecan ve mutluluk duyuyoruz' dedi.

Z ve Alfa kuşağıyla buluşma yöntemini bulan Kanar'ı kutlamak gerekir...

*****

MUŞ İLDER'DE MEHMET AKİF BİNGÖL DÖNEMİ

Muş İlder 6'ncı Olağan Genel Kurulu, önceki gün Salon 16'da geniş bir katılımla gerçekleşti. Genel Kurulda, Fesih Baykal ile yarışan Eğitimci Mehmet Akif Bingöl, seçimi kazanarak görevi, Mehmet Önder Mutlu'dan devraldı. Seçim sonucunu sosyal medya hesabından 'Yönümüz iyilik, yükümüz insan' başlığıyla değerlendiren Bingöl, ' Muşlu hemşerilerimize yakışır bir demokratik olgunlukla hamdolsun gerçekleştirdik. Kaybedeninin olmadığı seçimli genel kurulda, üyelerimiz yüksek katılımlarıyla özgür iradelerini sandıklarda ifade ederek, kardeşlik, birlik ve beraberlik duygularını göstermiş oldular. Şimdi projelerimizin insan yararına hayata geçirilme, tüm hemşerilerimizi dinleyerek,gönüllerini yaparak,faydalı işler yüklenilme zamanı' mesajını verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.