Hava Durumu

İki oda başkanından Aktaş'a çağrı: Yıkmadan bir kez daha inceleyin

Yazının Giriş Tarihi: 26.06.2020 08:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.06.2020 08:04

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş geçen hafta 7 önemli projeyi kamuoyuna açıklamıştı:
Çelik Palas Oteli'nin 30 yıldan beri atıl duran ek binası 30 Eylül'e kadar yıkılarak 39 dönümlük alanda millet bahçesi yapılacak. Spor salonu ve kapalı yüzme havuzunun da 31 Temmuz'a kadar yıkılarak Atatürk Stadyumu Meydanı'na yapılan Millet Bahçesi'ne dahil edilecek.
ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin konuğu olan Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek ve İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak ile Aktaş'ın açıkladığı projeleri deyim yerindeyse masaya yatırdık.


İlk itiraz, Çelik Palas ek binası ile ilgili araştırma yaparak programa katılan Albayrak'tan geldi.
41 dönüm üzerine kurulan 95 bin metrekarelik kapalı alanı bulunan binada 250 oda, 36 apart daire, 2 helikopter pisti, 3 bin kişilik konferans salonu, 4 katlı 572 araçlık otopark bulunan binanın inanılmaz dayanıklı ve güçlü bir bina olduğunu söyleyen Albayrak, itiraz nedenini şöyle anlattı:
'Binanın bir işlevi daha var. Oradaki yamacı tutuyor. 360 adet 20 metre boyunda fore kazık çakılarak yamacı tutması sağlanmış, İnanılmaz bir masraf yapılmış. Milli bir servet olan binayı yıkmak zorunda mıyız? Kamunun kaynaklarıyla yapılan binayı çöpe atmak yerine hastane ve üniversite binası olarak değerlendirebiliriz. Sayın Aktaş'ın bu kararı bir kez daha gözden geçirmesini istiyoruz. Bu konuyla ilgili Sayın Aktaş'tan randevu isteyip görüşeceğim'

Şirin Rodoplu Şimşek ise Çelik Palas'la ilgili geçen yıl Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle müthiş yoğunluklu bir plan geldiğini ve buna karşı şehir plancıları odası ile birlikte dava açtıklarını hatırlatarak, bununla ilgili görüşlerini şöyle dile getirdi:
'Binayla ilgili iki uç karar. Bu kadar kolay olmamalı. Sayın Albayrak'ın dediğine katılıyorum. Fizibilitesinin çok iyi yapılması gerekir. Yoğunluğu artırılmadan bu binayı kazanabiliriz. Milli servet'

T2 HATTI PROJESİNDEN ÇIKARILACAK DERS

Bursa'da son yılların en tartışmalı ulaşım projelerinden biri Kent Meydanı ile Şehirlerarası Otobüs Terminali arasındaki T2 tramvay hattı. Projesi, ihale süreci ve yarım kalması kent gündeminin en önemli konularından biri oldu. Deyim yerindeyse yılan hikayesine döndü.
Aktaş, düzenlediği basın toplantısında, döviz türbülansı, yüklenici firmanın bakanlığa yaptığı tasfiye talebi yüzünden son 2,5 yıldır fazla mesafe alamadıkları T2 tramvay hattında da sürecin hızlanacağını belirterek, ikmal ihalesinin 31 Ağustos'a kadar gerçekleştirileceğini ve T1 hattı ile entegre edileceğini açıklamıştı.
Toplantıda sorduğum soru üzerine Aktaş, hat projesinde yüksek maliyet nedeniyle değişiklik yapılmayacağını da ifade etmişti.

Programda projede gelinen süreci değerlendiren İMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, projenin başladığı günden beri itirazları olduğunu belirterek, şunları söyledi:
'Oturup tartışsaydık. Neden karşı çıktığımızı anlatacaktık. Ancak kimse dinlemedi. Şimdi bu haliyle atıl durması da yanlış. Beşyol Kavşağı'ndan yeraltına girip, Hafif Raylı Sistem'le entegre edilmesi ideal çözümdü. Ancak Osmangazi Meydanı'nın yapılmasıyla bu ihtimal ortadan kalktı. Keşke zamanında itirazlarımıza kulak verilseydi. Hafif Raylı Sistem, o yapılamazsa lastik tekerlek bu hat için ideal çözümdü. Bu projeden çıkarılacak en önemli ders, ortak aklın ne kadar önemli olduğudur'

SPOR SALONU BURSA İÇİN İHTİYAÇ

İki başkanın spor salonu ve yüzme havuzunun yıkılması kararına da itirazları var. Şimşek, iki binanın da kent belleğinde önemli yeri olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
'Meydana yeşil alana evet ama arkasında Kültürpark, yanında millet bahçesi aşağı tarafta da Merinos Parkı var. Spor salonu ise bölge için bir ihtiyaç . Güçlendirme veya yıkılıp yeniden spor salonu yapılmasını öneriyoruz'

Mehmet Albayrak ise 1972 yılında yapılan binanın yıkılmayacağına karar verilirse inşaat mühendisleri olarak binayı depreme dayanıklı hale getirebilecekleri vurgusunu yaparak, bu konudaki itirazlarını ise şöyle sıraladı:
'Bursa 3 milyon nüfuslu bir kent. Sadece 3 spor salonu var. Biri yıkılırsa 2 tane kalacak. Burası şehir merkezinde tren istasyonuna 50 metre mesafede. Ulaşım sorunu yok. Mevcut tesis 3 bin 500 kişi kapasiteli. Böyle bir tesisi yıkmadan önce şapkayı önümüze koyup bir kez daha düşünelim. Belediye başkanından bu konuyu da gözden geçirmesi için bizzat talepte bulanacağız'
Hem Çelik Palas, hem de spor tesislerinin yıkımı konusu gerçekten Bursa için önemli kararlar. Yeni yeşil alanlara kavuşulmasını Bursa'da istemeyen yoktur. Ancak, yeşil alan kadar kentin spor tesislerine de ihtiyacı var.
Çelik Palas ise kamunun yani bizlerin parasıyla yapılan değerli bir yapı. Göreve başladığı günden beri ortak akıl ve istişare vurgusu yapan Aktaş'ın iki oda başkanını dinlemesinde yarar olduğuna inanıyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.