Hava Durumu

İkinci dönem için 3 hedef ve Bursa için danışma kurulu önerisi

Yazının Giriş Tarihi: 20.10.2021 08:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.10.2021 08:07

İki yıl önce Kent Konseyi Başkanlığı'na seçilen 22'nci dönem Bursa Milletvekili Şevket Orhan, göreve başlar başlamaz üstün zekalılar için Bursa'da bir okul yapılmasına öncülük etmeyi projeleri arasında ilk sıraya koydu. Bu konuda önemli mesafeler almayı da başardı.

Bunun yanı sıra 5 ayrı meclisi ve 33 çalışma grubu olan kent konseyi, Bursa açısından önemli çalışmalara da imza attı. En önemli kültür-sanat faaliyetlerinden biri olan Fotofest, pandemiye rağmen kesintisiz sürdürüldü.

Şevket Orhan, 26 Ekim'de yapılacak genel kurulda ikinci dönem başkanlığına hazırlanıyor. Milletvekilliği sonrası kent konseyi başkanlığı tercihi ile ilgili yapılan değerlendirmelere karşı Orhan'ın ilk günden beri söylediği bir söz var: Beni milletvekili yapan Bursa. Bursa'ya borcum var ve onu yerine getiriyorum.

Geçtiğimiz günlerde ASTV'de yayınlanan Sevda Kurul'un sunduğu Satırbaşı programına konuk olan Orhan ile program öncesi sohbet etme fırsatı bulduk. Orhan, hem sohbetimizde hem de programda yeni dönem için hedeflerini ve önerilerini anlattı.

Orhan, yapacağı çalışmaların ilk sırasına kentsel dönüşümü koyuyor. Bursa'nın yoğun göçle oluşan yapı stokunun yüzde 70'inin kaçak ve imara aykırı yapılardan oluştuğuna işaret eden Orhan'a göre, bu yapılaşma olası bir depremde büyük sıkıntılara neden olacak. O yüzden tedbir alınması gerekiyor.

Bu konuda belediye başkanları, sivil toplum temsilcileri, akademik odalar ve üniversitelerin yer alacağı toplantılarla kentin gündemine taşıyacaklarını vurgulayan Orhan'ın ikinci hedefi ise Bursa'nın kendine has hemşerilik bilincinin oluşturulması.

Bursa'nın bir anayasasının oluşturulması gerektiğine işaret eden Orhan, şöyle konuştu:

' Elbetteki insan doğduğu yeri sevecek ama yaşadığı yere de sahip çıkacak. Bursa'ya sahip çıkacak. Bursa'da bir hemşerilik bilincinin oluşması gerekiyor. Herkes birbirine selam vermeli, yardım etmeli birbirini kabul etmeli. Kültürler bir ayrışmanın sebebi olmamalı. Sevgi, saygı yardımlaşmanın hakim olduğu çevreyi kirletmenin gelecek nesle güzel bir Bursa bırakmanın anlayışının hakim olduğu bir Bursalılık bilincinin yerleşmesi lazım'

Üçüncü konu ise en az kentsel dönüşüm ve deprem riski kadar önemli. Bursa hızla şehirleşip, sanayi kenti olurken, havası, su kaynakları ve denizi kirlendi. Orhan'a göre, havayı, suyu ve toprağı kötü kullanıyoruz. Böyle giderse gelecek nesillere bırakacak güzel bir Bursa kalmayacak. O yüzden çevre konusu ikinci dönemde çevreye önem verecek çalışmalar yürüteceklerini ifade eden Orhan, 'Torunlarımız ne yapacak. Bu kötü ortamda nasıl yaşayacaklar ben bu kadar duyarsız olamam. Ben Bursa'da yaşayan bir insan olarak toprağın suyun havanın denizin kirletilmesine göz yumamam. Millet olarak buna sahip çıkmak mecburiyetindeyiz' mesajını verdi.

Program yapımcısı Kurul'un danışma kurulu oluşturulmasıyla ilgili sorusu üzerine Orhan, Cumhurbaşkanlığında eski TBMM başkanlarından oluşan bir danışma kurulu oluşturulduğu hatırlatması yaparak şöyle devam etti:

'Bursa'da da eski başkanlar, milletvekillerinin yer aldığı bir danışma kurulu oluşturulabilir. 15 gün veya ayda bir toplantı yapabilirler. Buradan Vali ve büyükşehir belediye başkanına tavsiye niteliğinde görüşler sunulabilir. Ancak bunun yasal dayanağının da oluşturulması gerekir. Kanuni alt yapı hazırlanırsa tavsiye niteliğindeki kararlar belediye meclisi gündemine hemen alınabilir. İstişarede fayda var. Herkes, her şeyi bilemez. Yılların tecrübesi ve birikimine sahip olan başkan ve milletvekillerinden Bursa'nın yararlanması gerekiyor'

'TÜM GÜÇLER YENİŞEHİR İÇİN BİR ARAYA GELMELİ'

Orhan, Bursa'da son günlerde CHP'nin yeniden gündeme taşıdığı, AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin'in de işbirliği çağrısı yaptığı Yenişehir Havalimanı'nın kullanılması konusuna da değindi.

'Bu konu beni çok üzüyor' diyen Orhan'a göre, Bursa'da bir kamuoyu oluşturulmalı. Dernek başkanlarının, 'bizim şehrimize uçak kaldırın boş koltukların parasını biz vereceğiz' önerisinde bulunduğunu hatırlatan Orhan, şöyle devam etti:

'Buna rağmen Bursa'da bu havaalanı işletilemiyor veya işletilmek istenmiyorsa o kuruma karşı Bursa'daki bütün güçler bir araya gelip havaalanı için ortak çalışmalı. Bu siyaset üstü bir konu olmalı'

Bursalıların Sabiha Gökçen veya İstanbul havaalanına gitmek zorunda kalmasının yanlışlığına vurgu yapan Orhan, 'Sabiha Gökçen'e bir kişiyi götürüp gelmek en az 500 liranıza mal oluyor. Halbuki Yenişehir şehir için otobüs mesafesinde. Birlik ve beraberlik içinde baskı oluşturmalıyız. Eğer onlar yapmıyorsa 3-5 firma bir araya gelip şirket kurmalı. Geçmişte bunu başarmıştık' diye konuştu.

Üstün zekalılar okuluyla ilgili projenin de çok önemli bir aşamaya geldiğini işaret eden Orhan, ikinci döneminde bunu hayata geçirmek istediğini sözlerine ekledi.

GÖZLEM KULESİ'NİN KONUĞU GÜRKAN

Yerel ve genel siyaset sonbahar aylarıyla birlikte hareketlenmeye başladı. ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin bu haftaki konuğu olacak AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan ile hem yerel hem de genel siyasetin önemli başlıklarını konuşacağız.

Gözlem Kulesi, bu akşam 20.30'da ASTV'de...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.