Hava Durumu

'İlk 9 ayda 120 kilometre sürate çıktık, koronavirüs fren yaptırdı'

Yazının Giriş Tarihi: 01.05.2020 07:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.05.2020 07:58

Başlıktaki sözler geçtiğimiz günlerde görevdeki birinci yılını tamamlayan Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz'a ait.

Prof. Dr. Kılavuz, geçen yıl 19 Nisan'da göreve başlamış, yaklaşık dört ay boyunca üniversitenin durumunu inceleyip, yeni projelerini hazırladıktan sonra eylül ayında basının ve Bursa kamuoyunun karşısına çıkarak, vizyon ve hedeflerini anlatmıştı.

Aslında basın toplantısı düzenleyeceği tarihe kadar özellikle öğrencilerin beklentileriyle ilgili önemli adımları atan Prof. Dr. Kılavuz ile bir yılın değerlendirmesini yaparken de öğrencilerden başladık.

Rektör hoca, öğrencilere olan özlemini geçtiğimiz günlerde kampüste çektiği fotoğraf ve altına yazdığı, 'Bugün kampüsü dolaştık. Ağaçlar,çiçekler,kuş sesleri,tabiat ve tüm güzelliğiyle bahar. Tek eksiği sizler olunca, aklıma sözleri Recâîzâde Ekrem Bey'e, bestesi Rahmi Bey'e ait Bayatî şarkının son mısrası geldi; "Geldi ammâ neyleyim sensiz bahârın şevki yok" sözleriyle paylaşmış, altına da şarkının videosunu da koymuştu.

'Zaman su gibi akıp gidiyor. Bir yıl nasıl geçti. İnsan bilemiyor. Demek ki ömür de böyle gelip geçiyor' diyen Prof. Dr. Kılavuz, '9 ay içinde, 110-120 kilometre sürate ulaştık. Fakat şu korona imtihanı bayağı bir fren yaptırdı' sözleriyle bir yılın özetini yaptı.

Bir yıl içinde üniversiteyi yeniden akademik kurum haline getirmeye gayret ettiklerini ve canlanma ile ilgili ilk sonuçlarını gördüklerini ifade eden Prof. Dr. Kılavuz, öğrencilerin yaz okulu, bütünleme sınavlarının temmuz ayına alınması, mezuniyet törenlerinin her birimin kendi bünyesinde yapılması ve mezun olan olmayan tüm öğrencilerin katılmasıyla ilgili düzenlemeler yapıldığını anlattı.

Prof. Dr. Kılavuz'a göre, geçen bir yıllık süre içinde hem öğrenciler hem de Bursalılarla çok güzel diyalog kuruldu ve kentle üniversitenin kopan ilişkilerinde çok önemli mesafe kaydedildi.Her şey güllük gülistanlık değil ama problemler hızla çözülüyor.

'Öğrenciye velinimetimiz gibi bakıyoruz. Onun olmadığı bir eğitim kurulu suyu çekilmiş pınara benzer. Hasret çekiyoruz' diyen Prof. Dr. Kılavuz, eğitimin diğer bileşeni akademik personelin beklentilerinde de önemli mesafe kaydedildiğini ifade etti.

2017 yılından beri kadro alamamış hocaların sorunlarının çözümü için şeffaf bir süreç izlediklerini, ortak akılla atama kriterlerinin belirlendiğini ifa eden Prof. Dr. Kılavuz, 'YÖK'ün onayıyla 5 ilanla 200 atama gerçekleştirildi. Bu rakam üniversite tarihinin en yüksek sayısıdır. Kadroları adalet ehliyet liyakat ölçüleri içinde verilmesi üniversite bir sempati hale oluşturdu. Hakikaten hocalarımız dört elle sarılmaya gayret ettiler' vurgusunu yaptı.

'YARAMA TUZ BASMAYIN' SİTEMİ VE BURSA'DAN DESTEK ÇAĞRISI

Prof. Dr. Kılavuz'a fiziki yatırımları da sorduk. İlk sözleri, 'Yarama tuz bastınız' oldu. Rektör hoca, 2007'de ilahiyat fakültesi dekanı olurken, fakülte binasının yenilenmesi için kolları sıvamış. Ancak 2008 krizi patlak verince hem kamu hem hayırseverlerin desteği istenilen ölçüde olmamış. 2019'da rektör olduğunda ise 2018'den gelen sıkıntılara bir de koronavirüs derdi eklenmiş.

Yine de Uludağ Üniversitesi, Ege ile birlikte devletten en yüksek katkıyı alıyor. Rektörün istediği dört dörtlük butik üniversite tarzında peyzaj ve binaların yapımı ise zaman alacak.

Bunun yanı sıra halen Güzel Sanatlar, Spor Bilimleri fakültelerinin binaları yok. Bu yıl Diş hekimliği fakültesi de açılacak ve öğrenci alacak. Rektör Prof. Dr. Kılavuz, bu haberi verirken, bir de çağrıda bulundu: 'İş dünyamızdan babayiğit, hayırseverler varsa duyursunlar. 15-20 milyona hastanesiyle birlikte bina yapalım'

2016'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla kurulması istenen doğum ve çocuk hastanesi konusuna gelince. Bu yatırım şehir hastanesi öncesi gündeme gelmiş. 550 yataklı büyük bir hastane. Ancak şehir hastanesi bu ihtiyacın büyük bölümünü karşılayınca şimdi proje 225-250 yataklı olarak rezive edildi. Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı'ndan da sözlü onayı alındı.

Merkezi derslik inşaatı ise durmuş vaziyette. Müteahhidin iflas başvurusu kabul edilmemiş.

DİYALOGDA İLAHİYATÇI AVANTAJINI KULLANDI

Prof. Dr. Kılavuz, üniversitenin kentle bütünleşmesi, merkezi ve yerel yönetimler, STK'larla ilişkilerin geliştirilmesi konusunda ilahiyatçılığın verdiği kitle ile iletişim avantajını kullandı.

Bu noktada hiçbir ayrım yapmamaya da özen gösteren Prof. Dr. Kılavuz, 'Ne siyasi görüşü ve duruşu, ne zihniyeti ve dünya görüşü konusunda dedik ki Uludağ Üniversitesi Bursa'nın gözbebeği Türkiye'nin gözbebeği. Böyle bir gözbebeği üniversiteye bir taş, bir tuğla üstüste kim koyuyorsa ve sorumluluk noktasında elini taşın altına kim koyuyorsa bizim başımızın üzerinde yeri var. Biz onunla işbirliği yaparız yeter ki buradan üniversite kazansın çünkü üniversite kazanırsa sanayi teknoloji kazanır şehir kazanır.'

Prof. Dr. Kılavuz'un gelişiyle üniversite gerçekten bir çok alanda güzel gelişmeler yaşandı. Bunun yansımalarını her alanda görüyoruz. Keşke rektör hoca yaş konusundaki sıkıntıyı bir şekilde aşıp, bir dönem daha görev yapabilse...

KORONAVİRÜS MÜCADELESİNDE ÜNİVERSİTE AKTİF GÖREVDE

Bursa Uludağ Üniversitesi koronavurüs salgını konusunda da aktif rol üsleniyor. Şehir ve yüksek ihtisas kadar olmasa da fakülte hastanesi üçüncü sırada yer alıyor. Prof. Dr. Kılavuz'un verdiği bilgiye göre, Salgın için ayrılan 142 yatak, 11 Nisan'daki yoğunluk günlerinde doldu. Ancak bu günlerde boşalmaya başladı. Süreç Türkiye ile paralel gidiyor. Plazma merkezi devreye girdi. ULUTEK'te de bir firma ventilatör üretti. Seri üretim için araştırma devam ediyor.

Viroloji ana bilim dalı ise Bursa ve çevresinde testlerin başlamasına büyük katkı sağladı. Bir öğretim üyesi halk sağlığı laboratuvarında sistemi kurarak, eğitim verdi ve ardından bir günde test sonuçları alınmaya başlandı.

Ve en önemlisi yoğun bakım, acil, anestezi ve dahiliye branşlarında 46 tecrübeli araştırma görevlisi şehir hastanesinde bir ay önce destek amacıyla göreve başladı. Çok ciddi katkıları olan bu ekip önümüzdeki günlerde rotasyonla yeni hekimlere görevi devredecek.

ÖNEMLİ NOT:

Bugün Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz'la yaptığımız görüşme dolayısıyla Koranavirüs Karantina Günlüğü'ne ara verdim. Konular birikti. Yarın geniş biçimde günlük devam edecek.

Ve en önemlisi 1 Mayıs İşçi Bayramınız kutlu olsun....

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.