Hava Durumu

İlk ev tipi hava kalitesi ölçüm istasyonu Bursa'da kuruldu

Yazının Giriş Tarihi: 01.05.2018 07:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.05.2018 07:37

Hava kirliliği Bursa'nın son yıllarda kâbusu haline geldi. Bursa kent merkezi ve İnegöl'deki hava kirliliği kış aylarında insanları nefes alamaz hale getiriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yaptığı ölçümler, internet ortamından anlık yayınlanıyor. Yıllık değerlendirmeleri aynı sitede yer alıyor.
Endüstriyel ve trafik kaynaklı kirliliğin yanı sıra kış aylarında ısınma amaçlı kömür kullanımı, bu konuda belirlenen limitlerin bazen 10 kat üzerine dahi çıkıyor. Havası kirli iller arasında Bursa, ilk 5 içindeki yerini koruyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bursa'da 6 istasyon aracılığıyla kirlilik ölçümü yapıyor. Bu istasyonlardan sadece Uludağ Üniversitesi'nde yer alan cihaz, havadaki partikül oranı olan PM10'un yanı sıra PM2,5 ölçümü yapıyor.
Hava kirliliği insan sağlığını doğrudan etkileyen en önemli konulardan biri olduğu için Avrupa kamuoyu ve sivil toplum örgütleri bu konuda oldukça duyarlı.
Almanya'da bu duyarlılığı gören Yaşar Fıçı, 30 yıl çalıştıktan sonra döndüğü memleketi Bursa'da Türkiye'nin ilk ev tipi hava kalitesi ölçüm istasyonunu kurdu. Samanlı Mahallesi'ndeki evinin bahçesine ölçüm cihazını yerleştiren Yaşar Fıçı, tıpkı Uludağ Üniversitesi'ndeki gibi hem PM10 hem de PM2,5 ölçümleri yaparak, bunu internet sitesinden yayınlamaya başladı. Evin bahçesindeki ölçüm cihazının elde ettiği sonuçlar 145 saniyede bir yenilenerek www. havaizleme.net adresinden yayınlanıyor.

Avrupa'da çok yaygın, devlet destekliyor

Hava kirliliğiyle ilgili yazılarım üzerine elektronik posta göndererek, hava ölçüm istasyonu kurduğunu haber veren Yaşar Fıçı ile konunun ayrıntılarını konuştuk.
Almanya'da bilgisayar konusunda çalışmalar yaptığını anlatan Yaşar Fıçı, Avrupa'da insanların bu konuda oldukça hassas olduklarını söylüyor.
İnsanlar, sıcaklık ve nemin yanı sıra kirlilik durumunu da merak ediyor. Sivil toplum örgütlerinde bir araya gelip çalışmalar yapıyor. Gençlerin geliştirdiği sistem Avrupa'da oldukça yaygınlaşmış. Proje kapsamında 2 bini Almanya'da olmak üzere evlere kurulan 5 bin 100 istasyon anlık ölçüm yapıyor. Bulgaristan ve Hollanda'da hükümet desteği var. Yaşar Fıçı da onlarla bağlantıya geçip, ölçüm istasyonunun nasıl kurulacağını öğrenmiş.

Sistemi kurmak isteyenlere destek olacak

Yaşar Fıçı, internet üzerinden sipariş vererek, 50 dolarlık harcamayla cihazı Bursa'ya getirip monte etmiş. İnternet bağlantısını da kurarak, anlık ölçümleri şubat ayından beri anlık yayınlıyor. Yaşar Fıçı'nın ardından Ankara'dan da bir kişi istasyon kurup ağa bağlanmış.
İstasyonun verilerinin doğruluk oranının oldukça pahalı olan profesyonel cihazlardan farklı olmadığını ve birçok kurum tarafından tescil edildiğini anlatan Yaşar Fıçı, kurulumunun da oldukça basit olduğunu söylüyor.
Şubat ayından beri yaptığı ölçümlerde Bursa'daki kirliliğin önemli bir sorun olduğuna dikkati çeken Yaşar Fıçı, 'Kamu yararı gördüğüm için ilgilenen ve sistemi kurmak isteyen kurum ve kişilere deneyim ve bilgi paylaşımına hazırım' dedi.
Yaşar Fıçı'ya mevcut durumu da sorduk: Kirlilik azaldı mı?
Havaların ısınmasıyla birlikte kömür kullanımı sona erdiği için kirlilik azalmış gibi görünüyor. Ancak endüstriyel ve trafik kaynaklı kirlilik devam ediyor.
Peki, ölçüm sonuçlarını normal yaşantısında kullanıyor mu?
Bireysel önlemi çok kirli havalarda çocuklarını dışarıya çıkarmamak. Avrupa ülkelerinde bu cihazları kuranlar da aynı yöntemi kullanıyormuş.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.