Hava Durumu

İlk 'Karanlık fabrika' DOSAB'da kuruluyor

Yazının Giriş Tarihi: 26.11.2017 08:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.11.2017 08:15

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) Türkiye'nin beşinci büyük OSB'si. 483 hektar alana sahip sanayi bölgesinde 426 faal firma, 46 bin kişiye istihdam imkanı sağlarken, yılda 4,7 milyar dolarlık ihracat yapıyor.
Otomotiv ve tekstil ağırlıklı firmaların bulunduğu sanayi bölgesi kurulduğu günden beri birçok ilke imza attı. Çok değil bundan 15 yıl önce uluslararası rekabete dayanamaz denilen tekstil firmaları, kendilerini yenileyerek, Türk markasıyla kaliteyi bütünleştirerek, dünya markası haline geldiler.
Bu yıl 30'uncu kuruluş yıldönümünü kutlayan DOSABSİAD 'ın Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Öztürk, AS TV'de yayınlanan Gözlem Kulesi programında, bu başarıya imza atan firmaları 'Şövalye' olarak niteledi.
Gerçekten de tüm zorluklara rağmen tüm dünyayı dolaşarak yeni pazarlar bulan tekstil firmaları, sektörün yeniden ihracat yıldızları arasına girmesini sağladı.

İbrahim Öztürk, artık bir karış dahi yeni yatırım yapacak alan bulunmayan OSB'deki firmaların kendilerini yenileme çalışmalarına başladıklarını söyledi. 30 yıl önce kurulan fabrikalar, çağın teknolojilerine ayak uydurabilmek için fiziki yapılarını da değiştirmek için adımlar atıyor.
İbrahim Öztürk, Bursa için önemli bir gelişmenin de haberini veriyor. Herkes hazırlıkları devam eden TEKNOSAB'da Endüstri 4.0 yatırımları beklerken DOSAB yine öncü olmayı başarıyor.
Öztürk'ün verdiği bilgiye göre, yenileme çalışmalarına başlayan 2 tekstil firması 'Karanlık fabrika' için projelendirme ve yatırım için ilk adımları attı.
Şimdi 'Karanlık fabrika' ne diye soranlar olacaktır.
Yanıtını vereyim;
Bir başka deyişle ışıkların söndürüldüğü fabrikalar, tamamen otomatik sistemlerle donatılmış ve bünyesinde hiçbir insanın varlığına ihtiyaç duymayan yapılardır. Bu fabrikalarda üretim tamamen robotik sistemlerle gerçekleştirilir.
'Karanlık fabrika' konuşulunca hemen istihdam konusu akla geliyor. Çünkü Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri işsizlik. Öztürk'e , 'İnsanlar işsiz kalmayacak mı' diye soruyorum.
Yanıtı hazır; 'Sanayici nitelikli işçi arıyor. Bugün kalifiye eleman olsa DOSAB'daki istihdam çok kısa sürede 52 bine ulaşır'
Öztürk, ayrıca önümüzdeki yıllarda bugün hiç konuşulmayan yeni mesleklerin ortaya çıkacağını da belirterek, 'Karanlık fabrikaların' istihdamı bu aşamada etkilemeyeceğini söyledi.

10 bin 559'uncu bayrak

Kalite ve standart denilince Bursa'da akla ilk gelen isimlerden biri olan TSE Başaraştırmacısı Mustafa Karaman, bugünlerde 'Yerli Üretim, Yerli Tüketim ve Milli Sertifikasyon' konusunda çalışmalar yapıyor.
Karaman, kalitenin yanı sıra 3 yıldan beri Dağcılık Federasyonu Etik Kurulu Üyesi Feridun Baykara ile birlikte 'Bayrağına ve hakkına sahip çık' kampanyasını da yürütüyor. Hem Karaman hem de Baykara'nın otomobillerinin bagajı Türk bayraklarıyla dolu. Nerede eskimiş, yıpranmış bir bayrak görürlerse hemen yenisiyle değiştiriyorlar. Her ziyaret ettikleri kişi ve kuruma da bayrak hediye ediyorlar. Bugüne kadar 10 bini aşkın bayrak dağıtılmış. Üstelik her değişimi de fotoğraflayıp sosyal medyadan paylaşıyorlar. Bursa Hakimiyet'i ziyaretlerinde ben de 10 bin 559'uncu bayrağı aldım.

Bu anlamlı çalışma için Karaman ve Baykara'yı kutluyorum.

'Atatürk Stadyumu tribünü spor müzesi olsun'

Bursa Atatürk Stadyumu'nun yıkılan tarihi tribününün yeniden yapılmayacağıyla ilgili yazım değişik kesimlerden yankı buldu.
Bursa Büyükşehir Belediye eski Başkanı Erdem Saker, Atatürk Stadyumu'nun harp sonrası yıllarda, 1945-1950'de, ülkemizin çok kıt mali imkanları içinde, Bursa Valisi Haşim İşcan tarafından yaptırıldığını hatırlatarak, "Evet tarihi değeri vardır. Yıkılan kapalı tribün, ilk yapıldığı şekliyle yeniden yapılmalıdır ve hiç olmazsa orada oluşturulacak müzeye ''Haşim İşcan Müzesi'' adı verilmelidir diye öneriyorum, çocuk da olsam, o yılları yaşamış bir Bursalı olarak" görüşünü sosyal medyadan paylaştı.

Stadın beton yığınına dönüşmemesi için büyük çaba gösteren ve Bursa Barosu, Mimarlar Odası ile birlikte açtıkları dava ile bunu önleyen Bursa Şubesi ve Bursa Atatürk Stadyumunu Koruma ve Yaşatma Derneği (BASKOD) Başkanı Ali Küçüksarı ise önceden söz verildiği gibi kapalı tribünün aynı şekilde yapılması konusunda ısrarlı olduklarını söyledi. Küçüksarı'nın önerisi buranın Türkiye'nin ilk spor müzesi olması yönünde.
Böylece hem tarih korunacak hem de Bursaspor'un unutulmaz şampiyonluğu anıları da yaşatılacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, belediyenin tüm projelerini gözden geçirdi. Atatürk Stadyumu Meydanı projesi hakkında da kendisine sunum yapılmıştır sanırım.
Acil Eylem Planı açıklaması öncesi bu önerileri de yazmak istedim. Umarım dikkate alınır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.