Hava Durumu

İmar anayasası revize ediliyor

Yazının Giriş Tarihi: 30.01.2018 07:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.01.2018 07:24

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğundaki üçüncü ayını tamamlamak üzere olan Alinur Aktaş'ın masasındaki en önemli sorunlardan biri Nilüfer'de kentsel dönüşüm nedeniyle yaşanan sıkıntılar.
Kentsel dönüşüm çalışmalarında yıkılan 100 sitedeki yüzlerce aile, yeni imar yönetmeliğinden kaynaklanan ciddi sıkıntılar yaşıyor. Aktaş, geçen hafta cuma günü AK Parti İl Başkanları toplantısı için İl Başkanı Ayhan Salman ile birlikte Ankara'ya gitti.
Toplantı öncesi sorunların çözüm adresi olan belediyecilik duayeni Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile görüşme yapan Aktaş'ın yanında Büyükşehir Belediyesi Meclis İmar Komisyonu Başkanı Atilla Ödünç de vardı.
Bir saatlik görüşmenin ardından Aktaş, toplantıya giderken, Ödünç, bakanlık yetkilileri ile bir buçuk saat daha görüşme yaptı. Dosyada hem kentsel dönüşümdeki sıkıntılar hem Uludağ Oteller Bölgesi ile ilgili plan değişikliği vardı.
Görüşmenin ayrıntılarını sorduğumuz Alinur Aktaş, toplantıda çok önemli bir konunun daha ele alındığını açıkladı. Kentlerin imar anayasası olan 1/100 binlik Çevre Düzeni İmar Planı'nın revize edilmesi için çalışma başlatıldığını belirten Aktaş, yeni planla dikey yapılaşma yerine yatay büyümenin hedef alındığını söyledi. Bakan Haseki'nin öneriye destek verdiğini anlatan Aktaş, ' 5 katlı binaların yıkılıp yerine 15 katlı binalar yapmak yerine yatay büyüme hedefliyoruz. Gerekirse şehir merkezinden 20 kilometre uzakta olsun ama 200-250 bin kişinin yaşayacağı yeni uydu kentler kurmak istiyoruz' dedi.
Aslında Bursa'nın 1/100 binlik imar planı 21 Mart 2013'te kabul edilerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderilmişti. 30 Mart 2014 yılında yapılan yerel seçimler sonrası özel idare kapanınca Çevre Düzeni Planı'nı onaylama yetkisi de Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'ne geçmişti. Meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşlarının özverisi ve emeği ile oluşan ve bütün kesimlerin asgari düzeyde ortaklaştığı plan bugüne kadar onaylanmamıştı.
Başkan Aktaş'ın, attığı bu adım çok önemli çünkü Bursa'nın tıkanan birçok sorununu çözecek, hem de kentin geleceğine karar verilmiş olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan randevu verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen cuma günü il başkanları ile toplantısının ardından AK Parti Genel Merkezi'nin 8'inci katında belediye başkanları ile de bir araya geldi. Bu toplantıda, Alinur Aktaş ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Bursa ile ilgili özel olarak görüşmek istiyorum. Bir hafta-10 gün içinde görüşelim' dedi.
Aktaş'ın verdiği bilgiye göre, Cumhurbaşkanı randevu için sekreteryasına talimat verdi. Görüşme önümüzdeki günlerde Beştepe Külliyesi veya İstanbul'da gerçekleşecek.

Başkan Alinur Aktaş'ın dosyasında neler var?

Alinur Aktaş, Bursa'nın taleplerini içeren dosyayı 21 Ocak'ta gerçekleşen ziyarette sunacaktı. Ancak, Erdoğan'ın İstanbul'daki acil programı nedeniyle bu görüşme gerçekleşmemişti.
Özel olarak gerçekleştirilecek bu görüşmede Aktaş, proje ve isteklerini daha detaylı olarak Cumhurbaşkanı'na sunarak destek isteyecek.
Peki, Aktaş'ın dosyasında neler var?
Birincisi 6,5 kilometre olarak planlanan Yıldırım metro hattı 13 kilometreye çıkarılıyor. Bu etap Altıparmak-Çekirge-Dikkaldırım ve Mihraplı Parkı ile Acemler'de diğer hatla buluşacak. Yeni hat 3 milyar liraya mal olacak ve Ulaştırma Bakanlığı'nın desteği istenecek.
Aktaş'ın Çevre ve Şehircilik Bakanı'na sunduğu ve Bakan Özhaseki'nin yeşil ışık yaktığı uydu kent projesi de bu dosyada yer alacak.
Doğanbey'in geleceği, Güney Çevre Yolu, Timsah Arena konusu da Aktaş'ın dosyasındaki önemli başlıklar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.