Hava Durumu

İmar Barışı'nda madalyonun diğer yüzü

Yazının Giriş Tarihi: 04.10.2018 08:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.10.2018 08:04

Türkiye'de kaçak yapılaşmayı konuşmak için artık çok geç. En son 1982 yılında çıkarılan imar affı sonrası 1985'te İmar Yasası çıkarıldığında artık Türkiye'de kaçak yapı olmayacağı söylenmişti. Geçen 35 yılda ortaya çıkan tablo ortada.
İmar Barışı çıkarıldığı günlerde bakan, 13 milyon kaçak yapının kayıt altına alınacağını açıklamıştı. Yani 35 yılda, 13 milyon kaçak yapı inşa etmeyi başarmışız.
AS TV'de yayınlanan Sevda Kurul'un hazırlayıp sunduğu Satırbaşı programına konuk olan İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, İmar Barışı ve inşaat sektöründeki son durumu anlattı.
Türkiye'de İmar Yasası ve Deprem Yönetmeliği'nin çok iyi hazırlandığını ancak uygulama ve denetimsizlik sonucu bu tablonun ortaya çıktığını söyledi.
İmar Barışı Yasası'nın teknik açıdan hiçbir olumlu tarafı olmadığının altını çizen Albayrak'a göre, bu yasa sadece devlete 60 milyar liralık gelir sağlayacak. Oysa devlet 13 milyon birim yapıyı kaçak yaptırmasaydı, ruhsat, yapı harcı, SGK primi ve gelir vergisi sayesinde bundan daha fazla kazanç sağlayabilirdi. Devlet kaybettiği 60 milyarı, yeni yasa ile geri alacak ama 13 milyon depreme dayanıksız, sağlıklı çevre ve ulaşımdan yoksun 13 milyon sorunlu yapı ülkenin elinde kalacak.
Yasanın özüne bakıldığında, kentsel dönüşüme katılma zorunluluğu var dense de Bursa açısından uygulama kentsel dönüşüme de darbe vurdu. Belediye başkanları ile görüştüklerini anlatan Albayrak, kentsel dönüşüm projelerinin yasa sonrası durduğunu söyledi.
Kaçak yapıların kentsel dönüşüm uygulamalarında devletin elini güçlendirdiğinin altını çizen Albayrak, ' Yasa öncesi belediyeler, senin binan kaçak. Bunu alıp sağlıklı yaşanabilir çevrede depreme dayanıklı bina vereceğiz' dediğinde vatandaş ikna oluyordu. Şimdi tapusu verilecek. Elektriği suyu bağlanacak. Devletin de elinde argüman olarak bir tek riskli bölge ilanı kaldı. Ancak onun da mahzurları var' dedi.

İNŞAAT KRİZİ MÜHENDİSLERİ DE VURDU

Dolardaki yükseliş en çok inşaat sektörünü etkiledi. Maliyetlerin yükselmesinin yanı sıra vatandaşların ev için ayırdıkları parayı döviz veya mevduat faizi ile değerlendirmesi sonucu satışlar en düşük seviyeye indi.
İMO Başkanı Mehmet Albayrak, yüzde yüz yerli ve milli olan inşaat sektöründeki krizin, tüm ekonomiyi etkilediğini ve bir an önce çözüm için başka alternatifler geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Krizin meslektaşlarını da olumsuz yönde etkilediğini kaydeden Albayrak, 'eskiden odamıza işini beğenmeyen veya daha iyi iş arayan mühendisler başvurur, sayı 15-20'yi geçmezdi. Son aylarda bu sayı 300'e yükseldi. İnşaat mühendisleri iş arayacak hale geldi' dedi.

ALMANYA BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDEN 'AÇIK KAPI GÜNÜ'

Federal Almanya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği 'Alman Birliği Günü'nün 28'inci yıl kutlamaları kapsamında bu yıl gazeteciler için 'Açık Kapı Günü' programı hazırladı.
Türkiye'nin dört bir yanındaki 24 gazeteciyi Ankara'da 2 gün konuk edecek olan büyükelçilik, basın mensuplarına hem Almanya hem de büyükelçiliğin çalışmaları hakkında bilgi verecek.
Programın son günü olan 5 Ekim'de ise gazeteciler Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Martin Erdmann ve eşi Marion Erdmann'ın verecekleri resepsiyona katılacaklar.
Bursa'dan bu geziye katılacak 3 gazeteci arasında ben de yer alacağım. Gezi dönüşü izlenimlerim Bursa Hakimiyet gazetesinde yer alacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.