Hava Durumu

İMO Başkanı uyardı: Bursa plansız büyümeye teslim oluyor

Yazının Giriş Tarihi: 19.06.2022 08:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.06.2022 08:04

İnşaat mühendisliği disiplini, Bursa gibi çok hızlı büyüyen ve yeşili betona teslim olan bir kent için büyük önem taşıyor. Sık sık akademik odaların meslek dayanışmasının yanı sıra kentlerin vicdanı olduğunu dile getiririm.

Geçmişten bugünü akademik odalar Bursa’da bu işlevi yerine getirme konusunda başarılı oldu, olmaya da devam ediyor.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi’nin 20 Şubat’ta yapılan genel kurulunda, Çağdaş Grubu adayı Ülkü Küçükkayalar,  28 yıldan beri yönetimi oluşturan Çalışma Grubu’na karşı seçimi kazanarak iş başına geldi.

ASTV’de yayınlanan Gözlem Kulesi programına konuk olan Küçükkayalar ile yeni dönemde yapacakları çalışmaları ve kent sorunlarını konuştuk. 

Daha kucaklayıcı ve etkin olmak, kent bileşenleri ve diğer disiplinlerle daha etkili çalışma yapmak ve problemlerin çözümüne katkı sağlamak için göreve geldiklerini ifade eden Küçükkayalar’a göre,  Bursa, sorunlarıyla baş başa bırakılmış bir metropol. Temel problem ise plansız ve kontrolsüz büyümeden kaynaklanıyor. Hızlı sanayileşme sonucu göç alıyor, kontrolsüz göç de kentin kimliğinde problemler yaratıyor.

Bursa’nın plansız büyümeye teslim olduğunu ve bu noktada yöneticilerin çok basiretli olması gerektiğine dikkat çeken Küçükkayalar,  ‘Bütün yöneticilerin kente sevgi ile bakmaları gerekir.   akademik odaların yöneticilerinin şu anda çok dertli olduğunu göreceksiniz. Bütün disiplinler, kente dair çok dertliler. Bunu birlikte aşmak zorundayız’ dedi.

Küçükkayalar, 1/100 binlik çevre düzeni planlarının kentlerin anayasası olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

2020 planının üzerinden iki yıl geçti. Üstelik bir de 2020’ye yaklaştığımız yıllardan başlayarak ciddi anlamda delindi plan. Yeni planı dört gözle bekliyoruz.  Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, su ile ilgili toplantıda sözünü etti ve çevre düzeni planı ile ilgili çalışmaların hızlandıracağını söyledi.  Çevre düzeni planı oluşturulurken yerel yönetimler, STK’lar ve akademik odaların görüş ve uyarıları dikkate alınmalı.  Söyleyeceklerimizi hazırladık. Bursa’nın tarih, tarım ve sanayisinin birlikte korunup geliştirilmesiyle ilgili ortak akılda bizde var olacağız. İnşaat mühendisleri sanayiye yöneliyor veya karşı çıkıyor, ya da tarımdan vazgeçiyor bakış açısı yanlış. Çünkü biz kentimizin üç saç ayağında ilerlemesi gerektiğini düşünüyoruz’

Programda Bursa’daki ulaşım konusunu da değerlendiren Küçükkayalar, kentteki raylı sistem ağının genişletilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Ulaşımla ilgili daha önceden yapılan yanlışlar olduğunu da ifade eden Küçükkayalar, ana güzergahlarda yeraltından yapılmayan sistemin kent trafiğini de olumsuz etkilediğini söyledi.

Emek- Şehir Hastanesi hattıyla ilgili işin muhatabı olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını bir buçuk ay önce bilgi almak için yazı gönderdiklerini ancak bugüne kadar bir yanıt alamadıklarını kaydeden Küçükkayalar, ‘Bir takım duyumlar aldık ve feryadımızın dikkate alındığını öğrendik. Bu da olumlu bir gelişme’ dedi.

DELİÇAY’IN TAŞKIN SAHASINDA YAPILAŞMAYA KARŞIYIZ’

Yıldırım Belediyesi geçtiğimiz günlerde Samanlı’da daha önce sağlık tesisi yapımı için ayrılan alanın bir bölümünde lojistik merkez projesini açıklamıştı.

Burada daha önce şehir hastanesinin yapımının planlandığını ancak Deliçay’ın taşkın riski nedeniyle şimdiki yerinde inşa edildiğini ifade eden Küçükkayalar, oda olarak bu bölgedeki yapılaşmaya karşı olduklarını söyledi ve şöyle devam etti:

‘İMO olarak Şehir Plancılar Odası’nın açtığı davaya müdahil olmak için genel merkezden yetki alıyoruz.  Orası taşkın bölgesi. Benim çocukluğumdan kalan hatıralarımda Deliçay’ın nasıl fezyanla geldiği var. Bununla ilgili ayrıca Yıldırım Belediyesi’nden açılan ihalenin mahiyeti, plan ve ruhsat işlemleriyle ilgili bilgi istedik’

BTSO’NUN ÖNERİSİNE İMO’NUN BAKIŞI

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, nisan ayında akademik odalar ve gazetecilerle yaptığı toplantılarda, Bursa’nın sanayi planlaması konusuna dikkat çekmiş, kent içindeki kirletici sanayinin çıkarılması gerektiği önersinde bulunmuştu. Burkay, Bursa’nın yüzölçümünün binde 8’inin sanayi bölgesi olduğunu ifade ederek, Almanya’da bu oranın yüzde 4 olduğunu söylemişti.

Programda Burkay’ın önerisine İMO’nun bakışını Küçükkayalar’a sorduk. O da yanıtladı:

Bursa’nın yüzdeler, alanlar gibi rakamlarla başkalarıyla kıyaslanmasını doğru bulmuyorum Bursa’nın özelinde bakılması lazım. Gaziantep’te veya Almanya’da nelerin yüzdesidir. Birbiriyle örtüşür mü? Her alanda Almanya ile kıyaslanabilir miyiz ki burada da kıyaslanalım. Her bölgenin kendi dinamiği vardır ve o yüzden her ilin çevre düzeni planı yapılır’

Yeni sanayi alanları kurulması konusunda çok hassas davranılması, tarım alanları korunarak, kentin nereye doğru büyüyeceğinin şimdiden ortaya konulması gerektiğine dikkat çeken Küçükkayalar şöyle devam etti: 

Çünkü her açtığınız sanayi bölgesi yanına bir konut bölgesi ihtiyacı doğruyor. Arası doluyor. Yani istediğiniz kadar sanayi bölgesini uzağa yapın yanına konut geliyor. Planlandıktan sonra problem yok. Bursa’nın plansız büyümeye teslim olmaması gerekiyor. 

Bursa’da kent içinde düzensiz sanayi dediğimiz maalesef kangren olan tesislerin şehre zarar verdikleri de bir gerçek. Ama bir tek kalemle burasını keselim atalım olmaz. Ortak akılla karar verilmesi gerekir’

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.