Hava Durumu

İMO'dan kuraklık raporu: 2021 milat kabul edilmeli

Yazının Giriş Tarihi: 17.02.2021 08:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.02.2021 08:14

Bursa, son 100 yılın en kurak sonbaharının ardından şubat ayında beklediği kar yağışına kavuştu.

15 gün arayla yağan kar ve yağmur, barajlara adeta can suyu oldu. Barajlarda 70 güne kadar düşen su rezervi, 115 güne çıktı. Uludağ'ın zirvelerinde biriken kar da önümüzdeki günler için güvencemiz.

Umudumuz kar yağışının devamı ve bahar yağmurları. Ancak, küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle büyük beklentiler içine girmemekte fayda var.

Türkiye ve Bursa'da iklim değişti. Artık ona göre hareket edip geleceği planlamamız gerekiyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, su kaynaklarının yerinde ve doğru kullanılması, kuraklığın önüne geçilmesi amacıyla bir dizi toplantı yaparak, ilçe belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerini dinleyerek görüş aldı, önerilerini dinledi.

Merinos AKKM'deki toplantıya katılan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, sunduğu raporu gönderdi.

'Su Sıkıntısının Giderilmesi ve Kuraklıkla Mücadele' başlıklı 5 sayfalık raporda çarpıcı bilgiler yer alıyor. Mevcut durumun tespiti ve Türkiye'nin su azlığı çeken ülkelerden su fakiri ülkeler arasında yer alma riski taşıdığına dikkat çekiliyor.

Geriye doğru Bursa'daki barajların doluluk oranları da bunun göstergelerinden biri. Bursa'ya su sağlayan Doğancı ve Nilüfer barajlarındaki doluluk oranları 2010 yılında yüzde 70-80'lerde iken son yıllarda yüzde 30'un altına düştü.

2021 yılının su ve kuraklıkla ilgili milat kabul edilmesi istenen raporda artık basit önlemlerin Bursa'da su sıkıntısını çözmediği, kent dinamikleri olarak kısa, orta ve uzun vadeli planlar hazırlanarak yürürlüğe konulması gerektiği ifade edildi.

Peki, neler yapılmalı?

İMO raporunda, kısa, orta ve uzun vadeli önerilerde bu soruya yanıt verildi.

Kısa vadeli önerilerde, var olan su kaynaklarının doğru kullanılması gerektiği vurgusunun ardından kısa vadeli öneriler şöyle sıralandı:

Bursa su kaynaklarının yüzde 15'i içme, geri kalanı da tarım ve sanayide tüketiliyor. Öncelikle su tasarrufuyla önemli sonuçlar alınabilir.

Çekirge Caddesi Kuzey İmar plan notlarına eklenen yağmur suyu depolama ve gri su sistemi zorunluluğu Bursa'daki tüm imar planı notlarına işlenmeli.

Bursa'da 16-8'i resmi 23 adet OSB bulunuyor. Suyun en yüzde 40-45'ini OSB'ler kullanıyor. Buradaki tasarruf çok önemli. Buradaki kuyulara sayaç takılması önemli bir adım olacaktır.

Tarımda salma sulama sisteminden damla sulama sistemine geçilmeli. DSİ sulama suyu göletleri vanalarına sayaç takarak ücretlendirmesi tasarruf adına önemli bir adımdır.

Barajlardaki buharlaşmanın önlenmesi için gölge topları kullanılmalı

Tasarruf kültürü geliştirilerek, kampanyalar düzenlenmeli, yarışmalar yapılmalı, çocuklar arasında su elçileri seçilmeli.

ULUDAĞ'I GÖZÜMÜZ GİBİ KORUMALIYIZ

İMO raporunun orta vadede yapılacak çalışmalar bölümünde ise Uludağ'ın korunmasına dikkat çekilerek, 'Uludağ'daki kirlenme ve tahribe son verilmezse 20-30 yıl sonra Bursa yaşanabilir bir kent olmaktan çıkar' vurgusu yapıldı.

Kurulma çalışmaları devam eden Uludağ Alan Başkanlığı konusunu önemsendiği belirtilen raporda, başkanlığın birinci görevinin Uludağ'ın korunması olması gerektiği ifade edildi.

Uludağ'ın çeşitli yönlerinde maden aranacağı ile ilgili duyumlar alındığı kaydedilen raporda şöyle denildi:

'Bu çok büyük bir hata olacaktır. Suyun ve yaşanabilir çevrenin dünyada en değerli madenlerden bile daha değerli olduğunu artık kavramamız gerekiyor'

Raporda ayrıca, Bursa'da yağmur hasadı sisteminin ham olarak hayata geçirilmesi, park ve bahçelerde gri su kullanımının yaygınlaştırılması, kentin uygun yerlerine su sarnıçları yapılması, bahçe ve parklarda yağmurun toprak buluşması önündeki engellerin kaldırılması önerildi.

İMO raporunun uzun vadeli önerileri ise şöyle sıralandı:

'Ülke çapında ağaç dikimi teşvik edilmeli, belirli büyüklüğün üzerinde orman alanı oluşturan, bakımını yapan özel ve tüzel kişiliklere vergi kolaylığı sağlanmalı.

n Kömürlü santral devri kapanmalı. Çünkü kömürle çalışan 500 MW'lik bir santral doğadan yılda yaklaşık 10 milyon metreküp suyu çekerek kirletiyor. Yenilenebilir enerji kaynakları tercih edilmeli.

n Köyden kente göçün önüne geçilmeli'

Raporun son bölümünde ise Evliya Çelebi'nin Bursa ile ilgili sözlerine gönderme yapılarak, 'Velhasıl Bursa sudan ibaret idi' dememek için su kaynaklarının korunmasının vatandaşlık görevi olduğu belirtildi.

GÖZLEM KULESİ'NDE GÜNDEM: BEBKA

Kısa adı BEBKA olan Bursa, Eskişehir, Bilecik Kalkınma Ajansı, kurulduğu günden beri Bursa'da çok önemli projelere imza attı.

Eğitimden sağlığa turizminden girişimciliğin geliştirilmesine kadar birçok alanda destek ve proje çalışmalarını sürdüren BEBKA'da geçen yıl görev değişimi yaşanmış, İsmail Gerim'in yerine Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Muhammed Zeki Durak atanmıştı.

Geçtiğimiz günlerde BEBKA tarafından Kasım ayında ilan edilen 2020 Yılı Mali Destek Programlarına yönelik proje başvuruları sona ermişti. Toplam 50 milyon TL bütçeli üç başlıkta ilan edilen proje teklif çağrısı arasından Kırsalda Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı'na 52, Yenilik ve Verimlilik Mali Destek Programı'na 43 ve Sanayi Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı'na 12 olmak üzere toplamda 107 proje başvurusu yapılmıştı.

ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin bu haftaki konuğu olacak BEBKA Genel Sek- reteri Doç. Dr. Muhammed Zeki Durak ile BEBKA'nın çalışmaları ile 2020 yılı Mali Destek Programlarını konuşacağız.

Gözlem Kulesi, bu akşam saat 20.30'da ASTV'de...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.