Hava Durumu

İMO'dan rapor: Envanter zorunlu olmalı, yapı polisi kurulmalı

Yazının Giriş Tarihi: 13.01.2021 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.01.2021 08:08

İslam düşünürü İbn-i Haldun, 700 yıl önce 'Coğrafya kaderdir' saptamasını yapmış.

Deprem de, üç büyük plaka arasında sıkışan Anadolu topraklarının kaderi. Yüzölçümümüzün yüzde 90'ı deprem kuşağı içinde. Fay haritası da bunu açık bir şekilde gösteriyor.

Bin yıllardan beri bu topraklarda büyük yıkımlara neden olan depremler, kimi medeniyetlerin ortadan kalkmasına bile neden oldu.

Geçmiş yıllarda bunun acısını yaşayan toplumlar, sağlam zeminli tepelere ve kayalık bölgelere şehirler kurdu. Bu sayede hem depremden korundu hem de verimli ovaları tarım için kullandı.

Son 60 yılda geçmişten gelen bu deneyimleri bir tarafa bırakarak, şehirler ovalara taşınarak, kaçak binalar kondurdu.

Böyle olunca da deprem her seferinde daha büyük kayıplar verdirmeye başladı.

1999 sonrasındaki büyük Marmara depremi bir nebze olsun bizi kendimize getirdi. Yasalar, düzenlemeler, şuralar yapmışız ama yine kaldı ki Van, Elazığ ve en son İzmir depreminde vatandaşlarımız canlarını yitirdi.

İzmir depremi sonrası TBMM'de 5 siyasi partinin ortak önergesiyle deprem araştırma komisyonu kuruldu.

AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç'ın da üye olarak yer aldığı bu komisyon, çalışmalarına başlayarak, akademisyenlerden sivil toplum örgütlerine kadar görüşler toplamaya başladı.

Kılıç'ın ziyaret ederek görüşlerini dinlediği İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi de önerilerini bir rapor haline getiriyor.

Görüşmeyi ve raporu sorduğumuz İMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, 2004 yılında yapılan deprem şurası, 2010 yılında yine TBMM'de kurulan araştırma komisyonu ve 2012-2023 deprem strateji planlarını hatırlatarak, 'Demek ki bunların hiç biri depremin zararlarını yeterli olmamış ki yeni komisyon kurmak zorunda kalmışız ' mesajını verdi.

' Bugün gelinen nokta itibarıyla mevcut yapı stokuna dokunmadan depreme hazır olma şansımız yok' diyen Albayrak'a göre, Türkiye'nin deprem riski bulunan yapı stoku envanterinin bir an önce çıkarılması gerekiyor. İş belediyelere kalınca siyasi kaygılar nedeniyle imtina ediliyor. Bunun önüne geçilmesi için yasal düzenleme ile görevlendirme yapılmalı.

Yasal görevlendirmeyle belediyelere, '5 yıl içinde mevcut yapı stokunun envanterini çıkar, risklerini belirle ve çözüm önerilerini hazırla' denilmesi gerektiğini kaydeden Albayrak, şöyle devam etti:

'Binalara dokunmadan sonuca gitmek mümkün değil. Deprem yıkmadan biz yıkarsak çözüm elde ederiz'

İMO'nun raporundaki ikinci başlık ise kaçak yapılaşma. Bu konuda tüm denetimlere rağmen mevcut sistemin yetersiz olduğunu savunan Albayrak'a göre, bir an önce yapı kontrol polisliği kurulmalı. Kentsel dönüşüm için mimarlar odası ve BTSO ile birlikte komisyon kurduklarını da ifade eden Albayrak, elde edilen sonuçların yakında kamuoyuna açıklanacağını sözlerine ekledi.

AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç da, komisyon olarak görüşmelerin büyük bir bölümünü tamamladıklarını ve önümüzdeki günlerde toplanarak bunların değerlendirileceğini söyledi.

GELECEK PARTİSİ'NDE HEDEF YILSONUNA KADAR 100 BİN ÜYE

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla İl Kadın Kolları Başkanı Avukat Arife Tuğba Çetinkaya, Kadın Kolları İletişim başkanı Ebru Irga, İl başkan Yardımcısı Arif Emre Özkan ile birlikte Sönmez Medya'yı ziyaret eden Gelecek Partisi İl Başkanı Alpaslan Yıldız, bizlere üzerinde 'Basın öne eğilmesin' yazılı plaket verdi.

Yıldız, ziyaret sırasında partisinin Bursa'daki örgütlenme çalışmalarını anlattı.

Gelecek Partisi, Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Mudanya, İznik, Gemlik ve İnegöl'de ilçe teşkilatlarını kurdu. Diğer ilçelerde ise çalışmalar devam ediyor. Mart ayına kadar tüm ilçeler tamamlanmış olacak. Yönetim kurulunda 50 üyenin bulunduğu kadın komisyonunun kuruluşu da tamamlandı. Gençlik komisyonunun çalışmaları devam ediyor.

Bursa örgütü olarak kentin plakasından esinlenerek, 16 bin üye hedefi ile yola çıkan Gelecek Partisi, önce 50 bin yılsonuna kadar da 100 bin üyeye sahip olmak istiyor.

Bu hedefe ulaştıklarında seçime hazır olacaklarına işaret eden Yıldız, Gelecek Partisi'nin 1 Mayıs itibarıyla yapılacak tüm seçimlere katılma hakkını elde ettiğini de hatırlattı.

'İktidarın devam değil, alternatif olan bir partiyiz' diyen Yıldız, objektif bir muhalefet anlayışı ile hareket ettiklerini söyledi. Daha önce AK Parti Bursa İl yönetiminde birlikte başkan yardımcısı olarak görev yaptıkları AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan'ı arayarak kutladığını ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:

'Büyükşehir ve diğer belediyeleri takip ediyoruz. Yapılan güzel işler, eksik ve yanlışlar da var. Önümüzdeki günlerde yerel yönetimleri değerlendireceğimiz bir toplantı yaparak, hem yanlışları dile getireceğiz hem de çözüm önerilerimizi sunacağız'

CHP'Lİ ÖZKAN SEÇİM GÖZLEMCİSİ OLDU

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Seçim Gözlem Heyeti üyesi olarak geçen hafta sonu Kazakistan ve Kırgızistan'daki seçimleri izledi.

Hava sıcaklığının sıfırın altında 30 derece olduğu iki ülkedeki dondurucu soğuğa rağmen seçim komisyonları, parlamentoda görüşmeler yapan Prof. Dr. Özkan, seçim günü de sandıkları ziyaret etti.

Prof. Dr. Özkan, 4 Ekim'deki Kırgızistan seçimlerini de TÜRKPA heyetinde yer alarak izlemişti.

TÜRKPA Heyeti adına açıklama yapan AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma, geçtiğimiz gün gözlemleriyle ilgili yaptığı açıklamada, Kazakistan'da bütün aşamalarıyla son derece şeffaf bir seçim yapıldığını kamuoyuna duyurmuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.