Hava Durumu

İnce ince bir zam yağar fakirlerin üstüne...

Yazının Giriş Tarihi: 04.01.2022 08:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.01.2022 08:02

Bizim kuşak enflasyonu, paranın bir gecede nasıl pula döndüğünü çok iyi bilir.

Neler görmedik ki bir gecede yüzde 150 artan döviz mi, gecelik yüzde 10 bin faiz mi? Ne istersen var. O yıllarda zincir marketler bir elin parmakları kadar az olduğu için fiyat değişimleri de bakkal, kasap ve pazarda gerçekleşirdi. Bugünkü gibi köşe başında bir değil iki hatta üç zincir market olsaydı, fiyatları değiştirmek için günün belli saatlerinde müşteri bile kabul etmezlerdi.

2002 sonrası Türkiye'de artık yüksek enflasyonlu günlerin geri gelmeyeceğine inanmaya başlamış hatta paradan sıfırları da atarak yeni bir sayfa açmıştık.

Dün TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamının 2002 sonrası yani son 19 yılın zirvesini görmesi, geçmişi bilen bizim kuşak için tehlike çanlarının çalmaya başladığı anlamına geliyor.

TÜİK'e göre enflasyon, Aralık 2021'de yüzde 13,58 artarken, yıllık bazda yüzde 36,08 oldu. Tüketici fiyatları, 2021 Aralık ayında aylık bazda yüzde 13,58 arttı. Kasımda yüzde 21,31 olan yıllık enflasyon aralık ayında yüzde 36,08'e yükseldi.

Yurt içi üretici fiyatları aralıkta yüzde 19,08 artarken, yıllık Yİ-ÜFE yüzde 79,89'a tırmandı. Çekirdek enflasyon ise yüzde 31,9'a yükseldi.

Aralıkta bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar yüzde 53,66 ile ulaştırma, yüzde 43,80 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 40,95 ile ev eşyası oldu.

Ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy ve bir grup akademisyen tarafından Türkiye'deki enflasyonun saatlik, günlük ve aylık olarak açıklanması amacıyla kurulan Enflasyon Araştırma Grubu ENAG'a göre ise enflasyon aralıkta yüzde 19.35 artış gösterdi. 12 aylık artış ise yüzde 82.81 olarak kaydedildi.

Her ne kadar uzman olmasam da az çok iktisat eğitimi görmüş ve geçmiş dönemleri yaşamış biri olarak bu rakamlar içinde beni en çok ürküten TÜİK'in Yİ-ÜFE oranın yani üretici fiyat endekssinin yüzde 79,89'a tırmanması oldu.

Bilinen ve kaçınılmaz bir gerçektir; üretici fiyatlarındaki artış er geç tüketici fiyatlarına yansıyacak.

Üstelik yansımaya başladı bile... Devletin yeniden değerleme oranlarının yanı sıra elektrik, doğalgaz, akaryakıtla başlayan zam fırtınası sigara ve daha birçok kalemde devam edecek. Akaryakıt ve enerjideki artışın maliyete yansıması gecikmeyecek.

Asgari ücrete verilen yüzde 50 zamlı maaş daha çalışanların eline geçmeden eridi. Emeklilerin 6 aylık kayıpları ise yüzde 25'i aştı.

Zam yağmuru, Merhum Aşık Mahsuni Şerif'in çok bilinen türküsü 'İnce ince bir kar yağar fakirlerin üstüne' türküsünü anımsattı. Bu kış hem kar hem de zam yağacak fakirlerin üstüne...

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay da enflasyon değerlendirmesinde aynı endişeleri dile getirdi.

Aylık yüzde 13. 58 enflasyon oranının, belki de Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık enflasyonları arasında zirveye oynadığına dikkat çeken Türkay'a göre, yılbaşında akaryakıt, elektrik ve doğalgaza gelen zamlarla enflasyon bir süre daha tırmanışını sürdürecek.

'Unutmak istediğimiz yüksek enflasyonlu günlere hızla koşuyoruz' endişesini dile getiren Türkay'ın beklentisi ise iktidarın doğru politikalar üretmesi. Türkay, bu gerçekleşirse iş dünyası hızla sorunların altından kalkacak güçtedir mesajını verdi.

DEVA BURSA'DA BAŞKANLIK KURULUNDA YENİ İSİMLER

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın da katıldığı 4 Aralık'taki il kongresinde güven tazeleyerek yeniden İl Başkanı olan DEVA Partisi Bursa İl Başkanı Serkan Özgöz'ün 'İl Başkan Yardımcıları' belli oldu.

DEVA Partisi'nin genelgesi gereğince nüfusu 3 milyonu aşkın olan illerde Başkanlık Kurulu 21 kişiden oluşuyor. Yeni görev dağılımına göre, Teşkilat İşleri Başkanlığı'na Sadık Kutlucan, Kadın Çalışmaları Başkanlığı'na Neslihan Aydınoğlu, Gençlik Çalışmaları Başkanlığı'na Ekrem Kırbaş, Dış İlişkiler Başkanlığı'na İskan Akın, Halkla İlişkiler Başkanlığı'na Tayfun Öztürk, Dijital Dönüşüm ve Teknoloji İzleme Başkanlığı'na Ali Akbaşoğlu, Kurumsal İletişim ve Tanıtım Başkanlığı'na Hakan Çavuş, Eğitim İşleri Başkanlığı'na Barış Özer, Parti İçi Eğitim Çalışmaları Başkanlığı'na Merve Çubukçu, İdari ve Mali İşler Başkanlığı'na Mümtaz Öztürk, Doğa Hakları ve Çevre Başkanlığı'na Mine Norşon, Sosyal İşler Başkanlığı'na Sıdıka Sayılır, Kültür ve Sanat İşleri Başkanlığı'na Tuğba Yıldızer, Sektörel Gelişmeleri İzleme Başkanlığı'na Zekeriya Pehlevan, Ekonomi İşleri Başkanlığı'na Mehmet Tekin, Sağlık İşleri Başkanlığı'na Zeliha Sevin, İl Sekreterliği'ne Muhammet Gül, Hukuk ve Adalet İşleri Başkanlğı'na Zeki Kahraman, Yerel Yönetimler ve Şehircilik İşleri Başkanlığı'na Mustafa Andıç, İl Seçim İşleri Başkanlığı'na Şakir Çalışkan, STK ile İlişkiler Başkanlığı'na da Ferdun Şen getirildi.

Partiye yeni katılan İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç ve Bursa Barosu eski Başkanı Zeki Kahraman'ın başkanlık kurulunda yer alması dikkat çekti.

BURSA'DA GÜNLÜK VAKA SAYISI 1200'Ü AŞTI

Ekonomik gelişmelere odaklandığımız bu günlerde koronavirüs etkisini sürdürmeye devam ediyor. Üstelik kılıktan kılığa girerek bulaşıyor. Omicron'un ardından bu kez çift enfeksiyon vakaları görülmeye başlandı. İsrail'de hamile bir kadının grip ve yeni tip koronavirüse aynı anda yakalandığı bildirildi. 'Flurona' adı verilen bu yeni çift enfeksiyon durumuna dünyada ilk kez rastlandı.

Bursa'daki son durumu İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz'a sorduk. 700-800'lerde seyreden günlük vaka sayısı Omicron'un ortaya çıkışı ile birlikte bin 200'lere yükselse de Bursa, diğer illerle özellikle de İstanbul ile kıyaslandığında iyi durumda. Yine de tedbiri elden bırakmamak gerekiyor.

Hastanelerde ise aşırı bir yoğunluk yok. Ancak, koronavirüs kadar bugünlerde influenza yani grip vakaları da hastanelere başvuruları arttırıyor. Çoğu kişi omicron ile influenzayı karıştırıyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın önceki gün açıkladığı aşı haritasında iki dozda Türkiye ortalaması yüzde 83,19 iken, Bursa yüzde 80'de görünüyor. Yani ortalamanın gerisinde.

Dr. Yavuzyılmaz, Şehir Hastanesi'nde Türkovac aşılarının uygulanmasına başlandığını belirterek, günlük aşılama ortalamasının 15-20 binde seyrettiğini söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.