Hava Durumu

İran gaz sevkiyatını durdurdu, sanayici zorda…

Yazının Giriş Tarihi: 22.01.2022 08:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.01.2022 08:29

Türkiye’nin yüksek faiz sarmalından kurtulması için yeni ekonomik modelde kurtuluşun adresi olarak gösterilen üretim ve ihracatı sırtlayan sanayiciler, yüksek enerji maliyetlerinin ardından bu kez kısıtlama nedeniyle sıkıntılı günler yaşayacak.

İran kaynaklı kötü haber önceki akşam BOTAŞ’ın açıklamasıyla kamuoyuna duyuruldu. Kış şartlarının etkisiyle günlük talebin 290 milyon metreküp seviyelerine çıktığı doğalgazın en önemli tedarikçilerinden İran, arıza ve bakım nedeniyle Gürbulak-Ağrı giriş noktasından sağlanan doğalgazı 10 gün süreyle keseceğini bildirdi. İran’ın  doğalgazı kesmesi üzerine BOTAŞ, biryandan arızanın daha kısa sürede giderilmesi için İranlı muhatapları nezdinde gerekli girişimlerde bulunurken,  sanayiciye günlük doğalgaz kullanımını yüzde 40 oranında azaltma talimatı verdi.

Enerji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise doğalgazın yanı sıra, doğalgaza bağlı olarak elektrik tüketiminde de kısıtlamaya gidileceği belirtildi.

Arz-talep dengesini sağlamak amacıyla yapıldığı bildirilen kısıntının üretimin aksamasına neden olacağını savunan sanayiciler, yurt dışı taahhütleri nedeniyle sıkıntı yaşanacağını dile getirdiler.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (BTSO) İbrahim Burkay, BOTAŞ’ın açıklamasının ardından görüşlerini sosyal medya hesabından duyurdu.

İran’ın bakım gerekçesi ile 10 gün süreyle Türkiye’ye doğalgaz iletimini durdurma kararının sanayicilerin üretim ve ihracatta ciddi sıkıntı ve zorluklarla karşı karşıya kalmasına neden olacağına dikkati çekerek, konuyla ile ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve BOTAŞ Genel Müdürü ile görüşmeler yaptığını bildirdi. Burkay, şöyle devam etti:

‘Yaptığımız görüşmelerde, doğalgaz tedarikini olumsuz etkileyen bakım işlemlerinin ertelenmesinin yanı sıra alınabilecek tedbirlere ilişkin istişarelerde bulunduk. Konuyu çözüme ulaştırmak adına hem Bakanlığımız hem de BOTAŞ yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyor. Firmalarımızın bu geçici dönemde arz kısıtlamasının olası olumsuz etkilerini en aza indirecek üretim planlaması ile sürece katkı koymaları önemlidir. Sorunun en kısa sürede çözüme kavuşturulması, bulunduğu coğrafyanın en güçlü üretim merkezlerinden biri olma yolunda hızla ilerleyen Türkiye’nin sürdürülebilir üretim hedeflerine katkı sağlayacaktır’

ÇEVİKEL: ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIK KRİZ BAĞIŞIKLIĞINI DÜŞÜRÜYOR

İran’ın gaz akışını durdurması ve BOTAŞ’ın kısıtlama kararının endişeye neden olduğunu ifade eden Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, iş dünyasının üretim stresi yaşamadan planlama yapmasının kritik önemde olduğunu söyledi.

Çevikel, enerjiyi yoğun kullanan sektörlerin kısıtlama açıklamasıyla üretim ve planlama konusunda stres yaşamasının sürdürülebilir üretimi sekteye uğratabilecek potansiyelde olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: 

‘Sanayicimizin enerji arzı konusunda da endişe yaşamasına sebep olan tüm faktörlerin ortadan ivedilikle kaldırılmasını temenni ediyoruz. Zira üretimde yaşanan sorun, yalnızca sanayiciyi etkileyecek nitelikte değil. Üretimin azalması sonucu ortaya çıkacak yüksek fiyatlamanın enflasyonu tetikleyeceği ve enerji krizinin beraberinde getireceği elektrik kesintileri de hesaba katılmalıdır’ 

 Enerji krizinin tüm alanlarda kendini gösterdiğini ve maliyetleri anormal şekilde etkilediğinin altını çizen Çevikel, ‘ Türkiye olarak enerjide dışa bağımlılığımızı azaltarak ileride yaşanacak daha büyük krizlere karşı direnç oluşturabiliriz. Bu bakış açısıyla atılabilecek en sağlıklı adım, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmaktır. Özellikle Yeşil Mutabakat Çağrısı ile sanayicilerimizin gündeminde önemli yer tutan yeşil enerji konusunda gereken özeni göstermeliyiz’ dedi.

İMO ADAYLARI ŞUBEDE BULUŞTU

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi’nde seçim heyecanı yaşanıyor. Üç dönemdir Çalışma Grubu’ndan seçilerek başkanlık görevini sürdüren Mehmet Albayrak, 20 Ocak’ta yapılacak seçimlerde bayrağı teslim etmeye hazırlandığı Cevat Şahin ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Sönmez Medya’yı ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Albayrak, akademik odaların Bursa için olmazsa olmazlardan biri olduğunu vurgulayarak, ‘Ülkenin kalkınmasında akademik odaların ve inşaat mühendislerinin yeri çok büyük.  Türkiye’nin her temel taşında inşaat mühendislerinin emeği var. Olmayan yerlerde yaşanan sıkıntı ise olmadığından dolayıdır’ dedi.

Çalışma Grubu’nun yeni dönem başkan adayı olan Cevat Şahin de, Çalışma Grubu’nun 28 yıllık tecrübesi olduğunu vurgulayarak, inşaat mühendisliği mesleğinin sorunlarına dikkat çekti.

İnşaat mühendisliğinin son dönemde düşürüldüğü durumun içler acısı olduğunu ve meslekteki değer kaybının sadece kendilerini ilgilendirmediğini Türkiye’nin sorunu olduğunu ifade etti.

Bu arada, İMO Bursa Şube de seçim hazırlıkları devam ederken adaylar Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak’ı ziyaret ettiler.  Çalışma Grubu adayı mevcut Şube Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Cevat Şahin ve Çağdaş Grubu adayı Ülkü Mercan Küçükkayalar’ı ağırlayan Albayrak, Bursa Şubesi’nin çalışmalarını ve dünden bugüne geldiği süreci aktardı.

Başkan Albayrak, çalışmaları ile örnek gösterilen Şube’nin bu geleneğini her zaman sürdüreceğini belirtti. En önemli görevin üyelere ve kamuoyuna hizmet etmek olduğunu vurgulayan Albayrak, seçimlerde yarışacak adaylara başarılar diledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.