Hava Durumu

İşin 'suyu'nu çıkarmayın

Yazının Giriş Tarihi: 17.10.2017 07:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.10.2017 07:25

Bursa'nın son aylarda ulaşım ve kentsel dönüşümden sonra en çok tartışılan konusu içme suyu.
Tartışmalar, Doğancı Barajı'nda DSİ ile birlikte acil vana hattı ve boru değişimi nedeniyle kentin içme suyu ihtiyacını karşılamak için 120 kuyunun devreye alınmasıyla başladı.
Kireç oranının yüksek olması nedeniyle içim kalitesi düştüğü için başlayan tartışma sosyal medyada devam etti.
Tartışmanın taraflarından biri olan Kimya Mühendisleri Odası (KMO)Bursa Şube Başkanı Ali Uluşahin, çeşme suyunun sağlıklı olduğunu laboratuvar ölçümleriyle kamuoyuna açıklayınca tartışma daha da alevlendi.

Asıl büyük etkiyi ise Nilüfer Belediye Meclisi'nde geçen hafta Nilüfer Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Çevre Bürosu Sorumlusu Vahap Sınmaz'ın açıklaması gösterdi.

Sınmaz, son dönemde yapılan analizlerde alüminyum parametresinde mevzuat üst sınır değerlerinin aşıldığının görüldüğünü ve ilgili kurum BUSKİ'nin bilgilendirildiğini söyledi. Sınmaz'a göre, şebeke içme suyunda alüminyumun üst seviyelerde seyretmesinin nedeni olarak Doğancı Barajı'nın bakıma alınmış olmasıyla birlikte takviye olarak kullanılmaya başlanan yer altı suları olabilir.
Şüyuu vukuundan beter olan bu iddia direkt insan sağlığını ilgilendirdiği için çok önemli. Çünkü ağır metal sınıfında yer alan alüminyum alzheimer hastalığının nedenlerinden biri. Ayrıca metal zehirlenmesine bile yol açabilir.
Hal böyleyken sosyal medyadan hatta WhatsApp gruplarından sanki çeşmelerden zehir aktığı yönünden paylaşımlar tavan yaptı.

Sadece iki çeşmeden çıktı

BUSKİ'nin dışında çeşme suyunun en önemli savunucularından biri olan KMO Başkanı Uluşahin, Sınmaz'ın bu açıklamasına sosyal medya hesabından yanıt verdi. Uluşahin, öncelikle Sınmaz'ın yaptığı araştırmayı değerlendirdi. Ocak ayından eylüle kadar yapılan söz konusu incelemede sadece 22 Ağustos'ta Çalı Camisi ve İhsaniye Muhtarlığı çeşmelerinden alınan örneklerde 230 mikrogram/litre alüminyum okunmuş.

Normal limit yani bu işin standardı 200, yani analizde 30 mikrogram fazla çıkmış. Bu tür araştırmaların standart sapması bile zaten 30 mikrogram.
Bunu genel bir veri gibi açıklamak yanlış. Uluşahin'e göre halkı kandırmaya ve kafalarda soru işareti uyandırmaya kimsenin hakkı yok. Sınmaz'a şu soruyu da yöneltiyor; Madem halk sağlığı ve risk var neden 22 Ağustos'ta tespit edilen sonucu o zaman açıklamadınız ve vatandaşlar içmeye devam etti.

'Hodri meydan, TV'de tartışalım'

Uluşahin, sosyal medya paylaşımında, 20 Temmuz - 25 Eylül tarihleri boyunca toplam 485 numunenin su denetiminde yapılan analiz sonuçlarını da yayınladı. Son 40 güne ait akredite kimyasal analiz sonuçları görsellerinin de yer aldığı paylaşımda, Bursa şehir şebekesinde (Çeşme Suyu) sağlık açısından herhangi bir problem görülmediği ortaya çıktı.
Kendisinin değil, bilimsel analiz sonuçlarının çeşme suyunun sağlıklı olduğunu söylediğine dikkat çeken Uluşahin, duyurusu iyi yapılmış bir canlı yayında konunun tartışılması gerektiğini belirterek, "Tabii halkı kandıranlar bu yayına katılmaya cesaret edebilirlerse.." sözleriyle hodri meydan dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.